Κρήτη

Λασίθι

Πολιτισμός

Με επιτυχία το συνέδριο για την μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης

συνεδριο σητεια

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ» που διοργανώθηκε στη Σητεία στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2015 από το Δήμο Σητείας και το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, και την οργανωτική υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. και της εταιρείας συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΤΠΑ) μέσω του Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2015.

συνεδριο σητεια

συνεδριο σητεια, by meropi

συνεδριο σητεια

συνεδριο σητεια, by meropi

Στο Συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές και μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, μας μετέφεραν τις δικές τους ερμηνείες ως προς το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης και την ενσωμάτωσή του στο πολυσύνθετο πολιτιστικό προϊόν της περιοχής. Στόχος που επιτεύχθηκε ήταν να παρουσιαστούν όλες οι διαστάσεις της μουσικής παράδοσης στην Ανατολική Κρήτη (εθνογραφική, λαογραφική, μουσικολογική, κοινωνιολογική, τεχνολογική προσέγγιση), όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 19ο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας. Όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μουσική παράδοση της Ανατολικής Κρήτης παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και μοναδικά χαρακτηριστικά, συνυφασμένη με την ταυτότητα του τόπου, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναδειχτούν και να υποστηριχθούν και από τις νεότερες γενιές.

Αποκορύφωση του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτόπιας και αρχειακής έρευνας και καταγραφής των ιστορικών και σύγχρονων ηχογραφήσεων που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα μουσικά μοτίβα της Ανατολικής Κρήτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού Δήμου Σητείας, εντός του έτους 2015, και τελικό προϊόν αυτής είναι η μουσική συλλογή «της Κρήτης η ανατολή… Μουσική & Μουσικοί της Ανατολικής Κρήτης». Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση, κατά την οποία ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης απεύθυνε δημόσια ευχαριστία σε όλους τους μουσικούς και λοιπούς συντελεστές που πίστεψαν και στήριξαν ανιδιοτελώς την κοινή προσπάθεια διάσωσης, ανάδειξης και προβολής της πλούσιας και μοναδικής από κάθε άποψη μουσικής παράδοσης της Ανατολικής Κρήτης.

Ιδιαίτερη στιγμή για το Συνέδριο αποτέλεσαν οι δύο βραδιές των παράλληλων μουσικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, άξιων συνεχιστών της μοναδικότητας και αυθεντικότητας της μουσικής παράδοσης του τόπου. Ο Δήμος Σητείας απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν και ιδιαίτερα στο Γιώργη Τσαντάκη, στο Μανώλη Φραγκούλη, στο Βαγγέλη Βαρδάκη, στο Δημήτρη Σγουρό, στο Trio Daulute (Γιώργος Ζαχαριουδάκης, Γιάννης Παπατζανής, Δημήτρης Σιδερής), στο Κωστή Βουτυράκη, στο Γιάννη Ανωγειανάκη, στο Μηνά Μανίκα, στο Γιάννη Κοκολάκη, στον Ηλία Κοϊνάκη, στους εκπροσώπους της μουσικής παράδοσης της Καρπάθου, Ηλία Βασιλαρά, Εμμανουήλ Μάλτα, Μιλτιάδη Μαντινάο, Μιχαήλ Σακέλλη και Γιώργο Λεντάρη, καθώς και στα χορευτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών του Λυκείου των Ελληνίδων Σητείας και της Λίτσας Βεζυράκη.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο πέτυχε για μια ακόμα φορά να καταστήσει τη Σητεία τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και πολιτισμού. Η προσπάθεια που ξεκίνησε μέσω του Κέντρου Ερευνών και Μελετών Κρητικού Πολιτισμού του Δήμου Σητείας έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς για τον τόπο και την ανάδειξη του πολυσύνθετου και μοναδικού πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής. Ο Δήμος Σητείας εκφράζει την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και δεσμεύεται για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

Κρήτη

Κρήτη: Τον "έκαψε" η κοκαΐνη

κοκαίνη

Συνελήφθη, χθες (24.09.2021) το βράδυ σε περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαιστού, ένας αλλοδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας (24.09.2021) το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον αλλοδαπό, κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20,39 γραμμάρια κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού.

Συλλήψεις για μικροποσότητες κοκαίνης και κάναβης έγιναν σε Λασίθι και Χανιά.

ΛΑΣΙΘΙ

Συνελήφθη, χθες (24.09.2021) το βράδυ σε περιοχή του Δήμου Αγίου Νικόλαου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας χθες (24.09.2021) το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον ημεδαπό ο οποίος επέβαινε σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κοκαΐνης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης.

ΧΑΝΙΑ

Συνελήφθη, χθες (24.09.2021) το βράδυ στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) του Τμήματος Τροχαίας Χανίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας χθες (24.09.2021) το βράδυ πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον ημεδαπό, κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Βγήκαν οι σιδηρολοστοί... για μία θέση πάρκινγκ!

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

Κρήτη: Οι πελάτες ήταν όρθιοι - Τσουχτερό πρόστιμο στον ιδιοκτήτη καφέ μπαρ

ESPA BANNER