Κρήτη

Λασίθι

Κατάθεση αναφορών από τον Γιάννη Πλακιωτάκη για τα προβλήματα του Λασιθίου

πλακιωτακης

Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κατέθεσε σειρά  αναφορών για καίρια ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και φορείς του Νομού Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, Ο κ. Πλακιωτάκης κατάθεσε με μορφή αναφοράς προς τον Υπουργό Πολιτισμού , Παιδείας & Θρησκευμάτων το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων - Μαθητών του Δ. Αγίου Νικολάου για τα κενά που υπάρχουν  στα σχολεία και νηπιαγωγεία της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Πλακιωτάκης ζητά να ενημερωθεί για τον προγραμματισμό του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και τις ενέργειες προς κάλυψη των υφιστάμενων θέσεων σε δασκάλους καθώς το διδακτικό έτος 2015-16 έχει ήδη ξεκινήσει και τα διδακτικά κενά παραμένουν λόγω ανεπάρκειας και κακού προγραμματισμού του αρμοδίου Υπουργείου.

Επίσης, με αφορμή την Επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου , ο κ. Πλακιωτάκης κατέθεσε αναφορά  προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με την οποία ζητά να ενημερωθεί  για τον ανασχεδιασμό που επίκειται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας  επισημαίνοντας  την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών του Νομού Λασιθίου  καθώς αποτελεί καθολικό και διαχρονικό  αίτημα της τοπικής κοινωνίας και απορρέει από  πραγματικές ανάγκες και  ιδιαιτερότητές που έχει ο τόπος.

Τέλος ,ο κ. Πλακιωτάκης κατέθεσε  αναφορά για θέμα που θίγει το επιμελητήριο Λασιθίου, με επιστολή του για  την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων των εταιριών ενοικιάσεως οχημάτων , των οποίων ο χρόνος εκμίσθωσης έχει φτάσει τα 7 και 9 έτη ανά κατηγορία. Ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης  όλων των κατηγοριών για όσο διάστημα υφίσταται o περιορισμός κίνησης κεφαλαίων (capital controls), προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης αυτοκινήτων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άμεσης αντικατάστασης και αγοράς νέων αυτοκινήτων. Τονίζεται δε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και  πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
 

Κρήτη

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

τηλεφωνική απάτη

Πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε προσπάθεια τηλεφωνικής εξαπάτησης, με στόχο την απόσπαση υψηλών χρηματικών ποσών από επιτήδειους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία, οφειλές στην εφορία ή στην τράπεζα αλλά και την αποδοχή κληρονομιάς!

Θύμα απάτης κάτοικος της Βιάννου

Υπόθεση απάτης  εξιχνιάστηκεαπό αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού άνδρα, κατηγορούμενου για το αδίκημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, χθες  το πρωί άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με μία γυναίκα και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, προσποιούμενος υπάλληλο τραπεζικού ιδρύματος, κατάφερε να την πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 8.600 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στον εν λόγω αλλοδαπό, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου.

Απάτη και στο Δήμο Φαιστού

Μετά την περίπτωση της Βιάννου, ένα ακόμα περιστατικό εξαπάτησης που σημειώθηκε στο Δήμο Φαιστού έγινε γνωστό μέσα από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, απατεώνας τηλεφώνησε σε κάτοικο της περιοχής, παριστάνοντας στο τηλέφωνο τον υπάλληλο τράπεζας, κατάφερε κι έπεισε το θύμα του, να του καταβάλει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε!

Μάλιστα, για να μη γίνει αντιληπτή η απάτη του, μηχανεύτηκε πως δήθεν απουσίαζε από την τράπεζα για εξωτερικές δουλειές και συμφώνησε με το θύμα του να συναντηθούν σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να του δώσει τα δήθεν δικαιολογιτικά έγγραφα, αφού όμως πρώτα θα είχε περάσει από την τράπεζα να καταβάλει τα λεφτά.

Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης έφτασε στο ραντεβού αντιλήφθηκε πως ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος δεν είχε σκοπό να εμφανιστεί και όταν άρχισε να του τηλεφωνεί συνειδητοποίησε πως ότι το τηλέφωνο δε λειτουργούσε κι ότι είχε πέσει θύμα απάτης!

Μια δεύτερη καταγγελία από το Τυμπάκι

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πληροφόρηση υπάρχει και για ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι.

Άγνωστος, τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη γυναίκα και με το πρόσχημα ότι η γυναίκα δικαιούταν να λάβει τα αναδρομικά ποσά του θανόντος συζύγου της, προσπάθησε να την πείσει να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ηλικιμένη γυναίκα υποψιάστηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, και ενημέρωσε τα παιδιά της και κατόπιν την αστυνομία για το ύποπτο τηλεφώνημα που έλαβε.

Φαίνεται πάντως, πως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση, γεγονός που μαρτυρά ότι ενδεχομένως δρουν οργανωμένα, έχοντας συλλέξει πληροφορίες και ξέροντας που στοχεύουν.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά  και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

-να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

- να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ρέθυμνο: Μέτρα προστασίας για τα σχολεία ζητά η Ένωση Γονέων και Μαθητών

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς