Κρήτη

Ηράκλειο

Πνευματικό κέντρο των Καλλέργηδων η Μονή του Αη Γιάννη Προδρόμου στο Καστέλλι

Μια καλή αρχή για ένα μεγάλο σκοπό.

Η πρώτη σύναξη των Καλλέργηδων την Κυριακή 29 Ιουνίου στην Ιερά Μονή του Αη – Γιάννη του Προδρόμου του Καλλέργη.

Ένα ιστορικό μοναστήρι , του 1400 μΧ περίπου όπως υπολογίζεται, σε ένα πανέμορφο κια επιβλητικό τοπίο, λίγο έξω απο το Καστέλλι Πεδιάδος Δήμου Μινώα, στο δρόμο προς τον οικισμό του Λαγού, “έναν παράδεισο “ όπως το χαραχτήρισαν όσοι παραβρέθηκαν.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ανήκε στο φέουδο των Καλλέργηδων, που έφτανε απο τις ρίζες των Λασθιώτικων βουνών ως τους Κάτω Αστρακούς και είναι η μόνη στη Κρήτη που φέρει το όνομα της οικογένειας : Καλλέργη, ή ...Καλλέρη κατά τοπική παραφθορά του ονόματος.

Εκεί την Κυριακή οι Καλλέργηδες απ όλο το Ρέθυμνο, τ Ανώγεια και το νομό Ηρακλείου , εκπρόσωποι από άλλες μεγάλες οικογένειες, ο δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης και άλλοι άνθρωποι απο τη περιοχή, συνάχτηκαν, ύστερα απο πρόσκληση του Σπύρου Καλλέργη, λειτουργήθηκαν, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Καστελλίου, Αρκαλοχωρίου κια Βιάννου κ. Ανδρέα, και αποφάσισαν να το επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο, σε μια ημερομηνία που θα σχετίζεται ιστορικά με την πορεία της οικογένειας (ίσως κατά τις ημερομηνίες της επανάστασης και της ανακήρυξης του πρώτου Ελληνικού Συντάγματος με πρωτεργάτη τον Δημήτριο Καλλέργη επί Όθωνα)

Και να ανακηρύξουν το Μοναστήρι σε πνευματικό – θρησκευτικό τους κέντρο.

 

Ώστε στους χαλεπούς και αντίξοους για τις ιδέες και τις αξίες καιρούς που διάγουμε, όπως τονίστηκε, να αποτελέσει ένα προπύργιο, ένα προμαχώνα, κι ένα παράδειγμα για όλους εκείνους που ανθίστανται στο ξεπούλημα της γης , της περιουσίας και των αξιών αυτού του τόπου.

Το μοναστήρι του Αη Γιάννη του Προδρόμου, εγκατελειμμένο άλλοτε,μετά από μια προσπάθεια ζωντανέματος επι ηγουμενου Ιερόθεου πριν απο χρόνια, σήμερα βρίσκεται υπο την καθοδήγηση ενός άξιου νέου ανθρώπου, του ηγούμενου πατέρα Δημήτριου, που αφοσιώθηκε σ αυτό εθελοντικά και έχει κάνει έργο ζωής του να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το αναστηλώσει, να του ξαναδώσει ζωή και την παλιά του αίγλη

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας