Κρήτη

Λασίθι

Εκδήλωση οικονομικής σκέψης στον Άγιο Νικόλαο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΟΕΕ/ΤΑΚ στον Άγιο Νικόλαο με τίτλο «Αναζητώντας το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής». Οι τρεις ομιλητές κ.κ. Δουράκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου), Καρδάσης (Αναπληρωτής πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης) και Χατζής (Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου) διατύπωσαν συγκεκριμένες προτάσεις οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζής ανέφερε ότι η Ελληνική κρίση είναι μια κρίση θεσμών. Μια οικονομία για να αναπτυχθεί χρειάζεται μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά και ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μια ανοικτή αγορά και τα προβλήματα που είχαμε πριν την κρίση παραμένουν τα ίδια. Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο θεσμικό πλαίσιο (συνταγματική μεταρρύθμιση, κίνητρα για επενδύσεις, καταπολέμηση διαφθοράς κ.α.) και κατέληξε με τα λόγια του Mansur Olson ότι «…η οικονομική επιτυχία μιας χώρας δεν εξαρτάται τόσο από τους φυσικούς πόρους ή τη στρατηγική της θέση, όσο από το βαθμό ανοησίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής των θεσμών της. Μια φτωχή χώρα που μπορεί να νοικοκυρεύεται, θα αναπτυχθεί σαν αστραπή».

Ο κ. Δουράκης έκανε μια αναδρομή στην Ελληνική και την Παγκόσμια κρίση και αναζήτησε τα αίτια της. Στη χώρα μας υπήρχε υψηλό δημόσιο χρέος εδώ και πολλά χρόνια, από το 1993 μέχρι το 2008 ήταν της τάξης του 100% του ΑΕΠ. Παράλληλα σημαντικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία δημιουργούσε υψηλά ελλείμματα εμπορικού ισοζυγίου. Τα παραπάνω δυο στοιχεία έφεραν τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση όταν ξέσπασε η κρίση, όμως η σημερινή τραγωδία δεν οφείλεται μόνο σε αυτά. Την τελευταία εξαετία εφαρμόστηκαν συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Οι λανθασμένες πολιτικές συνεχίζονται και σήμερα στην Ελλάδα, δομικά εσφαλμένες πολιτικές που μας επεβλήθησαν. Χρειάζεται μια επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στα πλαίσια της Ευρωζώνης.

Ο κ. Καρδάσης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της Ελληνικής οικονομίας διαχρονικά, καθώς και στη σημασία της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη μιας χώρας.

Όσον αφορά τις συνθήκες διεξόδου από την κρίση απαιτούνται γενναίες και καινοτόμες παρεμβάσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια δεν δημιουργούν καμιά προοπτική εξόδου από την κρίση. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και δεν υπάρχει μαγική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο δεν είναι μόνο Ελληνικό, είναι συνολικά Ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι είναι μονόδρομος η δικιά της υποχώρηση από τις πολιτικές που εφαρμόζει μέχρι σήμερα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικόλαος Αστρουλάκης, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο Γ. Γ. του Ο.Ε.Ε. κ. Παναγιώτης Αλαμάνος.

Κρήτη

Λασίθι

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία και στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ο Γιάννης Στεφανάκης

Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ανακοινώνει την διακοπή των μαθημάτων την Τρίτη 28-9-2021 σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των Κοινοτήτων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) καθώς και του ΝΠΔΔ “Παιδικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου” λόγω εκτάκτων συνθηκών έπειτα από την εκδήλωση ισχυρού σεισμού 5,8 ρίχτερ και έντονων μετασεισμικών δονήσεων με επίκεντρο την περιοχή του όμορου και γειτονικού Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στα πλαίσια του σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός: Κλειστά μέχρι και την Τετάρτη τα σχολεία στο νομό Ηρακλείου

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στην ...τηλεκπαίδευση εν μέσω Εγκέλαδου

Ηράκλειο - Σεισμός: Η στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος - Συγκλονιστικές εικόνες (βίντεο)

ESPA BANNER