Κρήτη

Ηράκλειο

Το ΠΑΓΝΗ προετοιμάστηκε για το απευκταίο σενάριο εμφάνισης κρούσματος έμπολα στην Κρήτη

Ο παγκόσμιος συναγερμός για το θανατηφόρο ιό έμπολα έχει αγγίξει και την Κρήτη με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να έχει ήδη προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής λοιμοξιολογίας Αχιλλέας Γκίκας, στο ΠΑΓΝΗ την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν πρόβες για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος ενώ έχει γίνει και εφοδιασμός του νοσοκομείου με τις ειδικές στολές που πρέπει να φορούν όσοι θα χειριστούν το περιστατικό.

Ο ίδιος εξήγησε πως εφόσον διαπιστωθεί η προσβολή ατόμου στον τόπο μας από τον έμπολα ,θα γίνει μεταφορά του με ελικόπτερο στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα όπου διαμορφώθηκε ειδικό κέντρο υποδοχής τέτοιων ασθενών.

Βέβαια ο κ Γκίκας σε γενικές γραμμές ήταν καθησυχαστικός ως προς την παρουσία του ιού  στον τόπο μας αλλά και για τη μετάδοση του ,που προς το παρόν ,και παρά τα όσα λέγονται, δεν γίνεται μέσω του αέρα που αναπνέουμε.

Τις τελευταίες ημέρες έχει σκορπίσει τον τρόμο το σενάριο ειδικών για μετάλλαξη του ιού που έχει σκορπίσει το θάνατο και τον πανικό στη Δυτική Αφρική ,με πάνω από 2.500 νεκρούς, και με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άντονι Μπάνμπουρι, επικεφαλής του ΟΗΕ στην υπόθεση του θανατηφόρου ιού, ο Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί και το νέο στέλεχος θα μπορεί να μεταδίδεται από αέρος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Telegraph, στον οποίο πραγματοποίησε δηλώσεις ο Μπάνμπουρι, τα μέλη ιατρικών δομών εργάζονται σκληρά ώστε να αποτρέψουν την δραματική εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση που μεταλλαχθεί και η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

Να πούμε πως ο ιός Έμπολα προκαλεί πυρετό, αιμορραγία, εμετό και διάρροια και μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά όπως το αίμα ή το σάλιο.

Τον βαρύτερο φόρο αίματος έχουν πληρώσει Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε, ενώ μικρός αριθμός κρουσμάτων έχει εντοπιστεί σε Νιγηρία και Σενεγάλη, όπου όμως η εξάπλωση της ασθένειας φαίνεται πως έχει συγκρατηθεί.

Μέχρι στιγμής, εξαιτίας του ιού Έμπολα ,έχουν πεθάνει  3.338 άνθρωποι στο χειρότερο ξέσπασμα της επιδημίας έως σήμερα, από την ταυτοποίηση του ιού το 1976.
 

 

Κρήτη

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ - Ανετράπη κλούβα

τροχαίο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν λίγη ώρα στον ΒΟΑΚ στο ύψος των Λινοπεραμάτων.

Αυτοκίνητο τύπου κλούβα, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, πιθανότατα εξαιτίας της βροχής.

Ευτυχώς, ο οδηγός του οχήματος δεν έπαθε το παραμικρό κι έτσι το τροχαίο αρκέστηκε μόνο σε υλικές ζημιές.