Κρήτη

Ηράκλειο

Συμπαραστέκονται στο Νίκο Ρωμανό

Το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση του στον απεργό πείνας από 10/11 Νίκο Ρωμανό και καταγγέλλει την εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ένα πολιτικό κρατούμενο που με το έσχατο μέσο της απεργίας πείνας αγωνίζεται για να του παρασχεθεί το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμα όλων των κρατουμένων στις εκπαιδευτικές άδειες. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Εκφράζουμε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και στους απεργούς πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο, Γιάννη Μιχαηλίδη, και Δημήτρη Πολίτη οι οποίοι συμπαραστέκονται στον Νίκο Ρωμανό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στερούνται νόμιμα δικαιώματα από κρατουμένους. Αντίστοιχη είναι και η πρόσφατη περίπτωση του Ηρακλή Κωστάρη, που ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό λάμβανε εκπαιδευτικές άδειες και χωρίς να έχει παραβιάσει κάποιον από τους όρους που του επιβάλλονταν, πλέον του έχει στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Την ίδια στιγμή που στερούν από τους κρατούμενους τα νόμιμα δικαιώματά τους θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, εξαντλούν το ενδιαφέρον της στη δημιουργία φυλακών τύπου Γ και υψίστης ασφαλείας, και στη συγκρότηση χώρων στέρησης δικαιωμάτων και απομόνωσης.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, και την δικαστική εξουσία που δε διστάζουν να θέσουν ζωές σε κίνδυνο προκειμένου να κάνουν επίδειξη ισχύος, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: στην νεολαία, που τώρα βρίσκεται στους δρόμους, σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν, σε κάθε εστία αντίστασης την οποία δεν θα διστάσουν να συνθλίψουν.

Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή και την υγεία του Νίκου Ρωμανού!

Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας!

Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα αλληλεγγύης, είναι ζήτημα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή που να μην ξεχνάμε υπάρχει ακριβώς για να διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων ενάντια σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο. Ο αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή είναι αγώνας ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της εργοδοσίας. Είναι ζήτημα κάθε εργαζομένου και ανέργου, λοιπόν. Είναι ζήτημα όλων μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους/ανέργους και τα σωματεία τους να σταθούν στο πλευρό των απεργών πείνας και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: