Κρήτη

Λασίθι

Ημερίδα για την «Κτηνοτροφία και Βιοποικιλότητα» στην Ιεράπετρα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα «Κτηνοτροφία και Βιοποικιλότητα» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιεράπετρας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014.

Η ημερίδα περιλαμβάνεται στις δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιεράπετρας ως μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Δήμων Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» και στα πλαίσια της περιβαλλοντικής του πολιτικής.

Διεξήχθη στην αίθουσα «Μαρία Λιουδάκη» του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ιεράπετρας και σε αυτήν συμμετείχαν τόσο κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου, όσο και εκπαιδευτικοί, στελέχη υπηρεσιών του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, πολίτες και δημοσιογράφοι.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης ενώ το συντονισμό ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης.

Ο Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, βιολόγος-ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την υλοποίηση και τις δράσεις του Προγράμματος LIFE+ «Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων», τις επιπτώσεις της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς και για τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία.

Οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που θα επηρεάσουν τους κτηνοτρόφους αλλά και τους αγρότες με την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εντός της επόμενης διετίας, αναπτύχθηκαν διεξοδικά από τον Δρ. Αλέκο Στεφανάκη, Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης στην ομιλία του με τίτλο «Αιγοπροβατοτροφία και Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική». Ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη χρήσης ορθών κτηνοτροφικών πρακτικών για τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Λασιθίου κ. Μανόλης Καραβελάκης επικέντρωσε την ομιλία του, με τίτλο «Ζωοανθρωπονόσος Λύσσα», στην επανεμφάνιση της ασθένειας στην Ελλάδα, στη μέχρι σήμερα εξέλιξή της στην επικράτεια, τα συμπτώματα και τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και πρόληψης καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στη χώρα και δη στην Κρήτη.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με το πρόγραμμα «Καινοτομίες Ενάντια στα Δηλητήρια» ενώ την εκδήλωση κάλυψαν δημοσιογραφικά τοπικά ΜΜΕ.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER