Κρήτη

Λασίθι

Μικροί και μεγάλοι έσπειραν στον Απηγανιά για τη διατήρηση της πανίδας

Μια πολύ όμορφη και υποδειγματική πρωτοβουλία έλαβε χώρα προ ημερών στην περιοχή Απηγανιάς του Λασιθίου.

Μικροί και μεγάλοι  έπιασαν τις τσάπες και έσπειραν σπόρους με στόχο τη διατήρηση της χλωρίδας της Κρήτης.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η  Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου:

"Ένας τόπος ξεχωριστός, παράδεισος για την Κρήτη (η οποία πλήττεται από τον κίνδυνο της ερημοποίησης), επελέγη σαν κομμάτι «φιλέτο» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το όνειρο των φορέων της περιοχής είναι να δημιουργηθεί ο μοναδικός βοτανικός κήπος στην Κρήτη με ενδημικά δέντρα και φυτά. Χώρος όπου τα σχολεία όλης της Κρήτης θα έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν με τον καλύτερο τρόπο για τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Χώρος-καταφύγιο για τα υπό εξαφάνιση φυτικά είδη. Ένα χώρος μάθησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους , για πανελλαδικές συναντήσεις περιβαλλοντικών ομάδων και φορέων.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από τη νότια Κρήτη αλλά κι από τη βόρεια! Από τον Άγιο Νικόλαο κάναμε την διαδρομή έως τον Κουτσουρά με ένα λεωφορείο που αφιλοκερδώς προσέφερε o κ. Γιάννης Πατεράκης και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λίγα λόγια από την Καλή Παπαδάκη, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας που μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης με την δημιουργία ενός βοτανικού κήπου. 

Ακολούθησε η περιγραφή της περιοχής από τον Παύλο Δασκαλάκη, διευθυντή του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης και μετέπειτα ο Μανώλης Γεροντής από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου μας ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η σπορά. Εντυπωσιακά ήταν τα πρωτοποριακά εργαλεία που πρόσφερε ο ίδιος κι έκαναν την δουλειά μας πολύ πιο εύκολη! Τον ευχαριστούμε που μας ώθησε και βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση.

Αφού ανηφορήσαμε σε ένα λόφο πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά ξεκινήσαμε τη σπορά. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μικρών μας φίλων που με πολλή χαρά βοήθησαν και μετέφεραν την καλή τους διάθεση σε όλους μας! Πάντα είναι σημαντική σ’ αυτές τις δράσεις η συμμετοχή των μικρών που θα λάβουν και θα μεταδώσουν το μήνυμα στο μέλλον.

Οι σπόροι που ρίξαμε εκεί ήταν από φυτά που βοηθούν το έδαφος να γίνει πιο γόνιμο. Μετά τις βροχές θα ξεπροβάλουν αυτά τα αζωτοδεσμευτικά φυτά που θα ενισχύσουν το έδαφος και θα διευκολύνουν τη μελλοντική δημιουργία ενός βοτανικού πάρκου στην περιοχή.

Το μεσημέρι αφού σπείραμε, γυρίσαμε στο δασάκι του Κουτσουρά όπου κάναμε πικ-νικ με εδέσματα που προσέφερε ο καθένας μας. Όλα ήταν χωρίς κρέας, όπως είχαμε αποφασίσει αρχικά, και το μπουφέ κατέληξε να γίνει πολύ πλούσιο και με μεγάλη ποικιλία!

Η δράσεις και οι σπορές συνεχίζονται στην περιοχή μέχρι και σήμερα με την συμμετοχή σχολείων από Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα και με την βοήθεια του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης.

Ανυπομονούμε και εμείς για την επόμενή μας επίσκεψη και ελπίζουμε μια μέρα να αξιοποιηθεί η περιοχή από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από ιδιώτες και μεγαλοεπενδυτες. Τα ωφέλη από μια τόσο πλούσια περιοχή πρέπει να ανήκουν μόνο στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον".

Κρήτη

Κορωνοϊός - Κρήτη: Νέα θρόμβωση παρουσίασε ο 35χρονος που εμβολιάστηκε με Astrazeneca

εμβόλιο AstraZeneca

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η περίπτωση του 35χρονου Αλέξανδρου από την Ιεράπετρα, ο οποίος λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της Astrazeneca, παρουσίασε αρτηριακή θρόμβωση στο πόδι, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργείο στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο ίδιος άνδρας παρουσίασε και δεύτερη θρόμβωση -που ανιχνεύθηκε έπειτα από εξετάσεις- αυτήν τη φορά στις καρωτίδες και χρειάστηκε εσπευσμένα να κάνει και δεύτερη χειρουργική επέμβαση, με το βασικό ερώτημα να παραμένει, το αν δηλαδή οι πολλαπλές θρομβώσεις που παρουσίασε ο νεαρός σχετίζονται  με τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca.

Σύμφωνα με τον πατέρα του 35χρονου, ο οποίος έχει και αυτός λάβει το ίδιο εμβόλιο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν ο δεύτερος θρόμβος στις  καρωτίδες του γιού του προϋπήρχε, ή δημιουργήθηκε ξαφνικά.

 

Ειδήσεις σημερα

Τζανάκης: Τον Ιουλίο θα έχουμε ανοσία της τάξεως του 50% αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Χιλιάδες self test σήμερα για μαθητές και εργαζόμενους - Για ποιους είναι υποχρεωτικό

Ηράκλειο: Κινητοποίηση για την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (φώτο)