Κρήτη

Ηράκλειο

Σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου για τις πυρκαγιές

Η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε σήμερα με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Από την πλευρά της περιφέρειας εντοπίζονται ικανοποιητικά δεδομένα στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση των πυρκαγιών φέτος αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε μέσα και χρηματοδότηση.

 

Σκοπός της σημερινής συνεδρίασης – στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη πολιτική προστασία φορείς και οι δήμοι του νομού (26 συνολικά ήταν οι αποδέκτες της πρόσκλησης) - ήταν εν μέσω μιας ευαίσθητης περιόδου , με το καλοκαίρι και τους δυνατούς ανέμους να συνεχίζονται, να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τυχόν ελλείψεις μέχρι τώρα, πως θα διορθωθούν και πως να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο πολίτης στη πρόληψη αλλά και την ειδοποίηση για φωτιές.

Περισσότερο βάρος , η Περιφέρεια Κρήτης δίνει στη πρόληψη όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Κι εκεί εντοπίζει σημαντικές ελλείψεις:

-δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση για την αποφυγή των σκόπιμων πυρκαγιών

  • στους οικισμούς, όπου τα οικόπεδα πρέπει να καθαρίζονται με ευθύνη των ιδιοκτητών ή απο τους δήμους με χρέωση για τους ιδιοκτήτες,αυτό δεν εφαρμόζεται συνήθως

  • η ίδια η Περιφέρεια λόγω έλλειψης χρημάτων και μέσων δεν κάνει επαρκώς τους καθαρισμούς δρόμων που απαιτούνται

  • η Πυροσβεστική δεν διαθέτει μεγάλα ειδικά οχήματα για τα πιο δύσβατα μέρη της Κρήτης με το ιδιαίτερα δύσκολο ανάγλυφο

  • τα δυο ελικόπτερα με κάδο δεν επαρκούν και παραμένει πάντα η ανάγκη για διάθεση στη Κρήτη μεγάλων πυροσβεστικών ελικοπτέρων τύπου Erickson

 

Απο την Πυροσβεστική πάντως η κατάσταση περιγράφεται κάπως πιο θετικά.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Δημ Ραπανάκης:

-οι 29 επιπλέον πυροσβέστες που διατέθηκαν φέτος στη Κρήτη, με σωστή κατανομή, αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικοί

-η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Πυροσβεστικών υπηρεσιών των 4 νομών επίσης αποδίδει σημαντικά

-για τα ελικόπτερα, ο κος Ραπανάκης απαντά ότι είναι θέμα του Υπουργείου

-τα οχήματα της Πυροσβεστικής στη Κρήτη, είπε, πάνε παντού, οπότε κρίνει ότι δεν υπάρχει σημαντική έλλειψη στην υποδομή

 

Και επειδή, όπως είπε, την Πυροσβεστική εκτός απο την πρόληψη την ενδιαφέρει και το να αποφεύγονται όσο γίνεται περισσότερες καταστροφές, οι μεν μικρότερες φωτιές φέτος αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, οι δε δύο μεγαλύτερες, αυτή στη Ζήρο Λασιθίου και στο Αντισκάρι, κρίνεται ότι σβήστηκαν σχετικά γρήγορα, πριν προκαλέσουν και μεγαλύτερες καταστροφές .

Συγκριτικά πάντως με τις προηγούμενες χρονιές, που είχαμε τις καταστροφικές φωτιές στη Βιάννο αλλά και το Αντισκάρι και πάλι πέρισι ( μάλιστα χρακτηριστικά ειπώθηκε ότι φέτος στο Αντισκάρι απλά έκαψαν ότι έιχε απομείνει απο πέρισι) η φετινή χρονιά ως τώρα κρίνεται καλύτερη.

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Θλίψη: "Έσβησε" στο ΠΑΓΝΗ ο 16χρονος Νικόλας...

πενθος

Πάλεψε γενναία επί έναν μήνα, αλλά δεν τα κατάφερε ο 16χρονος Νικόλας, το αγόρι που από μία βουτιά στα Φαλάσαρνα, βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος στον αυχένα.

Ο νεαρός τραυματίστηκε στις 4 Ιουλίου και από το νοσοκομείο Χανίων διεκομίσθη εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε στην Ορθοπεδική Κλινική ωστόσο στα μέσα Ιουλίου εισήχθη στη ΜΕΘ, καθώς εμφάνισε σηπτικό σοκ.

Έκτοτε νοσηλευόταν εκεί και δυστυχώς σήμερα οι εξετάσεις που έγιναν έδειξαν εγκεφαλικό θάνατο, είδηση που προκάλεσε μεγάλη θλίψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Έκανε μια κλοπή κάθε ...μέρα - Σύλληψη από την αστυνομία

Κρήτη - Καύσωνας: Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες