Κρήτη

Ηράκλειο

Σε ποιες κοινότητες του Ηρακλείου ολοκληρώθηκε ο ψεκασμός για τη δακοκτονία

Δακοκτονία

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ανακοινώνει ότι στις Τοπικές Κοινότητες του πίνακα που θα δείτε παρακάτω, ολοκληρώθηκε ο τρίτος και τελευταίος γενικός ψεκασμός του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2015, με βάση και τις πιστώσεις που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το εν λόγω πρόγραμμα. 
Δεδομένων των ανωτέρω, έως τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων καλούνται να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα (εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ψεκαστικά μέσα). Οι παραγωγοί πρέπει να συμβουλεύονται τους τεχνικούς συνεργάτες τους (γεωπόνους ή τεχνολόγους γεωπονίας), προκειμένου να τους υποδεικνύεται (για την κάθε περίπτωση) η καταλληλότερη μέθοδος (ή και συνδυασμός μεθόδων) καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή που αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.
Παράλληλα, ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς της ΠΕ Ηρακλείου ότι, βάσει των τελευταίων καταγραφών του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων της υπηρεσίας μας, στις Τοπικές Κοινότητες Άνω-Κάτω Βάθειας, Γουρνών-Κοκκίνη Χάνι, Γουβών, Φορτέτσας, Αχλάδας, Σκαλανίου, Καλλιθέας, Ελιάς, Καλού Χωριού Χερσονήσου,  Μάραθου, Χερσονήσου,  Κάτω Ασιτών, Πετροκέφαλου, Κορφών, Κερασίων, Αηδονοχωρίου, Αστυρακίου Ανώπολης, Βασιλειών, Κάτω Αρχανών, Βοριτσίου και Κόξαρης καταγράφονται αυξημένοι δακοπληθυσμοί και ως εκ τούτου προκύπτει άμεση ανάγκη προστασίας των ελαιοδέντρων τους από το δάκο.

Δείτε τον πίνακα με τις κοινότητες όπου ολοκληρώθηκε ο ψεκασμός δακοκτονίας:

pinakas.png

pinakas.png, by gpapadakis

pinakas2.png

pinakas2.png, by gpapadakis

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

κορωνοϊός καραντίνα

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων για το ορφανό κρούσμα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δεν έχει ιστορικό ταξιδιού και τώρα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το πώς μεταδόθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος εξάφρασε προβληματισμό για το "ορφανό κρούσμα".

"Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 24 συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό. Τα δύο πρόσφατα, σε Αθήνα και Ηράκλειο, δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού και για τον λόγο αυτό, γίνονται όλες οι απαραίτες εξετάσεις δειγμάτων στο Εργαστήριο Υγεινομικής Ανάλυσης στην Αθήνα. Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός. Το θετικό είναι ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν επηρρεάζεται από το μεταλλαγμένο στέλεχος."

Ο κ. Σουρβίνος είπε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικά τα μέτρα προσωπικής προστασίας, μάσκα, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις.

Η γυναίκα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, όπως και τα μέλη της οικογένειάς της και συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Δολιοφθορές και... δυναμιτάκια σηκώνουν στο πόδι μια ολόκληρη γειτονιά!

Ηράκλειο: Βρήκε τον θάνατο μέσα στο σπίτι

Ηράκλειο: Τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο αυτοκίνητα