Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε τον « Ευρωπαίο Πολίτη 2013»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου με τη φροντίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς για τον Ευρωπαίο Πολίτη 2013, την Μ.Κ.Ο.  Youthnet Hellas.

  Ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο των δράσεών του τίμησε τον Εθελοντισμό, αλλά και την προσφορά των Νέων συνολικά, στο όνομα του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Youthnet Hellas που βραβεύθηκε με το εν λόγω βραβείο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

   Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Νεολαίας συμμετείχε πλήθος κόσμου, μέλη συλλόγων και φορέων.Ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του εξήρε το έργο της οργάνωσης καθώς φέρνει σε επαφή τους νέους με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα μέσω των οποίων ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Αναφέρθηκε δε στην άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και των Εθελοντικών Οργανώσεων με το πλήθος δράσεων που υλοποιούν από κοινού.

            Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Youthnet Hellas κ. Μάνος Παυλάκης τόνισε τη σημασία του Εθελοντισμού στην τοπική κοινωνία μας και πως αυτός συνεισφέρει στον συνάνθρωπο αλλά και στον ίδιο τον εθελοντή. Η γραμματέας της οργάνωσης κα Ειρήνη Σωπασή αναφέρθηκε στις δράσεις της οργάνωσης και πως κατάφερε να αναγνωριστεί το πρωτότυπο έργο της και να μπορέσει να λάβει το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2013.

            Οι αξιόλογες δράσεις της οργάνωσης και η μεγάλη πλέον εμπειρία στα ευρωπαϊκά προγράμματα  έδωσαν βάσει για τη συζήτηση που ακολούθησε. Υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον από τους συλλόγους και τους εθελοντές που παρευρίσκονταν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Από την πλευρά του Youthnet έγινε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων από την κα Μαρία Συμεωνίδου, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων η οποία απάντησε σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις των πολιτών ενώ η συζήτηση έδωσε το έναυσμα για να υπάρξουν νέες συνεργασίες μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων.

            Παρόντες στην εκδήλωση ήταν πολλά  από τα ιδρυτικά μέλη της καθώς και εθελοντές της. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναφορά στο Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη και με τη βράβευση των μελών του Youthnet Hellas που έχουν επιδείξει σημαντικό εθελοντικό έργο. Ανάμεσα στα βραβευθέντα μέλη ήταν η Μαρία Συμεωνίδου,  Κώστας Κασλής, Γιάννης Μανδελένης, Αντώνης Τριανταφυλλάκης, Μιράντα Ξυλούρη, Χαρά Κοκολάκη και η Χρυσούλα Τζωρτζάκη.

            Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι το Youthnet Hellas είναι μια οργάνωση Νέων με έδρα το Ηράκλειο και με Μέλη από όλη την Ελλάδα που μαζί με οργανώσεις άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.Martin Schulz, σε τελετή που διεξήχθη στις Βρυξέλλες στις 16 Οκτωβρίου 2013. Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται σε ετήσια βάση σε αξιόλογες πρωτοβουλίες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Βουλή: Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Βίντεο)

Χάρης Μαμουλάκης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Χάρη Μαμουλάκη, για το θέμα του ΒΟΑΚ και των διοδίων που θα συνοδεύουν την κατασκευή του.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Ασκώντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και υπερασπιζόμενος την επιβολή διοδίων για όλους, απάντησε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για τον ΒΟΑΚ.

«Για μια ακόμη φορά, οι κυβερνώντες υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Κρήτης. Συνεχίζουν όσα ξεκίνησαν για τον ΒΟΑΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προσθέτουν διόδια για όλους και παράλληλα, ασκούν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ!» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό που ξεκάθαρα αποδεικνύεται, είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των αποκλεισμών. Αποκλείουν τους πολίτες της Κρήτης από τον ΒΟΑΚ επιβάλλοντας πανάκριβα διόδια, όπως ακριβώς αποκλείουν και την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από τη διαχείριση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, που εν κρυπτώ ενέταξαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Λειτουργούν αλαζονικά και με υπεροψία. Αυτή η συμπεριφορά, δεν θα μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Κρήτης. Η στιγμή του δικού τους αποκλεισμού, πλησιάζει.».

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης της ΝΔ τον Μάιο του 2021, όπου επιβεβαιώθηκε ότι με καθυστέρηση δυο περίπου ετών, ο Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει όσα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, με την προσθήκη όμως διοδίων για όλους. Στη συνέχεια, αφού καυτηρίασε την απουσία σχεδιασμού για το τμήμα του ΒΟΑΚ Αγίου Νικολάου - Σητείας, ανέδειξε τις ασάφειες αλλά και το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ ευρώ και ζήτησε για μια ακόμη φορά, αναλυτική ενημέρωση για τον επιμερισμό των ποσών χρηματοδότησης ανά τμήμα του. Παράλληλα, ζήτησε ενημέρωση και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, για το πότε αναμένεται να προσδιοριστεί η χάραξή του, καθώς και ποια θα είναι η σχεδιαζόμενη αρχιτεκτονική του διαγωνισμού.

Κατά την απάντησή του ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αφού ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη χάραξη για τον ΒΟΑΚ, προχώρησε, επιτέλους, στην επί της ουσίας απάντηση για τις ενισχύσεις ανά τμήμα του έργου. Ειδικότερα, όπως δήλωσε, το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (προϋπολογισμού 1,32 δισ) θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με 600 εκ. από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Χερσόνησος – Νεάπολη (προϋπολογισμού 290 εκ. ευρώ) με 80 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για το τμήμα Άγιος Νικόλαος - Σητεία, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη τελικό κόστος, υπολογίζεται όμως ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ.

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Υφυπουργού για την χάραξη, καταθέτοντας στα πρακτικά έκθεση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, από την οποία αποδεικνύεται ότι, ενώ ζητήθηκε η γνώμη του Επιμελητηρίου, δεν προσκομίστηκε ποτέ από την πλευρά του Υπουργείου η προμελέτη αποχέτευσης - αποστράγγισης των ομβρίων, η προμελέτη των τεχνικών με τον έλεγχο της υδραυλικής επάρκειάς τους και ο έλεγχος της υδραυλικής επάρκειας των τεχνικών γεφυρών, που αποτελεί ουσιώδη λόγο περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επεσήμανε επίσης και δήλωση της μελετητικής εταιρείας, η οποία αποποιείται των ευθυνών της ως προς την ακρίβεια των υποβάθρων, καθώς και οι παραπομπές σε άλλες μελέτες που δε διατέθηκαν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των διοδίων. «Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα, Κύπρος. Επτά νησιωτικές περιοχές στην Ε.Ε., όπου σε καμία εξ αυτών δεν απαιτήθηκε από τους πολίτες να καταβάλλουν διόδια στο νησί τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει νόρμα περί νησιωτικότητας, μια σαφέστατη ντιρεκτίβα της Κομισιόν, που προστατεύει της περιοχές αυτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΑΚ: Παράταση στην διαβούλευση για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

ΠΕΔ Κρήτης: Νέα παρέμβαση για τον ΒΟΑΚ

Αγαπάκης στο Ράδιο Κρήτη: Τα "θολά" σημεία του ΒΟΑΚ και οι παρεμβάσεις που απαιτούνται

 

 

ESPA BANNER