Κρήτη

Ηράκλειο

"Το χρέος δεν είναι βιώσιμο" - Συνέντευξη του Διευθυντή Προϋπολογισμού της Βουλής στο Ρ/Κ

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο κατά την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο γραφείο του Προϋπολογισμού» ανέφερε σήμερα με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και στον Κώστα Συλιγάρδο  ο Διευθυντής Προϋπολογισμού στο  γραφείο της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πιέσουμε τους εταίρους μας ισχυριζόμενοι  ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ότι πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση που δεν θα αφορά μόνο εμάς .

Όπως τόνισε και άλλες χώρες έχουν υψηλό ποσοστό χρέους .Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά εμάς σε απόλυτο μέγεθος το χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο για παράδειγμα της Ισπανίας που σε απόλυτο μέγεθος είναι υπερδιπλάσιο από το δικό μας.

Ο κ. Λιαργκόβας ,επεσήμανε ότι χρειάζεται πολιτική λύση σε επίπεδο Ευρώπης για να λυθεί το τεράστιο αυτό ζήτημα που όπως είπε θα απασχολήσει και χώρες μεγαλύτερες από εμάς.

«Εκτιμώ ότι οι Ευρωπαίοι θα ενδιαφερθούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί είναι βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής   . Το ζήτημα είναι πολιτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το γραφείο Προϋπολογισμού δημιουργήθηκε  για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια να ακούγονται τυχόν αποκλίσεις που υπάρχουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ώστε και οι κυβερνήσεις να είναι πιο προσεκτικές και να ακολουθούν τον αρχικό στόχο να μην δημιουργούν ελλείμματα.

Πρόκειται όπως ανέφερε ,για έναν καινούργιο θεσμό που παρακολουθεί την διαδικασία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Ένα από τα προβλήματα που είχε πάντοτε η χώρα είναι ότι δεν είχε ισχυρούς θεσμούς . Εμείς θέλουμε να γίνει αξιόπιστος ο θεσμός αυτός του γραφείου του προϋπολογισμού  για την χώρα» είπε ο κ. Λιαργκόβας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός και το 2015 θα είναι σφικτός επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε προϋπολογισμούς πιο χαλαρούς.

Πρέπει να είναι αυστηρά ισοσκελισμένοι και στόχος είναι να δίνουν πλεόνασμα  ώστε να αποπληρώνεται μέρος του χρέους.

Κρήτη

Κρήτη: Στο "σφυρί" ξενοδοχειακές μονάδες - Δεκάδες και οι αγγελίες για πώληση επιχειρήσεων

φωτο αρχειου

Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς, καθώς από 14 Μαΐου λήγει η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.

Και παρότι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αφήνουν στην άκρη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον προς το παρόν, αν και από 1η του επόμενου μήνα, υπάρχει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα αρχίσει να «χτυπά» για χιλιάδες επαγγελματικούς χώρους και αρχίζουν ο πλειστηριασμός.

Μεταξύ αυτών και αρκετά ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα μάλιστα, που αγγελίες πώλησης έχουν βάλει περισσότερες από 300 ξενοδοχειακές μονάδες ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της σελίδας e-auction, από τις 14 Μαΐου (σ.σ. την ημερομηνία που ανοίγει και ο τουρισμός), οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ξενοδοχείων φθάνουν τους 28, από τα Ιωάννινα, την Κασσάνδρα, τη Σκιάθο και την Καλαμάτα μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο.
Συνολικά η τιμή εκκίνησης για τα τουριστικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά, ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει αρκετά μεγάλος προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, αφού σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν προσδιοριστεί πριν από την πανδημία κι επομένως δεν κανείς δεν ξέρει εάν σήμερα θα κριθούν ελκυστικές ή όχι.

Κρήτη και Ρόδος

Δύο ξενοδοχεία βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Κρήτη και άλλα τόσα στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί από την Intrum Hellas το συγκρότημα με την ονομασία Heliotrope της εταιρείας «Ανθούσα Hotels» στην περιοχή της Σταλίδας Χερσονήσου. Η ιδιοκτησία αφορά ένα οικόπεδο αποτελούμενο από δύο τμήματα,- τα οποία χωρίζονται από δρόμο-, συνολικού εμβαδού 13,3 στρεμμάτων. Στο δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα έχει ανεγερθεί ξενοδοχειακό συγκρότημα 90 δωματίων και 170 κλινών Γ’ τάξης. Ο βαθμός συντήρησης του ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται «μέτριος έως κακός». Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 2 Ιουνίου και η τιμή πρώτης προσφοράς σε 1.785.000 ευρώ.

Επίσης βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 9/6 ξενοδοχειακή μονάδα Γ’ κατηγορίας 1.002,75 τ.μ. σε οικόπεδο 4.009,20 τ.μ. στη θέση Πετρές, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για συγκρότημα 3 επιπέδων με 13 δωμάτια-διαμερίσματα σε πολύ καλή κατάσταση με τιμή πρώτης προσφοράς 333.289 ευρώ.
Στη Ρόδο στις 2/6 βγαίνει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων 10.866,70 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 28.685 τ.μ. Πρόκειται για συγκρότημα 11 κτιρίων με 209 δωμάτια, μπαρ, παιδικό σταθμό, 3 πισίνες, γήπεδο τένις και μπάσκετ και κήπο.

Η τιμή εκκίνησης για τη μονάδα (ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.) είναι στα 8.570.426 ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.
Κοντά στο ιστορικό και τουριστικό κέντρο της πόλης της Ρόδου θα πλειστηριαστεί στις 21/5 ξενοδοχείο 3 αστέρων 3.825,50 τ.μ., δυναμικότητας 43 δωματίων και 82 κλινών. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1.470.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιφέρεια Νότιου Αιγαίου θα βγουν σε πλειστηριασμό και άλλα δύο ξενοδοχεία σε Κάρπαθο και Τήνο σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Οικονομικού Ταχυδρόμου".

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Κινδύνευσαν να πνιγούν - Κινητοποίηση από το λιμενικό για κολυμβητές

Κρήτη- κορωνοϊός: 48 νέα κρούσματα στο νησί ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ