Κρήτη

Ηράκλειο

Παρέμβαση Αυγενάκη για τα αιτήματα των επαγγελματιών εφαρμογής πλακιδίων

Να διατεθούν από το λογαριασμό υπέρ αγνώστων του ΙΚΑ, τα ένσημα στους οικοδόμους καθώς και προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικοδομής, υπέβαλε με κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ενημέρωσε για τις πρόσφατες παρεμβάσεις του τους επαγγελματίες του κλάδου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Επαγγελματικού Σωματείου Τεχνιτών Εφαρμογής Πλακιδίων και Μαρμάρων Ν. Ηρακλείου κ.κ. Μανώλη Συντυχάκη και Νίκο Ζουμή.

Ένσημα οικοδόμων

Με την 7/93 εγκύκλιο του ΙΚΑ η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1902/90 άρθρο 21 § 6 και της Υ.Α. Φ21/2930/10-11-92, θεσμοθετήθηκε ο τρόπος καθορισμού των ενσήμων στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα που προέβλεπε ένα αντικειμενικό σύστημα των κατ’ ελάχιστων ημερομισθίων ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως κατασκευής, για τις εργασίες μπετόν, κτιρίων, επιχρισμάτων, δαπέδων, χρωματισμών και λοιπών εργασιών στα ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα.

Ειδική διάταξη προέβλεπε για εργασίες που έχουν εκτελεστεί και δεν έχουν υποβληθεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα απαραίτητα κατ’ ελάχιστον οικοδομικά ένσημα από τους ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ να καταλογίζουν αυτά υπέρ αγνώστων εκδίδοντας τις σχετικές Π.Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «Το σύνολο των ενσήμων αυτών είναι ημερομίσθια τα οποία έχουν πραγματοποιήσει οι οικοδόμοι, αλλά για λόγους όπως έλλειψης εργασίας, ανεπαρκών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, έλλειψη αντικειμενικού συστήματος καταβολής εισφορών κλπ. οι ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων δεν κατέβαλαν στο ΙΚΑ τις ανάλογες εισφορές.

Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων οικοδόμων που έχουν στο παρελθόν εργαστεί σε οικοδομοτεχνικά έργα να μην έχουν ασφαλιστεί για την εργασία τους με αποτέλεσμα πολλοί από τους οικοδόμους αυτούς είτε βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης τους είτε έχουν ξεπεράσει την ηλικία συνταξιοδότησης αλλά λόγω του μικρού αριθμού ενσήμων τους, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και επειδή δεν αποδίδει στους εργαζόμενους οικοδόμους στα παλιά οικοδομοτεχνικά έργα τα ανάλογα ένσημα.»

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά το ΙΚΑ να χορηγήσει στους δικαιούχους οικοδόμους τα ένσημα από το λογαριασμό υπέρ αγνώστων για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί οι σχετικές εισφορές στο ΙΚΑ από τους ιδιοκτήτες των οικοδομοτεχνικών έργων.

Φοροελαφρύνσεις για την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας

Η οικοδομική δραστηριότητα αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, με τα έκτακτα μέτρα των τελευταίων ετών, που επέβαλε η δημοσιονομική πολιτική, η οικοδομή αποτέλεσε έναν από τους βασικούς φορολογικούς πόρους, προσφέροντας έσοδα στο κράτος, αλλά σημειώνοντας πτώση της τάξης του 40% και όπως εκτιμάται χάνοντας περίπου το ήμισυ των θέσεων εργασίας στον κλάδο από το 2008, όταν η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα είχε φθάσει στο αποκορύφωμα της.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης «με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας με βασικό πυλώνα την οικοδομική δραστηριότητα και την απασχόληση ενός και πλέον εκατομμυρίου επιστημόνων και εργατοτεχνιτών από 160 κλάδους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων με την οικοδομή, είναι σημαντικό να προωθηθούν μια σειρά από πολιτικές που θα συμβάλουν προς τον στόχο αυτό.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησα σε προηγούμενο χρόνο με το Επαγγελματικό Σωματείο Τεχνιτών Εφαρμογής Πλακιδίων και Μαρμάρων Ν. Ηρακλείου, διατυπώθηκαν αιτήματα τα οποία αναμφίβολα θα επανεκκινήσουν τον κλάδο και θα βοηθήσουν τους εργαζομένους να παραμείνουν στις δουλειές τους.»

Πιο συγκεκριμένα από το 2011, επεβλήθη το τέλος επιτηδεύματος, όπου στην περίπτωση των εν λόγω επαγγελματιών, καθότι διαθέτουν μπλοκάκι, διαμορφώνεται με την κατηγορία των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματικών, οι οποίοι καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη : «προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαλλε εκτός από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργηση του 26% της φορολόγησης και της προκαταβολής φόρου 55% για το επόμενο έτος, καθώς και η επαναφορά του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, όπως και η επιστροφή στο καθεστώς των βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή. Τέλος, θα συνέβαλε και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε τουλάχιστον 18% για τις νεόδμητες κατοικίες προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικοδομική δραστηριότητα.»

Κρήτη

Βαρδάκης: Παρέμβαση για τις κοινωνικές δομές στην Κρήτη

Κοινωνικές δομές

Τί αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις συμβάσεις προσωπικού στις Κοινωνικές Δομές της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησαν 50 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική - Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη. 
Συγκεκριμένα, οι οχτώ δομές Κοινωνικής Πρόνοιας στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως και δεκάδες άλλες δομές σε όλη τη Χώρα, στελεχώνονται, πέραν του μόνιμου προσωπικού, από επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους. Διάφορες ειδικότητες, όπως τραπεζοκόμοι, καθαριστές/στριες, φύλακες, εργαζόμενοι που συνέβαλαν τα μέγιστα όλο το προηγούμενο διάστημα, θα χάσουν την θέση τους με τη λήξη της σύμβασής τους σε λίγες μέρες.
Οι δομές αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, μεταξύ αυτών, στην εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας νοητικά ή κινητικά, που ζουν μόνοι τους, αλλά και γενικά ατόμων με αναπηρία.
Προς αποφυγή της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε απομακρύνει τους “εργολάβους” και η ανάληψη της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης των δημοσίων φορέων, γινόταν, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με απευθείας συμβάσεις. 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε διατάξεις, αρχικά για τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας (Ν. 4325/15, Ν. 4368 και Ν. 4369/16) που προέβλεπαν, τη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου με τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούνταν στα εργολαβικά συνεργεία.
Ακολούθησε η ψήφιση του νόμου 4430/2016, που προέβλεπε ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, 24μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ (με μοριοδότηση των ήδη απασχολούμενων), εφόσον δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό τους και συντρέχουν «απρόβλεπτες ή επείγουσες» περιστάσεις και μάλιστα με καλύτερους όρους και αποδοχές, .
Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη εξαιρούνται από την «Οδηγία περί δημοσίων συμβάσεων». Επίσης η απόφαση των νοσοκομείων να συνάψουν συμβάσεις εργασίας δεν παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αναλογικότητας. 
Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ωστόσο εμμένει να αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε Ιδιώτες (εργολάβους), παρότι η εμπειρία έχει δείξει ότι οι απευθείας συμβάσεις των υπηρεσιών με τους εργαζόμενους γίνονται με διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης, είναι προς όφελος των εργαζομένων, με εγγυημένη αμοιβή, σταθερό ωράριο, καλύτερες αμοιβές και ασφαλιστικά εισφορές.
Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές, που λήγουν σε λίγες μέρες, αν σκοπεύει να συνεχίσει το σύστημα ανάθεσης έργων σε εργολάβους ή αν προτίθεται να ακολουθήσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκηρύσσοντας διαγωνισμούς με κριτήρια ΑΣΕΠ, προκειμένου οι συμβάσεις να γίνονται απευθείας μεταξύ εργαζομένων και φορέα.

 

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Γεωργιανός

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)