Κρήτη

Ηράκλειο

"Χτύπημα" στον πολιτισμό της Κρήτης - Άγνωστοι άρπαξαν όπλα από τη Στοά Μακάσι

stoa_makasi.jpg

Προβληματισμό προκαλεί στη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου η κλοπή αντικειμένων από τη Στοά Μακάσι στα Ενετικά Τείχη της πόλης όπου φυλάσσονται όπλα και κειμήλια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ekriti.gr η  αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού και Εθελοντισμού Αριστέα Πλεύρη, υπήρξε παραβίαση της νότιας πύλης της στοάς όπου άγνωστοι δράστες έσπασαν τις προθήκες και άρπαξαν, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, δύο όπλα.
 
Όπως αναφέρει η ίδια, η παραβίαση του χώρου εικάζεται ότι έχει γίνει στο διάστημα από την περασμένη Παρασκευή έως το βράδυ της Τρίτης  καθώς την περασμένη Παρασκευή που επισκέφτηκε την Στοά Μακάσι η κα. Πλεύρη   , δεν υπάρχει κάποια παραβίαση.
 
Αξίζει να τονιστεί ότι στον χώρο  υπήρχε και συναγερμός ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν χτύπησε.
 
Την κλοπή των αντικειμένων διαπίστωσαν το πρωί οι υπάλληλοι του δήμου  και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου Μαλεβιζίου που βρέθηκαν στον χώρο, προκειμένου να κάνουν προεργασία για την φωτογραφική  έκθεση  του αρχείου Κουτουλάκη που θα γίνει εκεί στις 20 Μαΐου.

​Μάλιστα αμέσως ενημέρωσαν την ασφάλεια Ηρακλείου και την σήμανση όπου μετέβησαν στο σημείο.
 
Τέλος να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά το υπόλοιπο υλικό δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση καθώς δεν υπάρχει λίστα με τα εκθέματα που υπήρχαν στον συγκεκριμένο χώρο.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πόσες οικογένειες πρέπει να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω του σεισμού

σεισμός αρκαλοχώρι

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα ο έλεγχος και η σήμανση κτιρίων, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος προκειμένου να διαπιστωθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων δύο μηνών και κυρίως του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ της 24ης Ιουλίου.

Έως σήμερα, από το μικτό κλιμάκιο των πέντε μηχανικών της Γεν. Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και των μηχανικών του δήμου, έχουν ελεγχθεί 38 από τις συνολικά 100 κατοικίες για τις οποίες υπάρχουν αναφορές για φθορές.

Από όσες έχουν ελεγχθεί, οι 16 έχουν σημανθεί με κίτρινο, δηλαδή έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμες προσωρινά, με τον οριστικό χαρακτηρισμό τους να γίνεται μετά τον επανέλεγχό τους.

Επίσης, για άλλες 14 κατοικίες έγινε γνωστό ότι δεν εντοπίζονται προβλήματα στατικότητας, ενώ μια αποθήκη στο χωριό Σαμπάς κρίθηκε ακατάλληλη για χρήση.

Επίσης, τρία εγκαταλελειμμένα πετρόκτιστα κτίρια, κρίθηκε ότι πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ από τους 8 Ιερούς Ναούς όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, έχουν ήδη ελεγχθεί οι 5, με αυτόν της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα να έχει λάβει πράσινη σήμανση, ενώ για τους υπόλοιπους 4 η οδηγία είναι μη βρίσκονται σε χρήση- οι δύο βρίσκονται στο Αρχοντικό, ένας στη Μουσούτα και άλλος ένας στο Γάσι. 

Τα στοιχεία αυτά έδωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος τόνισε ότι- προς το παρόν- καμία από τις 16 οικογένειες των οποίων οι κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες δεν έχει απευθυνθεί στον δήμο, αλλά, σε κάθε περίπτωση ,ο δήμος ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές με ξενοδόχους προκειμένου να καλύψει την ανάγκη προσωρινής στέγασης τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει χθες στο Ράδιο Κρήτη ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η προώθηση του αιτήματος της δημοτικής αρχής για την κήρυξη του δήμου Μινώα Πεδιάδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απελευθερωθούν ταχύτερα αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Επίσης, από τον δήμο χθες έγιναν γνωστοί οι χώροι καταφυγής, καταυλισμού και παροχής πρώτων βοηθειών μετά από σεισμό, όπως αυτοί έχουν προσδιοριστεί στο εγκεκριμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Τα εν λόγω σημεία καθώς και οδηγίες προστασίας από το σεισμό, είναι διαθέσιμα και μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) για κινητές συσκευές «Δημότης Μινώα Πεδιάδας» η οποία είναι διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα μέσω App Store και Google Play.

Υπενθυμίζεται ότι ευρεία σύσκεψη με φόντο την πρόσφατη σεισμικότητα με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, στις 11 το πρωί 31 Ιουλιόυ, στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και τη συμμετοχή της ατυοδιοίκησης και των φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία.

Το παρών στη σύσκεψη θα δώσει και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει η σύζυγος του Διονύση Κρέμη ότι ο γιατρός πέθανε μετά τον εμβολιασμό

Ηράκλειο: Μετά τη διάσωση, το ζευγάρι πρέπει να πληρώσει το Λιμενικό!

Κρήτη: Μυστήριο γύρω από τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στο ποτάμι