Κρήτη

Ηράκλειο

Συνάντηση με Ροκαδάκη για το επίδομα του τοκετού

επιδομα τοκετου

Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εχθές στο ΙΚΑ, το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς με αφορμή την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ μαζί με γονείς που τους ζητάνε πίσω το επίδομα τοκετού συναντήθηκαν με τον κ. Ροκαδάκη. Υπέβαλλαν υπόμνημα διαμαρτυρίας και απαίτησαν να διαβιβαστεί προς τον Υπουργό Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, στον διοικητή του ΙΚΑ και στον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Η ΟΓΕ και οι γονείς ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν άμεσα απάντηση και να πάρουν θέση απέναντι στα αιτήματα μας.  Δηλώσαμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη καθυστέρηση και αν μέσα στις  επόμενες μέρες δεν δοθεί απάντηση, ή αν δοθεί δεν θα είναι θετική απέναντι στους γονείς, τότε οι επόμενες κινήσεις μας θα είναι πιο δυναμικές. Καλούμε όλους τους γονείς να έρθουν άμεσα σε επαφή μαζί μας, πιο οργανωμένα και μαζικά να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα (ogeirakliou@gmail.com). Παρακάτω παραθέτουμε το περιεχόμενο του υπομνήματος που υποβάλλαμε:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σύμφωνα με  εντολή του Προέδρου του ΕΟΠΠΥ στις 10/7/2013 ζητήθηκε να γίνει εφαρμογή του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΠΥ,  που ισχύει από 18/11/2012 και να επιστραφούν, ως αχρεωστήστως καταβληθέντα τα ποσά που δοθήκαν ως επιδόματα τοκετού, από τις οικογένειες που απέκτησαν παιδί το χρονικό διάστημα  που έπεται της παραπάνω ημερομηνίας.  Τα χρήματα αυτά πράγματι ζητήθηκαν πίσω και μάλιστα έντοκα και υπό την απειλή της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των οικογενειών αν δεν τα εξοφλούσαν εντός 15 ημερών.   
Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού προηγήθηκε μια σειρά κινητοποιήσεων, όπου προσωρινά η απόφαση «ανεστάλη», η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητάει ξανά τα χρήματα πίσω συν τέλη και υπό την απειλή κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ.               
Να γνωστοποιηθεί στον Υπουργό Εργασίας, στον Διοικητή του ΙΚΑ και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ,  ότι οι γονείς αφενός επειδή δεν έχουν τα χρήματα και αφετέρου επειδή δικαιούνται το επίδομα τοκετού ως προνοιακό επίδομα, αρνούνται να το επιστρέψουν πίσω. Στις σημερινές συνθήκες της άγριας επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, το επίδομα τοκετού πρέπει να αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια. Εκτός των άλλων η παροχή του βοηθήματος στις μητέρες μόνο εφόσον γεννήσουν στο σπίτι αναγκάζει όσες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και βλέπουν στο ποσό του επιδόματος μια μικρή έστω ανάσα, να μην απευθύνονται στα δημόσια μαιευτήρια. Γεγονός που συνεπάγεται αμέτρητους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί, στις συνθήκες όπου δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε ετοιμότητα, σύνδεση με το νοσοκομείο και το γιατρό για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιπλοκές, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές. Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν από τις ελλείψεις, τα κενά και την υποχρηματοδότηση, το επίδομα τοκετού χρησιμοποιείται σαν «δόλωμα» για να παγιδεύσει τις γυναίκες να γεννήσουν έξω από αυτά.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1. ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΑΝΕ ΠΙΣΩ 
2. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΕΣ, ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, ΑΝΕΡΓΕΣ Η ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ, ΥΨΟΥΣ 1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, 2.000 ΚΑΙ 3.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΙΔΥΜΗ ΚΑΙ ΤΡΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ, ΜΕ ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
3.ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, Ο ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΚΥΗΣΗΣ ΚΤΛ.
4.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ»

Κρήτη

Σταύρος Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Πιέζουμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα

Σταύρος Αρναουτάκης

Για όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί με σημαντικότερο απ όλα την πορεία του έργου του ΒΟΑΚ μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Ο κ.Αρναουτάκης που είχε συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με τον υφυπουργό κ.Γιώργο Καραγιάννη τόνισε ότι η Περιφέρεια πιέζει καθημερινά ώστε να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα των έργων και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ΒΟΑΚ και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στα τέλη του έτους ως δημόσιο έργο.

Για το τμήμα του ΣΔΙΤ, Χερσόνησος – Νεάπολη, είπε ότι ξεκίνησε και η Β’ Φάση του Διαγωνισμού και ενδεχομένως αρχές του 2022 να υπάρχει προσωρινός ανάδοχος

Επίσης και ότι κατατέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έγκριση,για το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο θέμα που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο τον Οκτώβριο.

Για το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά έχουν ανατεθεί και ολοκληρώνονται  ήδη οι μελέτες ενώ εκπονούνται οι μελέτες για το τμήμα Σούδα – Αεροδρόμιο Χανίων όπως και το τμήμα Χανιά – Καστέλι.

Για το Νότιο Οδικό Άξονα ο κ.Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται μελέτες που αφορούν και την παράκαμψη Μύρτος – Κερατόκαμπος – Άρβη και τους κάθετους άξονες προς Μοίρες αναζητείται χρηματοδότηση των έργων.

Εξάλλου αναφέρθηκε και σε άλλα έργα όπως τα φράγματα του Πλατύ ποταμού και του Ταυρωνίτη αλλά και την υδροδότηση της Πλάκας στην Ελούντα από το φράγμα Αποσελέμη τα οποία βρίσκονται στη φάση των μελετών.

Για τα έργα ασφάλειας στον ΒΟΑΚ, ο περιφερειάρχης είπε ότι βρίσκονται στη φάση της ανάθεσης όπως την αποκατάσταση κατολισθήσεων από το 2019 στην Κακιά στροφή έξω από το Ηράκλειο, στις Σίσσες και αλλού.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ταβερναράκης στο Ράδιο Κρήτη: Αντισώματα επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

 

ESPA BANNER