Κρήτη

Ηράκλειο

Οι "κομπίνες" πίσω από το πάμφθηνο κρέας και τι πρέπει να προσέχει ο Ηρακλειώτης

 Τα μάτια τους 14 πρέπει να έχουν οι καταναλωτές όταν επιλέγουν κρέας για το τραπέζι τους καθώς οι κομπίνες που μπορούν να στήσουν επιτήδειοι, με σκοπό να τους παραπλανήσουν, είναι πολλές και τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον  ,λόγω των εξειδικευμένων γνώσεων που απαιτούνται, να τις αντιληφθεί ο κόσμος.

Παλιά ,αλλά ακόμα και σήμερα, ο φόβος και ο τρόμος του καταναλωτή ήταν η ελληνοποίηση και το να μην καταλήξει να αγοράσει εισαγόμενο κρέας που θα του πλάσαραν ως ελληνικό.

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό τέχνασμα που χρησιμοποιούν ορισμένοι του κλάδου  για να κερδίσουν εξαπατώντας τους πελάτες τους.  

Η πολύ χαμηλή τιμή στις μέρες μας  μπορεί να αποτελεί κράχτη στην αγορά κρέατος αλλά συχνά κρύβει πίσω της τακτικές για να πουληθεί προϊόν που σε άλλες χώρες θα κατέληγε μόνο σε αλλαντικά.

Μια πρόχειρη έρευνα του ekriti  έδειξε πως σε κάθε κατηγορία κρέατος υπάρχουν βαθμονομήσεις με βάση την ηλικία του ζώου, το πόσο λίπος και κόκαλο καλύπτει.

Αυτές τις βαθμονομήσεις τις ξέρουν οι κρεοπώλες, τις απαιτεί σε ταμπέλα μέσα στη βιτρίνα με το κρέας ο νόμος, (παρότι σπάνια θα τις βρει κανείς εκεί)  αλλά τις αγνοεί ο καταναλωτής.

Έτσι βλέπουμε το φαινόμενο μεγάλης ηλικίας ζώα και όχι της καλύτερης ποιότητας, λόγω ποσοστού λίπους και οστών, να πλασάρονται στην αγορά κρύβοντας επιμελώς περί τίνος πρόκειται  και μάλιστα  να μπαίνουν  στον ανταγωνισμό με πραγματικά καλό κρέας ,που λόγω ηλικίας και καλής ποιότητας δεν μπορεί να πωληθεί σε πολύ  χαμηλή τιμή.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί στο καλάθι της νοικοκυράς να καταλήξει αγελάδα μεγάλης ηλικίας την οποία αγόρασε για μοσχαράκι ,σε τιμή ευκαιρίας ,και που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα την έβγαζαν στο κρεοπωλείο  αλλά θα την προωθούσαν απευθείας στην παρασκευή αλλαντικών.

Δυστυχώς, επισημαίνει το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ηρακλείου Μιχάλης Μαθιουδάκης, τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου δεν τις ενδιαφέρουν οι τιμές κι αν ο κόσμος ξέρει τι είναι αυτό που αγοράζει και καταναλώνει.

Από μέρους των καταναλωτών υπάρχει μεγάλο έλλειμμα γνώσης ειδικά σε ότι αφορά στο κρέας , έλλειμμα που δύσκολα καλύπτεται σε εποχή κρίσης που ο κόσμος ζητά φθηνό προϊόν.

Αξίζει πάντως να πούμε πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Συνδέσμου των Κρεοπωλών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου από την οποία αναμένουμε να προκύψουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς βλέπουν οι Ηρακλειώτες την αγορά κρέατος και τι ζητούν από αυτή.

Παρότι κανείς δεν αμφιβάλει ότι το τελικό αποτέλεσμα της θα είναι η απαίτηση φθηνού και ποιοτικού κρέατος , οι κρεοπώλες περιμένουν από τα επιμέρους ερωτήματα που θέτει η έρευνα να βοηθηθούν στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να μάθει το καταναλωτικό κοινό όλα όσα πρέπει ,ώστε να βάζει στο τραπέζι του μόνο ασφαλές και σωστό κρέας.

 Ελένη Βασιλάκη 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τυλίχθηκαν στις φλόγες δύο αυτοκίνητα

φωτια αυτοκινητο

Στις φλόγες τυλίχθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα, μία κλούβα και ένα επιβατικό ΙΧ, σήμερα στις 02.30 τα ξημερώματα επί της οδού ΕΟΚ στο Ηράκλειο, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Στο σημείο έσπευσαν 6 Πυροσβέστες με 2 οχήματα, οι οποίοι έσβησαν τις εστίες λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να κινδυνεύσουν άλλες περιουσίες.

Η κλούβα υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, και ζημιές το επιβατικό.

Το Ανακριτικό της Υπηρεσίας διενεργεί την προανάκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία μητέρας στην Κρήτη: Συνελήφθη στο Ηράκλειο ο Νορβηγός σύντροφός της!

Ηράκλειο: Συναγερμός για γυναίκα που έπεσε στα νερά του λιμανιού

Ηράκλειο: Προσπάθησε να ανάψει το τζάκι και κατέληξε στην Εντατική