Κρήτη

Ηράκλειο

Τι είπε για το Πολιτιστικό Κέντρο ο Γ.Κουράκης (φωτογραφίες)

Μια πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο αίθριο χώρο του Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο  Ηρακλείου,σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου,  στην οποία συμμετείχαν η Διεθνούς Φήμης Σολίστ Αλεξία Μουζά και το  Κουαρτέτο του Δήμου Ηρακλείου.Οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του ΠΣΚΗ, που είναι ήδη έτοιμοι.

 Στα πλαίσια της εκδηλώσης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης ανέφερε τα εξής :

« Βρισκόμαστε στον αίθριο χώρο του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Ενός συγκροτήματος Πολιτισμού το οποίο, υπήρξε στόχος όλων των Δημοτικών Συμβουλίων των τελευταίων 40 χρόνων και  βέβαια και της σημερινής Δημοτικής Αρχής από το 2003 και μετά.

Για τους περισσότερους που βρίσκονται στο χώρο αυτό, και πιθανώς να μην έχουν επαρκή ενημέρωση για την περίοδο εκείνη, θα θυμίσουμε ότι για το έργο αυτό, παραλάβαμε το 2002 μία μη επικαιροποιημένη - επί μία δεκαετία -  μελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης και τις Αποφάσεις 442/1991 με την οποία καθόριζε η ανάθεση του έργου στη ΔΕΠΤΑΗ και 376/1991 με την οποία καθορίζονται τα της  παραχώρησης του οικοπέδου με χρησιδάνειο επίσης στη ΔΕΠΤΑΗ.

Θα θυμίσουμε επίσης ότι το ΔΣ Ηρακλείου έχει αποφασίσει, να κατασκευάσει το Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με πλήρη κυριότητα και ευθύνη του Δήμου σε ότι αφορά στην απόκτηση της κατασκευαστικής μελέτης και στη διοίκηση του έργου, συμβάλλοντας και στη δαπάνη της κατασκευής.

Η περίπτωση αυτή είναι μοναδική στη χώρα, διότι όλα τα άλλα Πολιτιστικά Κέντρα, έγιναν υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, από φορείς που ιδρύθηκαν για το σκοπό αυτό και με συμβάσεις εκτός της νομοθεσίας Δημοσίων Έργων.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ

Το έργο αυτό όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, είναι ιδιαίτερα οραματικό και  πολύ δύσκολο.

Το κατασκευάσαμε ακολουθώντας με προσήλωση τη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων, κάτι που εξασφαλίζει τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις για τη διαφάνεια και τη διαχείριση των χρημάτων που η Πολιτεία και ο Δήμος διαθέτουν για το έργο.

Τα πάντα είναι στο φως, για όλα υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα στοιχεία που ο νόμος επιβάλλει και η ΔΕΠΤΑΗ έχει μέχρι σήμερα αποδείξει ότι γνωρίζει να διαχειρίζεται το έργο με ευαισθησία, με απόλυτη προσήλωση στο νόμο, με τεχνική επάρκεια και ιδιαίτερα αποτελεσματική επίβλεψη στοχεύοντας την ποιότητα, που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει.

Στο διάστημα αυτών των ετών οι συνθήκες δεν ήταν πάντα οι καλλίτερες.  

Είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα από όλα τα κατασκευαστικά προβλήματα γιατί το ΠΣΚΗ, δεν είναι ένα συνηθισμένο οικοδομικό έργο.

Για να το θεμελιώσουμε, ανοίξαμε ένα όρυγμα σε επιφάνεια πεντέμισι στρεμμάτων και σε βάθος 18 μέτρων, στο οποίο εμφανίστηκαν υπόγεια νερά από τα πρώτα μέτρα της εκσκαφής και σε μεγάλη ποσότητα.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, λάβαμε τα πιο  σύγχρονα και αποτελεσματικά μέτρα στεγάνωσης, αποστράγγισης και αντιστήριξης των περιμετρικών τοιχίων, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, εκμεταλλευόμενοι τα υπόγεια νερά για την μείωση του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας του κτιρίου, εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή  μέθοδο της γεωθερμίας.

Οι σκυροδετήσεις του έργου επίσης διακρίνονται για τη μεγάλη τεχνική τους επάρκεια. Δεν είναι μόνον οι άριστα επεξεργασμένες ορατές επιφάνειες των σκυροδεμάτων που προσδίδουν στο έργο και χαρακτηριστικά γλυπτού, είναι και οι τεχνικά δύσκολες ειδικές σκυροδετήσεις σε μεγάλα βάθη αλλά και ύψη, με ξυλοτύπους των οποίων το ελεύθερο ύψος έφθανε τα 31 μέτρα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του κτιρίου είναι ο πλέον σύγχρονος που μπορεί να υπάρξει σήμερα.

Τα πάντα στο Κέντρο, λειτουργούν ψηφιακά και οι λειτουργίες του παρακολουθούνται μέσω υπολογιστών.

Συστήματα αυτόματης παρακολούθησης και διόρθωσης της λειτουργίας των μηχανημάτων, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, συστήματα επιτήρησης και καταγραφής δεδομένων κλπ, συνθέτουν ένα πραγματικό τεχνολογικό επίτευγμα.

Εκτός όμως από τα τεχνικά προβλήματα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση.

Μεριμνήσαμε συνεπώς έγκαιρα για τη μείωση της κάθε δαπάνης που θα μπορούσε να θεωρηθεί περιττή.

Περιορίσαμε την κατασκευή στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στις ποιοτικές απαιτήσεις του έργου.

Τροποποιήσαμε οικονομικότερα όλες τις συμβάσεις της υψηλής επίβλεψης και του Τεχνικού συμβούλου, μειώνοντας κατά πολύ τις σχετικές δαπάνες.

Είχαμε τέλος να αντιμετωπίσουμε και τις επιθέσεις των ευτυχώς λίγων, πολιτικά αντίθετων στο έργο.

Ήδη και μέχρι σήμερα η ΔΕΠΤΑΗ και το έργο, έχουν υποστεί τέσσερις επιθεωρήσεις η βασικότερη εκ των οποίων διενεργήθηκε από την υπέρτατη υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την Αρχή Πληρωμής του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης η οποία πιστοποίησε ότι η ΔΕΠΤΑΗ λειτουργεί άριστα και ανταποκρίνεται με επάρκεια στην αποστολή της.

Η πληρέστερη όμως απάντηση γι’ αυτούς, είναι το έργο που βλέπετε μπροστά σας, για το οποίο προκαλούμε τον οποιονδήποτε να το ελέγξει και να το συγκρίνει με οποιοδήποτε άλλο Δημόσιο έργο επιθυμεί, τόσο από πλευράς ποιότητας κατασκευής, όσο και από πλευράς κόστους.

Είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ

Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα στους Ηρακλειώτες το πρώτο τμήμα του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αυτό των κτιρίων Α, Β, Γ & Ε  που διαθέτει :

Τέσσερα επίπεδα υπόγειου παρκινγκ, χωρητικότητας 220 οχημάτων που λειτουργεί δωρεάν για τους πολίτες, από το 2012.

 1. Το Δημόσιο χώρο που περιβάλλει το Συγκρότημα των κτιρίων με προσβάσεις από και σε όλες τις περιβάλλουσες οδούς και κατ’ επέκταση στο πάρκο της Πλατείας Φανερωμένης.
 2. Γέφυρα υπεράνω της λεωφόρου Πλαστήρα  με την οποία το Πολιτιστικό Κέντρο  συνδέεται λειτουργικά με το Μαρτινέγκο.
 3. Δύο θέατρα, το Πειραματικό 170 θέσεων, ένα πραγματικά πρωτοποριακό θέατρο με φουαγιέ και καμαρίνια και το Μικρό ή Παιδικό θέατρο 110 θέσεων, πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να φιλοξενήσουν παραστάσεις.
 4. Στεγασμένος και ηχητικά μονωμένος χώρος εκθέσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων επιφανείας 400 μ2 και δυναμικότητας 300 ατόμων, στην οροφή του κτιρίου Δ.
 5. Δύο αίθουσες σεμιναρίων και λοιπών εκδηλώσεων χωρητικότητας 160 ατόμων πλήρως εξοπλισμένες.
 6. Ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων στον οποίο σύντομα θα στεγασθεί το Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου.
 7. Ένα χώρο εκδηλώσεων και εστίασης που μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 1000 άτομα.
 8. Ένα χώρο μόνιμης υπαίθριας έκθεσης γλυπτών κάτω από μία ξύλινη τετράκλινη στέγη επιφανείας  170 μ2.
 9. Τέσσερα μεγάλα καταστήματα στο ισόγειο.
 10.  Δύο art café με περιβάλλοντα χώρο στις βεράντες του Κτιρίου που σκεπάζονται με ένα καλαίσθητο στέγαστρο.
 11. Το χώρο διοίκησης του Πολιτιστικού στο κτίριο Ε.  

Παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει τις βασικές υποδομές στο υπόλοιπο συγκρότημα και ολοκληρώσαμε τα τεύχη Δημοπράτησης για την Β φάση κατασκευής που θα ολοκληρώσει το έργο, με τα δύο θέατρα και τους υποστηρικτικούς χώρους και το κυριότερο, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής. 

Η  Δημοπράτηση της Β φάσης έγινε την 03-06-2014 και η διαδικασία εξέτασης των προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Τέλος ο Δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, αφού έκανε αναφορά στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού για την οικονομική συμβολή τους τόνισε :« Με αίσθημα ευθύνης και ικανοποίησης παραδίδουμε στους Ηρακλειώτες αυτό το μεγάλο έργο και ευχόμαστε να το αγαπήσουμε, να το αξιοποιήσουμε και να το χαρούμε όπως του αξίζει, και όπως μας αξίζει.»

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER