Κρήτη

Ηράκλειο

Στους δρόμους το Ηράκλειο για την επέτειο του Πολυτεχνείου υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα (φωτο)

Στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας  δεκάδες πολίτες αλλά και φορείς της πόλης προκειμένου να πραγματοποιήσουν το προγραμματισμένο συλλαλητήριο για την 41η επέτειο της  εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η προσέλευση του κόσμου μέχρι και τις 18.00 μ.μ (ώρα συγκέντρωσης) δεν ήταν και ιδιαίτερα έντονη όμως λίγα λεπτά αργότερα, η συμμετοχή είχε αυξηθεί σημαντικά με τους Ηρακλειώτες να καταφθάνουν συνέχεια.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς  δρόμους της πόλης ενώ δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς που κάλεσαν τους Ηρακλειώτες σε μία μαζική συμμετοχή. 

Τα αστυνομικά μέτρα ήταν δρακόντεια προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονταν στο κέντρο του Ηρακλείου, έφταναν τους 200. 

Η κυκλοφορία των οχημάτων αυτή την ώρα (20.25 μ.μ) στην οδό Εβανς στο κέντρο της πόλης διεξάγεται ομαλά. 

Στις 18.30 στην πλατεία των Λιονταριών ωστόσο είχε προγραμματίσει τη δική του συγκέντρωση το ΠΑΜΕ Ηρακλείου.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κούτουλας - Κάτια Αντωνάκη

Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

 

 

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: