Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Ηρακλειώτης πεταλωτής που έκανε.. μετεκπαίδευση στην Αγγλία

 Ένα επάγγελμα που στην Κρήτη δεν ακούμε πολύ συχνά και αρκετοί ίσως να θεωρούν, λανθασμένα, πως έχει σβήσει ως συνέπεια της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι κι αυτό του πεταλωτή.

Μπορεί ο αριθμός των ιπποειδών στο νησί μας να μην είναι τεράστιος και σίγουρα πολύ μικρότερος σε σχέση με μερικές δεκαετίες πριν , ωστόσο τα άλογα και τα γαϊδουράκια που έχουν απομείνει δεν παύουν να θέλουν τον ειδικό τους .

Το ekriti.gr βρήκε τον πλέον γνωστό πεταλωτή στους κύκλους των ιδιοκτητών ιπποειδών ο οποίος ,παρά το νεαρό της ηλικίας του, μετρά ήδη δέκα χρόνια στο χώρο και μάλιστα έχοντας συμπληρώσει τις γνώσεις του ,πάνω στο παραδοσιακό αυτό επάγγελμα ,με εκπαίδευση στην Αγγλία!

Ο 36χρονος Άρης Βλαχάκης ,για τον οποίο ο λόγος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε γυμναστής στη Θεσσαλονίκη. Είχε όμως τεράστια λατρεία για τα άλογα και όσο ζούσε στην συμπρωτεύουσα ασχολήθηκε με την ιππασία και την εκπαίδευση πουλαριών.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του κι αφού διαπίστωσε πως υπάρχει τεράστιο κενό στην Κρήτη σε καλούς πεταλωτές σκέφθηκε αντί για γυμναστής να γίνει επαγγελματίας πεταλωτής.

Τις πρώτες γνώσεις γύρω από τη δουλειά αυτή τις πήρε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της Animal Action. Μέσω των διασυνδέσεων της Οργάνωσης  κατάφερε να βρεθεί στην Αγγλία όπου έλαβε εξειδικευμένη γνώση πάνω στη δουλειά του.

Ο ίδιος μας λέει πως στην Αγγλία ο πεταλωτής αντιμετωπίζεται σχεδόν όπως ο γιατρός και δεν επιτρέπεται να γίνει πετάλωμα ζώου από άτομο που δεν έχει τελειώσει την ειδική 4ετούς φοίτησης, σχολή που λειτουργεί στη Βρετανία. Ούτε καν ο ιδιοκτήτης του αλόγου δεν μπορεί να πεταλώσει μόνος του  το ζώο του , ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας  που δίνουν οι Βρετανοί  στα ιπποειδή αλλά και στα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτά.

Ο κ Βλαχάκης ασκεί εδώ και 10 χρόνια το επάγγελμα του πεταλωτή και καλύπτει ανάγκες αλόγων σε όλη την Κρήτη. Έχοντας όλο τον εξοπλισμό του σε ειδικά διαμορφωμένο mini  van κινείται παντού ενώ συνοδεύοντας την Animal Action φροντίζει άλογα και γαϊδουράκια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπου υπάρχει σχετική ανάγκη.

Η δουλειά του πεταλαωτή, αναφέρει ο κ Βλαχάκης, δεν είναι απλή, θέλει μυϊκή δύναμη, τεχνική και εμπειρία για να την κάνεις σωστά ενώ κάποιες στιγμές δεν λείπουν και τα μικροατυχήματα. Κυρίως όμως θέλει αγάπη για τα ζώα γιατί το πετάλωμα τους επιτρέπει να κινούνται σωστά και χωρίς προβλήματα.

Κανονικά το πετάλωμα είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε δύο μήνες γιατί μεγαλώνουν τα νύχια του ζώου και δεν μπορεί να περπατήσει και να τρέξει σωστά. Ωστόσο  λόγω κρίσης , όπως περιγράφει ο κ Βλαχάκης, οι περισσότεροι κάτοχοι αλόγων και γαϊδουριών δεν τηρούν πλήρως το δίμηνο  γιατί κάθε πετάλωμα στοιχίζει 50 ευρώ , ποσό που σκέφτεται κανείς να το δώσει με ευκολία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πετάλωμα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί το άλογο ή το γαϊδούρι, που έχει κάποιος στην κατοχή του ,δεν ζει όπως θα ήταν ελεύθερο στη φύση. Σηκώνει πέρα από το βάρος του και το βάρος του ιππέα του και κινείται σε έδαφος και με ρυθμό που δεν επιλέγει το ίδιο.

Στο νησί μας, εκτιμά ο κ Βλαχάκης πως ίσως ζουν αυτή τη στιγμή 1500-2000 άλογα και γαϊδουράκια, αριθμός ικανός να συντηρήσει με πλήρη απασχόληση τουλάχιστον 4-5 επαγγελματίες πεταλωτές .

 Να σημειώσουμε πως η  Animal Action (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων) ,της οποίας είναι μέλος ο κ Βλαχάκης  ,ιδρύθηκε το 1916 ως  πρότυπο άσυλο αδέσποτων ζώων.

  Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του σωματείου  είναι το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών σε όλη την Ελλάδα. Από το 1999, η Animal Action, δια μέσου της εξειδικευμένης μας ομάδας κτηνιάτρων, πεταλωτών και οδοντιάτρων, φροντίζει και περιθάλπει   τα σκληρά εργαζόμενα ιπποειδή.

Πέρα από την εξειδικευμένη κτηνιατρική φροντίδα με στόχο πάντα την ευζωΐα των εργαζόμενων ιπποειδών υπάρχει γι αυτά και πεταλωτική φροντίδα.

Η ομάδα πεταλωτών της Animal Action ανακουφίζει τα ζώα εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες πώς να τα εξονυχίζουν σωστά και να διατηρούν την οπλή υγιή καθώς και πώς να τοποθετούν σωστά τα καρφιά για την πετάλωση.

 Τα ιπποειδή με σωστά φροντισμένες οπλές έχουν καλύτερη ισορροπία δεν πάσχουν από χωλότητα. Έτσι, δουλεύουν καλύτερα και για περισσότερα χρόνια.

Ελένη Βασιλάκη

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: 22 μέρες μετά ... κλειστή η πλατφόρμα για χιλιάδες σεισμόπληκτους

Σημαντικές ζημιές στο Αρκαλοχώρι

Είκοσι δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και 13 ημέρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τα προβλήματα και η αγανάκτηση των κατοίκων που επλήγησαν τα ρίχτερ, παραμένουν.

Κι αυτό  διότι δεν γίνονται δεκτά στοιχεία κατοίκων από όλα τα χωριά του Δήμων Αρχανών - Αστερουσίων  αν και στο σύνολό τους έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι. Πρόκειται για τους οικισμούς που δεν είχαν ενταχθεί την 1η φορά οπότε και εκδόθηκε το ΦΕΚ που συμπεριελάμβανε τις περιοχές οι κάτοικοι των οποίων δικαιούνται κρατική αρωγή. 

Μέχρι και σήμερα, 22 ημέρες μετά, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση διότι το σύστημα δεν τους δέχεται και όπως επισημαίνει άνθρωπος που έχει γνώση πάνω στο θέμα, αυτό οφείλεται διότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν και τις υπόλοιπες περιοχές. 

Επίσης, εκτός ...πλαφόρμας παραμένουν και οι Δήμοι Βιάννου, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου αλλά περιοχές των Δήμων Ηρακλείου, Φαιστού και Γόρτυνας που επίσης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσε σήμερα, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία οριοθετείται ως σεισμόπληκτη περιοχή το σύνολο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ενώ ορίζεται πως το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς του θέματος, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος.

Αυτό, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τους σεισμόπληκτους του Δήμου καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις και οι κάτοικοι των περιοχών που αρχικά δεν είχαν ενταχθεί.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Δεν χτύπησα τον πελάτη", λέει ο κρεοπώλης

Κρήτη: Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ

ESPA BANNER