Κρήτη

Ηράκλειο

3η εβδομάδα κινητοποιήσεων από τους ειδικευόμενους στο Βενιζέλειο

benizelio.jpg

(φωτογραφία αρχείου)
​Συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο οι οποίοι διανύουν την τρίτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους καθώς τα εντονότατα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν παραμένουν με κυριότερα το θέμα των απλήρωτων εφημεριών αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού .

Χθες κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης οι ειδικευόμενοι γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας έως ότου  γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των εργαζομένων στο Βενιζέλειο νοσοκομείο , ειδικευόμενο γιατρό κ Ματθαίο Φλαμπουράκη δεν έχουν πληρωθεί όλα τα ποσά για τις εφημερίες του 2012 του 2013 και του 2014 αλλά μόνο ένα μέρος από αυτά ενώ απλήρωτες μένουν οι εφημερίες  του Δεκεμβρίου  του 2014 που ωστόσο σύμφωνα με το Υπουργείο αναμένεται να πληρωθούν στις 27 του μήνα.

Επίσης δεν έχουν πληρωθεί οι εφημερίες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου Μαρτίου του 2015.

Την ίδια ώρα μετ εμποδίων γίνεται η εξυπηρέτηση στο νοσοκομείο λόγω του ελλιπούς ιατρικού προσωπικού και της επίσχεσης εργασίας με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υφίστανται μια απίστευτη ταλαιπωρία καθώς εξυπηρετούνται ι μόνο τα επείγοντα περιστατικά και ελάχιστα τακτικά χειρουργεία.

Στο μεταξύ με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών ΕΣΥ Ν.Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης ανέφερε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών έχει δώσει διορία έως τις 20 Απριλίου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να δουν «δείγματα προόδου» σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις στο ΕΣΥ, την αποπληρωμή εφημεριών και την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ετσι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να μπουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι ειδικευμένοι γιατροί.

Μάλιστα ο κ.Κωστάκης ανέφερε ότι αύριο υπάρχει σοβαρή πιθανότητα από αύριο να αποσυρθούν από το πρόγραμμα εφημεριών η χειρουργική και η ορθοπεδική κλινική λόγω της συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου εφημεριών από τους ειδικευμένους.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι σε ότι αφορά τα ποσά που οφείλονται για απλήρωτες εφημερίες στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου  ανέρχονται συνολικά σε 4 εκατομμύρια ευρώ και πιο συγκεκριμένα 1.650.000 το ποσό για τις εφημερίες στο Βενιζέλειο και 2.350.000 για το ΠΑΓΝΗ.

Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Περιοδεία κλιμακίου στο Κ.Υ Μοιρών

Κέντρο Υγείας Μοιρών

Στο Κέντρο Υγείας Μοιρών περιόδευσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φαιστού, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο, Ζαχαριουδάκη Γιάννη. Στην περιοδεία, συμμετείχαν και μέλη του Δ.Σ. της Ομάδας Γυναικών Μοιρών (μέλους της Ο.Γ.Ε.).

Με αφορμή - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - το απαράδεκτο και καταδικαστέο από σύσσωμη την τοπική κοινωνία των Μοιρών περιστατικό βίας σε βάρος των εργαζόμενων, που ασκούσαν τα καθήκοντα τους στη βραδινή βάρδια της Δευτέρας, το κλιμάκιο εξέφρασε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στο ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό για τον αγώνα που δίνουν εν μέσω πανδημίας και εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Σαν να μη φτάνει  η χρόνια απαξίωση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τη λογική του «κόστους - οφέλους» και της εμπορευματοποίησης που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, έρχονται να προστεθούν στην εξάντληση και την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων, τέτοιου είδους περιστατικά βίας (ήδη 2 περιστατικά, μαζί με το πιο πρόσφατο, μέσα σε 20 ημέρες όπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι).

Ειδικότερα, το ΚΥ Μοιρών είναι μία δομή ΠΦΥ που εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο για διάφορες νόσους, ενώ λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο covid-19. Οι εργαζόμενοι του ΚΥ Μοιρών με φιλότιμο προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με υπεράνθρωπες προσπάθειες, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, για να ανταπεξέλθουν στο σύνθετο καθήκον της προστασίας της υγείας του λαού.

Η απάντηση για τα παραπάνω είναι το να δυναμώσει η κοινή δράση, ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων, των σωματείων και των μαζικών φορέων της περιοχής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, κόντρα στο «τάισμα» των ιδιωτικών μεγαλοκλινικών με κρατικό χρήμα. Η άμεση κάλυψη των κενών στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, και όλων των περιφερειακών αγροτικών Ιατρείων και του Πολυδύναμου Τυμπακίου, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό. Να λυθεί το ζήτημα των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Υγείας Μοιρών.

Το δημοτικό συμβούλιο Φαιστού να πάρει θέση για το περιστατικό και συνολικά για τις δημόσιες δομές υγείας του Δήμου. Να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι όποιες ποινικές και άλλες ευθύνες για το περιστατικό βίας, αλλά κύρια, οι πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση του Κ.Υ. και την έκθεση του υγειονομικού προσωπικού σε εργασιακούς κινδύνους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες μπαίνουν στην "πρίζα" από τον ΑΔΜΗΕ

Δήμος Ηρακλείου: Προχωρούν οι τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων