Κρήτη

Ηράκλειο

Τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ στο Ηράκλειο

ΕΣΠΑ

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τέσσερις (4) προδημοσιεύσεις για την ενίσχυση επιχειρηματικότητας, οι οποίες εντάσσονται στο ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ 2014-2020 (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία).

Αφορούν σε δράσεις επιχορήγησης υφιστάμενων επιχειρήσεων (που έχουν συσταθεί πριν το 2014), και σε δράσεις επιχορήγησης νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε η ψήφιση του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου έως το τέλος του έτους, ο οποίος θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο 2015.

Οι προδημοσιεύσεις βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο να συλλέξει απόψεις και παρατηρήσεις, με απώτερο στόχο την βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών τους. Οι επίσημες προκηρύξεις αναμένονται μετά το Δεκέμβριο του 2015 και είναι οι εξής 4:

Δράσεις ενίσχυσης Υφιστάμενων Επιχειρήσεων, με επιχορήγηση από 40% έως 50% για εκσυγχρονισμό MME. Επιδοτούνται δαπάνες για κτηριακές εργασίες, για αγορά νέου εξοπλισμού, δαπάνες προβολής και προώθησης, εξωστρέφειας, εξοικονόμηση ενέργειας, πιστοποιήσεις, αμοιβές τρίτων κτλ. Οι δράσεις αφορούν στα εξής δύο προγράμματα:

1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών Υφιστάμενων Επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις Νέες Αγορές», προϋπολογισμού €130.000.000. Θα ενταχθούν περίπου 1.800 μικρομεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις (πλην εστίαση, λιανικό εμπόριο και τουρισμό). Τα επενδυτικά έργα θα κυμαίνονται από €15.000 έως €200.000.

2. «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», συνολικού προϋπολογισμού €50.000.000. Εντάσσονται επενδυτικά έργα από €15.000 έως €150.000, και εκτιμάται να ενταχθούν 700 επιχειρήσεις.

Δράσεις ενίσχυσης Νέων/ Υπό Σύσταση Επιχειρήσεων, με επιχορήγηση 100% για συγκεκριμένα είδη επιχειρήσεων, οι όροι και οι προϋποθέσεις των οποίων θα ανακοινωθούν στην επίσημη προκήρυξη (αναμένεται το Δεκέμβρη). Εντάσσονται νέοι άνεργοι για ίδρυση επιχείρησης σχετικής με το αντικείμενο σπουδών τους, ή άνεργοι/ες βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για ίδρυση νέας επιχείρησης. Επιδοτούνται δαπάνες όπως λειτουργικό κόστος (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, πάγιες δαπάνες, ΔΕΚΟ κτλ), παραγωγικός εξοπλισμός, προβολή και προώθηση, πρόσληψη υπαλλήλου, γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά) καθώς και αμοιβές τρίτων. Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής:

3. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού €50.000.000 αναμένεται να εντάξει 2.200 πτυχιούχους για πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού €5.000 έως €25.000.

4. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού €120.000.000 αφορά σε επενδυτικά έργα ύψους έως €60.000 για 2.500 νέες επιχειρήσεις.

Τονίζεται ότι οι παραπάνω προδημοσιεύσεις δεν αποτελούν δέσμευση του Υπουργείου, και μόνο όταν ανακοινωθεί η επίσημη προκήρυξη θα γνωστοποιηθούν οι τελικοί όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και διαδικασίες, καθώς και οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρήσεων. Τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι στην παρούσα φάση είναι

-Η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες.
-Ο χρόνος υποβολής δεν θα προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα (μοριοδότηση) στην αξιολόγηση των αιτήσεων (δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας).
-Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν την υποβολή αιτήσεων θα είναι μη επιλέξιμες.

Το Κέντρο Επενδύσεων Ηρακλείου, έχοντας υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, παρέχει δωρεάν ενημέρωση καθώς και ολοκληρωμένη υποστήριξη σε περίπτωση έναρξης υποβολής αιτήσεων. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2810823002 και 2811754652 (www.keh.gr).

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης