Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Γάζι... "Ελευθερώνουν την Ειρήνη"

θεατρικο στο Γαζι

O Δ.Ο.Π.Π.Α Μαλεβιζίου και η θεατρική Ομάδα του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας παρουσιάζουν το έργο «Ελευθερώνοντας την Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο ανοιχτό θέατρο του Δημαρχείου Γαζίου, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στις 21.00 μ.μ.

Η ιστορία έχει κεντρικό πρωταγωνιστή τον Λευτέρη, έναν μαθητή Γυμνασίου, ο οποίος εξαιτίας του νεαρού του ηλικίας του, γίνεται υπέρμαχος του πολέμου και της δύναμης που αποκτά αυτός που αναδεικνύεται νικητής. Ωστόσο, μέσα από τη συζήτηση με τον παππού του αλλά και τα βιώματα της καθημερινότητας, ο Λευτέρης έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα: Ειρήνη ή Πόλεμος; Η άδολη και αγνή ψυχή του δεν μπορεί να αντέξει την αδικία και τη σκληρότητα του πολέμου. Επομένως, αποφασίζει να γίνει ένας νέος Τρυγαίος ο οποίος παίρνοντας ως όχημα ένα σκαθάρι θα προσπαθήσει να ανέβει στον ουρανό, για να βγάλει την Ειρήνη από τη σπηλιά που την έχει κλείσει ο Πόλεμος και να τη φέρει πάλι στον κόσμο.

θεατρικο στο Γαζι

θεατρικο στο Γαζι, by meropi

Από τις αναμνήσεις του παππού και τη σύγχρονη εποχή της βίας και της αποξένωσης των ανθρώπων, περνάμε στην αφήγηση του παππού Αριστοφάνη η οποία φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Θα καταφέρει ο σύγχρονος Τρυγαίος, για άλλη μια φορά στην Ιστορία του Ανθρώπου, να ελευθερώσει την πολυπόθητη Ειρήνη από τη σπηλιά του Πολέμου;

Το έργο αποτελείται από τρεις πράξεις και το έγραψαν οι κ.κ. Μαρία Κυριακάκη και Ευαγγελία Μεταξάκη. Το κείμενο της Β' Πράξης βασίζεται στο παιδικό βιβλίο της Ελένης Βαλαβάνη «Ο κυρ-Τρυγαίος, ο Σκαθάρης κι η Ειρήνη» (εκδόσεις Άγκυρα).

Συντελεστές παράστασης:

Χορευτική Ομάδα - Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κυριακάκη Μαρία

Σκηνικά - Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μεταξάκη Ευαγγελία

Γαβαλά Μαριλένα, Καρακωνσταντάκης Μάνος, Κοσμαδάκη Γεωργία, Σφακιανάκης Νικήτας, Χαμαλάκη Ζέφη, Χασουράκη Μαρίνα

Κοστούμια - Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κυριακάκη Μαρία

Υποβολέας: Παπαδάκη Ειρήνη

Φροντιστές Σκηνής: Γαβαλά Μαριλένα, Κοσμαδάκη Γεωργία, Νιπυράκη Ειρήνη, Σεληνιωτάκης Βαγγέλης, Σηφάκης Γιώργος

Μουσική - Υπεύθυνοι Καθηγητές: Θανάσης Ηρακλής, Κυριακάκη Μαρία, Λιάσκου Σοφία

Ορχήστρα: Θανάσης Ηρακλής (βιολί), Λιάσκου Σοφία (κιθάρα-τραγούδι)

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και αντί εισιτηρίου, οι διοργανωτές παρακαλούν τον κόσμο να φέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας για το κοινωνικό παντοπωλείο Μαλεβιζίου.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Πως η πανδημία αύξησε τον εθελοντισμό στην αιμοδοσία

αιμοδοσία

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας σήμερα 12 Ιουνίου, και η Διευθύντρια  της Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΗρακλείουΕ. Λυδάκη, μέσα από σχετική ανακοίνωση εξηγεί πως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, έφερε ακόμα πιο κοντά τον άνθρωπο στον εθελοντισμό, με πολύτιμο αποτέλεσμα η Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου να συλλέξει πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Μια ξεχωριστή γιορτή για την δωρεά αίματος είναι η σημερινή παγκόσμια ημέρα Αιμοδοσίας καθώς μας βρίσκει εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο αυτή ακριβώς η κρίση είναι που ανέδειξε ότι η ανθρώπινη φύση απέναντι στον κίνδυνο στέκεται γενναία και είναι αλληλέγγυα και γενναιόδωρη.

Στον τόπο μας ενώ όλα έκλεισαν η Αιμοδοσία «άνοιξε»: «Κάνε μια βόλτα με ουσία κι έλα στην Αιμοδοσία…», ήταν- εν μέσω της βαθιάς καραντίνας- το κάλεσμα μας, και οι συμπολίτες μας, είτε μεμονωμένα είτε μέσω δραστήριων συλλόγων,  αντιστάθηκαν στο φόβο της πανδημίας και τον νίκησαν δωρίζοντας επανειλημμένα αίμα στις νέες δομές που αναπτύχθηκαν εκτός νοσοκομείου, στην Περιφέρεια ή στο Σταθμό Αιμοδοσίας στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως φαίνεται και στο γράφημα ο εθελοντισμός μέσα στην καραντίνα αυξήθηκε περίπου κατά 20% και στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου συλλέξαμε πάνω από 1000 μονάδες αίματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.  Ένα δε μέρος αυτών το στείλαμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που σαν μεγάλα αστικά κέντρα, τα νοσοκομεία τους υπέφεραν από την έλλειψη αίματος περισσότερο από ότι εδώ την περιφέρεια.

Πέρα από την δωρεά αίματος όμως υπάρχουν δωρεές βιολογικών υγρών πιο εξειδικευμένες και λιγότερο γνωστές κι από ανθρώπους που αφανώς και σιωπηρά έχουν ταχθεί στην υποστήριξη του άλλου, του ξένου.

Πεντακόσιοι περίπου δωρητές αιμοπεταλίων δεν πτοήθηκαν από την καραντίνα και ήρθαν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν τους μικρούς ασθενείς μας στη μάχη που δίνουν με την αρρώστια τους. Είχαμε επίσης δωρητές υπεράνοσου αντι-Covid πλάσματος από πολίτες που έχοντας ξεπεράσει τη νόσο ήρθαν και δώρισαν τα πολύτιμα αντισώματα τους προς τους συνανθρώπους τους που ήταν στις κλινικές με κορωνοϊό. Και τέλος είχαμε δωρητές μυελού των οστών, με τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που συλλέξαμε για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών να ταξιδεύουν και εκτός συνόρων, σαν κομιστές ελπίδας, φιλίας και αλληλεγγύης.

Η δωρεά αίματος, πλάσματος και κυττάρων εκτός από τη ζωή που χαρίζει στους άλλους, κάνει όλους τους εθελοντές αλλά και όλους εμάς που εργαζόμαστε μαζί τους καλύτερους ανθρώπους. Είναι μία πράξη καλοσύνης που διώχνει το άγχος, διώχνει το φόβο και ηρεμεί την καρδιά μας ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί σε μια συλλογικότητα.

Σαν Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου ευχαριστούμε θερμά όλους του φορείς της πολιτείας που μας στήριξαν όλο αυτό το διάστημα: την Περιφέρεια, τον Δήμο, την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές μας τον κάθε έναν ξεχωριστά".

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ο αγώνας δρόμου φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ηράκλειο: Τροχαίο στον κόμβο... καρμανιόλα (φωτο)

Ηράκλειο: "Κάντε ησυχία για τα παιδιά που διαβάζουν"