Κρήτη

Ηράκλειο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για Νίκο Ρωμανό - Δημοψήφισμα δικηγόρων

"Ένα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης από το δικηγορικό κόσμο της χώρας που καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (93%) το προωθούμενο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και αποφάσισε ομόφωνα την αποχή διαρκείας από 8.12.2014. Πρόκειται για μια αποχή που δεν έχει κανένα συντεχνιακό και κανένα οικονομικό αίτημα, και στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ανατροπή του σχεδίου αυτού, με το οποίο ο Υπουργός επιχειρεί να καταργήσει την ακροαματική διαδικασία, και τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων  στην πολιτική δίκη, την άμυνα του οφειλέτη στους πλειστηριασμούς, να ενισχύσει τα συμφέροντα και προνόμια των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να επιτρέψει την εκπλειστηρίαση των ακινήτων με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε εξευτελιστικές τιμές ίσες με  το 25% της σημερινής αντικειμενικής αξίας. Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας σε πλήρη σύμπνοια με τις δικαστικές αρχές αντιδρούν στην εκτροπή αυτή, και έχουν υποβάλλει σοβαρές προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς απώλεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων των διαδίκων και ανατροπή του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Αυτές τις προτάσεις, καθώς και τις αντιρρήσεις στο σχέδιο νόμου ο Υπουργός τις πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, λες και αυτό που αποκόμισε από τη πορεία του από Πρωτοδίκης έως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ήταν ότι η ακροαματική διαδικασία ευθύνεται για την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης !!!

Ταυτόχρονα στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού ο ίδιος Υπουργός τη μια δηλώνει αναρμόδιος, την άλλη επικαλείται το Θεό και το νόμο για να δικαιολογήσει την απόρριψη του αιτήματος, και την τρίτη την απουσία του Υπουργού Παιδείας, για να αποφύγει την επίλυση ενός προβλήματος που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ενός νέου ανθρώπου που ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος που επιτρέπει τη μόρφωσή του. Και τελικά εισάγει τροποποίηση όχι για το καθεστώς χορήγησης αδειών, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για την τηλε-παρακολούθηση, λύση αντίθετη στο νόμο, την εφαρμογή του οποίου ζητεί ο Ρωμανός, και τον αγώνα που δίνει, αλλά και τις δυνατότητες του ΤΕΙ. Με τη στάση του αυτή ο Υπουργός ωθεί το Ρωμανό συνειδητά στο θάνατο, δηλαδή σε μια «λύση» που δεν την επιτρέπει ούτε ο νομικός πολιτισμός του 20ου και (μακάρι) του 21ου αιώνα (αυτό σήμαινε άλλωστε η κατάργηση της θανατικής ποινής στην ελληνική και ευρωπαική έννομη τάξη), ούτε «ο ίδιος ο Θεός», τον οποίο ο Υπουργός επικαλέσθηκε, αλλά ούτε και η ίδια η τραγωδία που ζούμε, η λύση της οποίας επέρχεται από τον «από μηχανής Θεό», και όχι τον άνθρωπο - Υπουργό.

Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης:

·                  να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη χορήγηση άδειας στο Νίκο Ρωμανό πριν η  πραγματικότητα αποδειχτεί πιο σκληρή από το γράμμα του νόμου. 

·                  να αποσύρει το σχέδιο για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να συνομιλήσει με τους δικηγόρους και τους δικαστές για μια πραγματική επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, που θα βασίζεται σε όλα αυτά που η κυβέρνηση που υπηρετεί απεχθάνεται : το σεβασμό στο Σύνταγμα, τα ανθρώπινα, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και το περιβάλλον, και στην αναβάθμιση της Δικαιοσύνης με την κατασκευή σύγχρονων κτιρίων και υποδομών,  την πρόσληψη δικαστών, εισαγγελέων και υπαλλήλων.

Ηράκλειο 8.12.2014

ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Σήμερα στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται αρκετές περιοχές της Κρήτης ενώ σήμερα, όπως έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, στο νησί θα επικρατήσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καταγίδες και τσουχτερό κρύο.

Τα λευκά τους έχουν φορέσει αρκετά ωριά όπως ο Νιπιδιτός, οι Ασίτες αλλά και ο Ομαλός Χανίων όπου το χιόνι έχει πέσει στα 800 μέτρα. 

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, περιοχή όπου έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο πολλών κυμάτων κακοκαιρίας, ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης αποφάσισε να αναστείλλει για σήμερα τη λειτουργία των σχολείων υπό το φόβο επιδείνωσης του καιρού τις επόμενες ώρες.

Έτσι, οι γονείς σήμερα έσπευσαν να πάρουν τα παιδιά τους νωρίτερα ενώ όπως δήλωσε στο ekriti ο Δήμαρχος, τα σχολεία δεν αποκλείεται να είναι και αύριο κλειστά αλλά αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης. 

Κλειστά όμως είναι και τα σχολεία στ' Ανώγεια. "Τα σχολεία έκλεισαν και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα αποφασίσουμε αν θα λειτουργήσουν  την Τρίτη ή όχι" δήλωσε ο Δήμαρχος, Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το παρακάτω βίντεο είναι σήμερα από το Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου:

Στα λευκά έχει «ντυθεί» από το πρωί το Οροπέδιο του Ομαλού στα Χανιά καθώς το χιόνι έχει καλύψει την περιοχή. Τα πρώτα χιόνια «έπεσαν» ακόμα στην περιοχή του Έλους και των Εννιά Χωριών σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα με τις Αρχές να καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών της ορεινής ενδοχώρας του δήμου Πλατανιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών.

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Η παρέα στο ελαιουργείο... τον έβαλε σε μπελάδες

Κρήτη: Τον βρήκε ο αδελφός του νεκρό μέσα μία λίμνη αίματος

Κρήτη: Σοκάρει το νέο έγκλημα - Ψάχνουν παντού τον σύντροφο της Βασιλικής