Κρήτη

Ηράκλειο

Σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιάπωνας καθηγητής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστήμιο Κρήτης φιλοξένησε για δύο μέρες, τη Δευτέρα και Τρίτη 24-25 Νοεμβρίου 2014 τον καθηγητή TSUCHIDA Satoshi, Κοσμήτορα της Σχολής Παιδαγωγικών Επιστημών του πανεπιστημίου KAGOSHIMA της νότιας Ιαπωνίας. Ο κος TSUCHIDA ταξίδεψε στην Ελλάδα με σκοπό τη συνεργασία με τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων πολιτικής προστασίας για σχολεία, με έμφαση στους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Αφορμή για την επίσκεψη αυτή αποτέλεσε η επαφή του στην Ιταλία με το πρόγραμμα RACCE που υλοποίησε πριν από δύο χρόνια και συνεχίζει να υλοποιεί το ΜΦΙΚ.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο κος TSUCHIDA επισκέφτηκε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του RACCE κο Χ. Φασουλά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και είδε από κοντά την εφαρμογή των διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, βίωσε την εφαρμογή του προγράμματος RACCE στο σεισμικό προσομοιωτή και συζήτησε με το προσωπικό του Μουσείου και τη Σύμβουλο Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Μ. Δρακάκη για το σχεδιασμό των προγραμμάτων και την εκπόνησή τους από τα σχολεία της περιφέρειας.

Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε συνοδευόμενος από τον κο Φασουλά μερικές από τις σχολικές μονάδες του νομού που υλοποίησαν ή υλοποιούν το πρόγραμμα RACCE, όπως τον παιδικό σταθμό "Ροδομηλιά", το 2ο Νηπιαγωγείο Βουτών και το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου και ενημερώθηκε για την υλοποίηση του προγράμματος και συζήτησε με εκπαιδευτικούς και παιδιά, ενώ παράλληλα είχε και συνάντηση με την ομάδα σχεδιασμού του RACCE και την Επικ. Καθηγήτρια Προσχολικής Αγωγής του Π.Κ., κα Μαρία Αμπαρτζάκη, με την οποία συζήτησαν τη φιλοσοφία του RACCE και τις δυνατότητες παραπέρα συνεργασίας ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια.

Ο κος TSUCHIDA έμεινε ενθουσιασμένος με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα σχολεία της Κρήτης και το ΜΦΙΚ και ειδικότερα από τις προσπάθειες για μεταφορά επιστημονικής γνώσης στις μικρές σχολικές ηλικίες, κάτι για οποίο υπάρχει αναγκαιότητα στην Ιαπωνία.

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη- καταλήψεις: Ποια σχολεία δεν άνοιξαν για μάθημα - Τραυματίστηκε μαθητής

κατάληψη

Στον "χορό" των καταλήψεων έχουν μπει εδώ και τρεις ημέρες σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου αλλά και άλλων Περιφεριακών Ενοτήτων, με τους μαθητές να έχουν διάφορα αιτήματα.

Σήμερα, σtο νομό Ηρακλείου, υπό κατάληψη τελούν το 1ο και 6ο ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο ΓΕΛ, το Γυμνάσιο Πύργου και το Γυμνάσιο Γουβών.

Σύμφωνα με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου, ανάμεσα στα αιτήματα των μαθητών είναι η περεταίρω λήψη μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού, η κατάργηση της βάσης του 10 αλλά και η τηλεκπαίδευση σε περίπτωση που ένα τμήμα κλείσει λόγω εμφάνισης κρούσματος κορωνοϊού.

Στην ΠΕ Χανίων, υπό κατάληψη τελούν τα εξής σχολεία: 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, 2ο ΓΕΛ, Γενικό Λύκειο Σούδας, Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου, 2ο ΕΠΑ.Λ Χανίων καθώς και το ΕΠΑ.Λ Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στα Χανιά μάλιστα, ένας μαθητής τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι όταν στο 2ο ΕΠΑΛ, ένας άλλο μαθητής πέταξε κροτίδα με συνέπεια μέρος αυτής, να καταλήξει στο πρόσωπο του μαθητή και να τον τραυματίσει. Τον μαθητή μετέφερε στο στο νοσοκομείο το ΕΚΑΒ.

Κι ενώ μπορεί σήμερα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη να μην είναι πολλά, την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος.

Σήμερα η εικόνα που παρατηρείται στα σχολεία αυτά είναι κάποιοι μαθητές να έχουν μείνει πίσω για να διαφυλάξουν την κατάληψη ενώ κάποιοι άλλοι...επέλεξαν να πάνε σε κάποια κοντινή καφετέρια και να απολαύσουν τον καφέ τους. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Άφησε άφωνους τους Ηρακλειώτες το λαμπρό μετέωρο - βολίδα! (video)

 

ESPA BANNER