Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα: Επί τάπητος τα προβλήματα των αγροτών

12092458_857587297695129_662385978_n1444203892.jpg

Τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό κλάδο και οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα που η Κυβέρνηση προωθεί να εφαρμοστούν όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, ήταν βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη  συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας.

Παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας, κ. Θεοδοσίου Καλαντζάκη, του Αντιδημάρχου Αγροτικών Θεμάτων, κ. Ανδρέα Παπαδοπετράκη Αντιδημάρχων, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων, του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας και  Προέδρου της ΕΑΣΙ, κ. Νίκου Δασκαλάκη, του προέδρου του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου, κ. Μ. Μαλλιωτάκη, εκπροσώπων του Συλλόγου Αποσταγματοποιών, του Συλλόγου Αλιέων, του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, του Συλλόγου Μελισσοκόμων, του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών, εκπροσώπων συλλόγων, δημοπρατηρίων και φορέων και υπό την προεδρία του κ. Μανώλη Βρυγιωνάκη, η Επιτροπή συζήτησε θέματα που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στον Πρωτογενή Τομέα, όπως τα νέα μετρά για τους αγρότες, τα μέτρα που αφορούν τους αλιείς, τα προβλήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, αλλά και θέματα των λαϊκών αγορών. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε  στις τρέχουσες εξελίξεις στον αγροτικό κλάδο και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις από τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στον πρωτογενή τομέα. Όπως τονίστηκε η εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, εφόσον ισχύσει, αναμένεται να οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε μαρασμό. 

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρθηκε, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου, η αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ, η κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες είναι κάποια από τα μέτρα τα οποία βρίσκουν αντίθετο τον αγροτικό πληθυσμό και δημιουργούν ανεπανόρθωτα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. 

Απέναντι σε όλα αυτά, όπως ειπώθηκε,  οι αγρότες της Ιεράπετρας δεν μπορούν να μείνουν απαθείς. Επιτακτική ανάγκη είναι να απαιτήσουν τη στήριξη  της πολιτείας όσον αφορά την παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη με κίνητρα ενίσχυσής τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο  αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης με αφορμή την εν λόγω συνεδρίαση  «απαιτείται συνεργασία τόσο με την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας, όσο και με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο, φορείς και συλλόγους της περιοχής προκειμένου να γίνουν συντονισμένες ενέργειες. 

Από την πλευρά μας ως Δήμος, μετά και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση, θα προτείνουμε να παραπεμφθεί το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων  και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου η φωνή των αγροτών να ακουστεί και πανελλαδικά. Είναι γεγονός ότι οι συντονισμένες και συλλογικές ενέργειες με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου Ιεράπετρας, του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής, που είναι μάλιστα και το ορισμένο συνδικαλιστικών όργανο που εκπροσωπεί τους αγρότες της περιοχής μας, της Περιφέρειας και των συλλόγων και των φορέων του τόπου  μπορούν φέρουν σίγουρα πολλά από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Για το λόγω αυτό θα πρέπει όλοι να δώσουμε το «παρών» στην ανοικτή  συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου που θα γίνει την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 7:30 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη».

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Τίμησε τον αντιστασιακό Ιωάννη Ανδρεαδάκη

Ονοματοδοσία - Γάζι

Σε μία σεμνή τελετή ο Δήμος Μαλεβιζίου τίμησε τον Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη με την ονοματοδοσία οδού στην Τοπική Κοινότητα Γαζίου, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Βουλευτών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακών συμβούλων Αντιδημάρχων του Δήμου Μαλεβιζίου του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου, Δημοτικών Συμβούλων και μελών της οικογένειας Ανδρεαδάκη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος ενώ στον Ιωάννη Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε με την ομιλία του ο ιστορικός – συγγραφέας Μιχαήλ Παπαηλιάκης.

«Η δύναμη της ψυχής είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Με αυτή τη δύναμη ο Ιωάννης Ανδρεαδάκης του Δράκου πορεύτηκε 95 χρόνια, αλλά στην ουσία έζησε πολλές ζωές.

Έγινε σύμβολο αγώνα για την πίστη στις ιδέες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Άφησε πίσω του διδάγματα διαχρονικά για τον τόπο μας, για την πατρίδα και την ενότητα.

Σήμερα τιμούμε έναν πραγματικό αντάρτη, έναν ήρωα.» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Την ονοματοδοσία είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου το 2018 έπειτα από πρόταση της Κοινότητας Γαζίου

Η οδός Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη είναι η πρώτη κάθετος στην οδό Μητσοτάκη αμέσως μετά τη γέφυρα του Ξηροπόταμου προς Αμμουδάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει! - Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ

Κρήτη: Άνοιξαν οι κάλπες στους Δικηγορικούς Συλλόγους

 

 

ESPA BANNER