Κρήτη

Ηράκλειο

Προσπάθεια Αναγνώρισης των Μινωικών Μονοπατιών ως Πολιτιστικά Τοπία

Την πλούσια δράση της Ελληνικής Εταιρείας η οποία σαράντα χρόνια τώρα εστιάζει στην διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εντός και εκτός των τειχών της Αθήνας & της Αττικής με εντυπωσιακά αποτελέσματα, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ο κ. Δαμαβολίτης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΕΛΛΕΤ κ. Γιάννη Μιχαήλ.

Δεκάδες τα μνημεία που έχουν διασωθεί από την κατεδάφιση και την εγκατάλειψη σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα του ιστορικού ναού των Ελλήνων, του ΑΓ. Γεωργίου στη Βενετία και του ναού του Αγ. Παντελεήμωνος (Kizil Kirise) στην Καππαδοκία, μέσω του κοινού αγώνα και της συνδρομής χορηγών, επιστημόνων, εθελοντών και μελών του ΕΛΛΕΤ.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο και προς την κατεύθυνση της προστασίας και ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου της Κρήτης, ο κ. Δαμαβολίτης συζήτησε την πιθανότητα ένταξης των Μινωικών Μονοπατιών στο πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ, «Μονοπάτια Πολιτισμού». Σε ανοιχτή συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, η ΕΛΛΕΤ θα έχει τη δυνατότητα τα ξανακάνει τα μονοπάτια αυτά προσβάσιμα σε όλο το μήκος και ελκυστικά. Με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η τοπική οικονομία με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης, τον περιπατητικό τουρισμό, προσφέροντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την Ιστορία του νησιού, με τρόπο υγιεινό, αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ στο κλείσιμο της συνάντησης δεσμεύθηκε ότι θα γίνει κοινωνός του τεράστιου έργου που τελείται και θα χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, προκειμένου ο τόπος να αναβαθμιστεί πολιτιστικά και περιβαλλοντικά.

 Η Μαγεία της Πρακτικής βρίσκεται στην απλότητα δήλωσε ο κ. Δαμαβολίτης εξερχόμενος, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ.Μιχαήλ για τις υπερπολύτιμες συμβουλές και προτάσεις του.

Κρήτη

Σταύρος Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Πιέζουμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα

Σταύρος Αρναουτάκης

Για όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί με σημαντικότερο απ όλα την πορεία του έργου του ΒΟΑΚ μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη.

Ο κ.Αρναουτάκης που είχε συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών με τον υφυπουργό κ.Γιώργο Καραγιάννη τόνισε ότι η Περιφέρεια πιέζει καθημερινά ώστε να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα των έργων και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ΒΟΑΚ και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στα τέλη του έτους ως δημόσιο έργο.

Για το τμήμα του ΣΔΙΤ, Χερσόνησος – Νεάπολη, είπε ότι ξεκίνησε και η Β’ Φάση του Διαγωνισμού και ενδεχομένως αρχές του 2022 να υπάρχει προσωρινός ανάδοχος

Επίσης και ότι κατατέθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έγκριση,για το μεγάλο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο θέμα που θα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο τον Οκτώβριο.

Για το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά έχουν ανατεθεί και ολοκληρώνονται  ήδη οι μελέτες ενώ εκπονούνται οι μελέτες για το τμήμα Σούδα – Αεροδρόμιο Χανίων όπως και το τμήμα Χανιά – Καστέλι.

Για το Νότιο Οδικό Άξονα ο κ.Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται μελέτες που αφορούν και την παράκαμψη Μύρτος – Κερατόκαμπος – Άρβη και τους κάθετους άξονες προς Μοίρες αναζητείται χρηματοδότηση των έργων.

Εξάλλου αναφέρθηκε και σε άλλα έργα όπως τα φράγματα του Πλατύ ποταμού και του Ταυρωνίτη αλλά και την υδροδότηση της Πλάκας στην Ελούντα από το φράγμα Αποσελέμη τα οποία βρίσκονται στη φάση των μελετών.

Για τα έργα ασφάλειας στον ΒΟΑΚ, ο περιφερειάρχης είπε ότι βρίσκονται στη φάση της ανάθεσης όπως την αποκατάσταση κατολισθήσεων από το 2019 στην Κακιά στροφή έξω από το Ηράκλειο, στις Σίσσες και αλλού.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ταβερναράκης στο Ράδιο Κρήτη: Αντισώματα επιβραδύνουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο

 

ESPA BANNER