Κρήτη

Ηράκλειο

Υπό "Φοβεράν Προστασία" για 3 ημέρες το Μεγάλο Κάστρο

fovera_prostasia.jpg

Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Η Φοβερά Προστασία», υποδέχεται από το Σάββατο το Ηράκλειο και ο Σύλλογος «Φίλοι του Αγίου Ορους»  επ’ ευκαιρία της εορτής του συλλόγου .Η Φοβερά Προστασία» θα παραμείνει για τρείς ημέρες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, για προσκύνηση και  αγιασμό των πιστών.
Αυτή η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαϊά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο, ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου . Μεταφέρθηκε έκτοτε λοιπόν στον Άθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελή πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.

moni_koytloymoysioy.jpg

moni_koytloymoysioy.jpg, by eva

Στη νοτιοδυτική γωνία του μοναστικού συγκροτήματος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου βρίσκεται ο Πύργος, που είναι κτίσμα του 1508, με τον οποίο συνδέεται το Παρεκκλήσιο της «Φοβεράς Προστασίας», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο αριστερό μέρος της λιτής του καθολικού, και λέγεται «κυριακό παρεκκλήσιο». Κτίσθηκε το 1733. Σ’ αυτό φυλάσσεται αυτή η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας, δημιούργημα του 13ου αιώνα. Σ’ αυτήν η Παναγία κρατεί το Χριστό στο αριστερό της χέρι, ενώ το βλέμμα της είναι στραμμένο και κοιτάζει τον άγγελο, ο οποίος κρατεί τα σύμβολα του Πάθους. Γύρω από τα πρόσωπα της Παναγίας και του Χριστού εικονίζονται διάφορες μορφές προφητών.
 

Υμνος στη φοβερα προστασια, by george asl

Για την ονομασία της εικόνος αυτής υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από το χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Όλοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.
την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα πανηγυρικού εορτασμού της εικόνος, η Φοβερά Προστασία λιτανεύετε από το μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου και ανταποδίδει την επίσκεψι της θαυματουργού εικόνος του Άξιον Εστί, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι, κατόπιν αρχαίου εθίμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα: 

- Το Σάββατον 14 Μαρτίου καίὥρα 10:30 το πρωί θά γίνει ἡ επίσημοςὑποδοχήτῆςἹερᾶςΕἰκόνοςὑπότοῦΣεβασμιωτάτουἈρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εἰρηναίου και των τοπικών Αρχών, με παρουσία στρατιωτικού αγήματος, με την φιλαρμονικήν του Δήμου Ηρακλείου, και με την παρουσία βρακοφόρων Κρητικών,εἰςτήνπλατείαντοῦἹεροῦΜητροπολιτικοῦΝαοῦἉγίουΜηνᾶκαίἐνσυνεχείᾳθάτελεσθεῖἹερά Παράκλησις.
- Τήν Κυριακή 15 Μαρτίου καίὥρα18:30το απόγευμαεἰςτό Πνευματικόν ΚέντροντῆςἹερᾶςἈρχιεπισκοπῆςΚρήτης, θάὁμιλήσῃ ὁ Αρχιμανδρίτης π.Χριστόδουλος,Ηγούμενος της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου, γιάτόνἐσχάτωςἁγιοκαταταχθένταὍσιονΠαΐσιοντόνἉγιορείτη με θέμα: «Ο Όσιος Γέρων Παΐσιος και ο καρπός του Πνεύματος».Την ομιλία θα πλαισιώσει ο χορός ψαλτών «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ» με επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους, με χοράρχη τον κ. Πλαΐτη Αντώνιο.
- Ἡ ἹεράΕἰκόναθάἀναχωρήσῃτήν Δευτέρα 16 Μαρτίου, στίς 17.00 για το Άγιο Όρος.
Παρακαλοῦνταιοἱεὐσεβεῖς Χριστιανοί νά συμμετάσχουν στίςἀνωτέρωἘκδηλώσεις, να προσκυνήσουνκαίνά λάβουν τήν Χάριν τῆςὙπεραγίας Θεοτόκου μας.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αλκοτέστ και ενημέρωση από την Τροχαία σε καταστήματα εστίασης (φωτο)

Σε ταβέρνες και εστιατόρια η Τροχαία

Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο βρέθηκαν το  βράδυ του Σαββάτου στελέχη του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου στο πλαίσιο της 15η Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς τροχαία Ατυχήματα». Οι αστυνομικοί της τροχαίας έστειλαν το μήνυμα ότι «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» και έκαναν προληπτικά αλκοτέστ στους πελάτες των καταστημάτων ενώ διένειμαν και ενημερωτικά φυλλάδια. 

 

Πρόκειται για μία δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών που έγινε από την Τροχαία Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.

Όπως δήλωσε στο ekriti.gr ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και Διοικητής της Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β' Στέλιος Καρακούδης"Ο οδηγός της παρέας" να γίνει συνήθεια και στην Ελλάδα. Σε κάθε μας διασκέδαση ορίζουμε ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό και θα αναλάβει τον ρόλο του «οδηγού της παρέας. Η υπηρεσία μας δίνει μεγάλυ βαρύτητα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων".

 

Διαβάστε επίσης:

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Ηράκλειο: Θλίψη για τον αγαπητό δάσκαλο

Ηράκλειο: Στις φλόγες το ΙΧ - Σε πανικό ο οδηγός

Ηράκλειο: Μπαράζ τροχαίων σε δρόμους με ελλιπή ή και ανύπαρκτη σήμανση (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER