Κρήτη

Λασίθι

Η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας για τις Μονάδες Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιομάζα

Η δημοτική Αρχή Ιεράπετρας επιλέγει το ρόλο του άκριτου υποστηρικτή των Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα, εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται:

"Το σίριαλ, σχετικά με τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, που προγραμματίζονται στην περιοχή μας, συνεχίζεται με την δημοτική αρχή να εκτίθεται, επιλέγοντας το ρόλο του άκριτου υποστηρικτή.

Οι Πολίτες εν δράσει είχαμε αναδείξει το θέμα της βεβιασμένης συζήτησης, που έγινε στο Δ.Σ. της 21ης  Οκτωβρίου, με τη δημοτική αρχή να δίνει τις ογκώδεις μελέτες στους δημοτικούς συμβούλους, μόλις μια μέρα πριν τη συνεδρίαση.

-Άραγε για ποιο λόγο να φέρουν στο Δ.Σ για γνωμοδότηση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), χωρίς αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί και πριν τεθούν σε δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης;

-Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο μελετητής και ταυτόχρονα επενδυτής ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καλαντζάκη;

-Προς τι το άγχος να αποσπάσουν θετική απόφαση του ΔΣ Ιεράπετρας, πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε ενημέρωση για το θέμα στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς να έχει ασχοληθεί το Νομικό Πρόσωπο Περιβάλλον ή η Δημοτική Κοινότητα Ιεράπετρας, στα όρια της οποίας χωροθετούνται οι δύο απ΄τις τρεις μονάδες;

Παρά το βεβιασμένο της συζήτησης, οι Πολίτες εν Δράσει ανέδειξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με σαφήνεια παραλείψεις, αστοχίες και ανακρίβειες των μελετών, καθώς και τα γενικότερα ζητήματα, που αφορούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και συγκεκριμένα για τη διάθεση των φυτικών και γενικά των οργανικών υπολειμμάτων. Με μια ψήφο διαφορά το ΔΣ πήρε απόφαση θετικής γνωμοδότησης για τις ΜΠΕ χωρίς μάλιστα να διατυπωθεί οποιαδήποτε πρόταση ή παρατήρηση για τη βελτίωσή τους από τη μεριά της πλειοψηφίας.

Μετά από αίτημα συνδημοτών μας, το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου. Οι εν λόγω μελέτες έχουν τροποποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και μάλιστα η ισχύς της μονάδας στους Ακρεβάτους αυξάνεται από 500kW σε 1000kW. Ως παράταξη αναφερθήκαμε σε παραλείψεις των νέων μελετών, υποστηρίξαμε δε, ότι απαιτείται ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ., καθώς τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει. Ζητήσαμε να ληφθεί νέα απόφαση, όπως προβλέπεται, κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Η πλειοψηφούσα παράταξη καταψήφισε την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, ενώ αυτή πλέον δεν έχει καμία ισχύ καθώς αφορά σε μελέτες που ο ίδιος ο μελετητής έχει τροποποιήσει!

Οι Πολίτες εν δράσει συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης των συνδημοτών μας για το τόσο σημαντικό θέμα και δεσμευόμαστε ότι θα φέρουμε το θέμα εκ νέου στο ΔΣ Ιεράπετρας, μόλις τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια". 

Κρήτη

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων

φωτο αρχειου

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς, καθώς από 14 Μαΐου λήγει η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.

Και παρότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφήνουν στην άκρη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσει να «χτυπά» για χιλιάδες επαγγελματικούς χώρους και αρχίζουν ο πλειστηριασμός.

Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερες από 300 ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, από τις 14 Μαΐου (σ.σ. την ημερομηνία που ανοίγει και ο τουρισμός), οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων φθάνουν τους 28, από τα Ιωάννινα, την Κασσάνδρα, τη Σκιάθο και την Καλαμάτα μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν κανείς δεν ξέρει εάν σήμερα θα κριθούν ελκυστικές ή όχι.

Κρήτη και Ρόδος

Δύο ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Κρήτη και άλλα τόσα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την Intrum Hellas το συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην περιοχή της Σταλίδας Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης. Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός». Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου και η τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.785.000 ευρώ.

Επίσης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 9/6 ξενοδοχειακή μονάδα Γ’ κατηγορίας 1.002,75 τ.μ. σε οικόπεδο 4.009,20 τ.μ. στη θέση Πετρές, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για συγκρότημα 3 επιπέδων με 13 δωμάτια-διαμερίσματα σε πολύ καλή κατάσταση με τιμή πρώτης προσφοράς 333.289 ευρώ.
Στη Ρόδο στις 2/6 βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 10.866,70 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 28.685 τ.μ. Πρόκειται για συγκρότημα 11 κτιρίων με 209 δωμάτια, μπαρ, παιδικό σταθμό, 3 πισίνες, γήπεδο τένις και μπάσκετ και κήπο.

Η τιμή εκκίνησης για τη μονάδα (ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.) είναι στα 8.570.426 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.
Κοντά στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης της Ρόδου θα πλειστηριαστεί στις 21/5 ξενοδοχείο 3 αστέρων 3.825,50 τ.μ., δυναμικότητας 43 δωματίων και 82 κλινών. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1.470.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα βγουν σε πλειστηριασμό και άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κάρπαθο και Τήνο σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Οικονομικού Ταχυδρόμου".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κινδύνευσαν να πνιγούν - Κινητοποίηση από το λιμενικό για κολυμβητές

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ