Κρήτη

Λασίθι

Γιώργ. Καββαθάς : σε λήθαργο η οικονομία και η επιχειρηματικότητα

«Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται σε βαθύ λήθαργο απο-επένδυσης αντί για ανάπτυξη και “success story” που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός . Στην πραγματικότητα το 70% των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών το β' εξάμηνο του 2013, ενώ η συρρίκνωση σε βάθος 4ετίας φτάνει το 65%»  είπε από τα Χανιά όπου βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς , στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης των ΟΕΒΕ Κρήτης και Δωδεκανήσου, που θα γίνει  αύριο, Κυριακή, στις 10.30 το πρωί στον Άγιο Νικόλαο στο Λασίθι.

Ο  κ. Καββαθάς, σε στ  που παραχώρησε, μιλώντας για το πρόβλημα της ρευστότητας άφησε αιχμές για τη στάση των τραπεζών τονίζοντας ότι έχουν πάψει να λειτουργούν ως πιστωτές παρά το γεγονός ότι δέχονται τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου και ευρωπαϊκών δανείων για τη βιωσιμότητα τους. 
Επεσήμανε εξάλλου ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι ζουν ως “ελεύθεροι πολιορκημένοι” από χρέη προς ασφαλιστικούς φορείς, το δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τους 770.000 ασφαλισμένους οι 577.000 αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ, χρωστώντας περίπου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ενώ τόνισε ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών προστίμων που εφαρμόζονται θα δώσουν τη χαριστική βολή σε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες κατάφεραν να επιβιώσουν .   

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε και σε στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων όπου αναφέρουν ότι το 1/3 των νεόπτωχων είναι πρώην επαγγελματοβιοτέχνες.
Ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες καταγράφεται μια περαιτέρω καθίζηση της αγοράς γεγονός που αποδίδεται στην υπερφορολόγηση.

Για το θέμα του ασφαλιστικού ανέφερε ότι η αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχει ο οδηγήσει τον ΟΑΕΕ στο χείλος της κατάρρευσης και τόνισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, να “παγώσουν” οι σημερινές οφειλές και να μεταφερθούν ως ασφαλιστικός χρόνος στο τέλος της ασφαλιστικής ζωής των επαγγελματοβιοτεχνών, να επιτραπεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και να γίνει άμεση θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων, με διαχωρισμό της διαδικασίας από την ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην υγεία όσοι είναι σήμερα ανασφάλιστοι

 

Στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. 

Κρήτη

Λασίθι

Ιεράπετρα: Κλείνει τμήμα νηπιαγωγείου - Θετικός στον ιό μικρός μαθητής

Νηπιαγωγείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε μαθητής σε τμήμα στο 1ο Νηπιαγωγείο της Ιεράπετρας και αυτό ενεργοποιεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα με το κλείσιμο του εν λόγω τμήματος.

Παράλληλα, σε κατ’ οίκον περιορισμό παραμένει και ο αδελφός του μαθητή, που φοιτά σε δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Την ίδια στιγμή στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου η ανησυχία και πάλι κλιμακώνεται μετά και τα 9 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή επιδημιολογική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Χερσόνησος: Στύλος της ΔΕΗ πλάκωσε αυτοκίνητο - φώτο

Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca για τα εμβόλια

Ισπανία: Τρέμει η γη στη Γρανάδα από διαδοχικούς σεισμούς