Κρήτη

Ηράκλειο

Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του Παγκρητίου Σταδίου

Στον πρωτοποριακό Σχεδιασμό για την Ανάπτυξη των Περιοχών Δυτικά του Ηρακλείου προχωρά  η Δημοτική Αρχή με την προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την αξιοποίηση το περιβάλλοντα χώρου του Παγκρητίου Σταδίου έκτασης  47 στρεμμάτων

Η ανακοίνωση του Διαγωνισμού έγινε σήμερα από τον Δήμαρχο  Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη και τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Σταδίου κ. Γιάννη Δροσίτη.

Ο Διαγωνισμός αποτελεί μια σημαντική αρχιτεκτονική παρέμβαση στις δυτικές συνοικίες της πόλης και στο Παγκρήτιο στάδιο και  προβλέπει την αναβάθμιση του Δυτικού Παραλιακού μετώπου, μέσω της δημιουργίας ανοικτών και κλειστών αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων καθώς και εγκαταστάσεων αναψυχής και εστίασης, στο αδόμητο παραθαλάσσιο ακίνητο που βρίσκεται δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Επίσης ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός θα δώσει ιδέες για την αξιοποίηση της Παραλιακής ζώνης βόρεια του Σταδίου από το ποταμό Γιόφυρο μέχρι τα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η παρέμβαση θεωρείται ως αξιόλογο τεχνικό έργο, δεδομένου ότι έχει ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία και η λειτουργία του έργου, η θέση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θα έχουν επίδραση στο ευρύτερο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου όσο και ο Γιάννης Δροσίτης  το έργο θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας της πόλης  καθώς και την εικόνα και τη λειτουργία του δημοσίου χώρου στο δυτικό παραλιακό μέτωπο.

Επίσης όπως επεσήμαναν θα επηρεάσει θετικά τον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ηρακλείου και την Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου και αφορά αρχιτέκτονες με καινοτόμες σκέψεις.

Η Προκήρυξη του Διαγωνισμού  δημοσιεύεται  σε εφημερίδες πανελλαδικής  εμβέλειας, στον τοπικό τύπο και θα αναρτηθεί  στους  ιστότοπους του Δήμου Ηρακλείου, της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου, του ΥΠΕΚΑ και του ΣΑΔΑ και ισχύει μέχρι 18 Ιουνίου οπότε και θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι μελέτες.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η έκταση ώστε να δίνει προοπτικές ανάπτυξης  με προτάσεις που θα προβλέπουν:

κοινόχρηστες, κοινωφελείς, ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις

τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους υποδομές και εξυπηρετήσεις. 

Επίσης να  λαμβάνουν  υπόψη τους:

τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ,

την ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων,

την μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία,

την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

τον καθαρισμό και επαναχρησιμοποίηση  νερού χρήσης και ομβρίων,

την οικονομία πόρων,

αλλά και σχέδιο προστασίας και ανάδειξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων (όπως των εκβολών των ποταμών και της παραλίας).

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή η αρχαιολόγος Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

κατερίνα μυλοποταμιτάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, η γνωστή Αρχαιολόγος του Ηρακλείου και πρώην έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη.

Η γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία του Ηρακλείου Αρχαιολόγος έδωσε πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο και σήμερα τα ξημερώματα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Σάββατο, στις 4 το απόγευμα στη γενέτειρα της, τους Κουνάβους του δήμου Αρχανών Αστερουσίων

Ποιά ήταν η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη

Η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1950. 

Το 1974 αποφοίτησε από το Ιστορικό Αρχαιολογικό  τμήμα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και από το 1977 ως το 2011 στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπ. Πολιτισμού. Επίτιμη τμητατάρχης Βυζαντινών Μουσείων. 

Είχε συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσει βυζαντινά μνημεία σε επιστημονικά περιοδικά.

Παράλληλα επιμελήθηκε τις εκδόσεις: Οίνος παλαιός οιδύποτος. Το κρητικό κρασί από την Αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια Ηράκλειο 2002, Παναγία Κερά Κριτσάς (του οποίου είναι και συγγραφέας) Ηράκλειο 2005, Έλτυνα Sconavi Κουνάβοι 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στο "κόκκινο" και σήμερα ο υδράργυρος στο νησί (βίντεο)

Ηράκλειο: Σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο - Στο νοσοκομείο ένας άνδρας