Κρήτη

Ηράκλειο

Οι "Ενεργοί Πολίτες" για τους παιδικούς σταθμούς στο Ηράκλειο

Επιστολή πρός το Δήμο Ηρακλείου, τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Νομού, την ΕΕΤΑΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Σε Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ο.Τ.Α.-Κρήτης, σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου και τα παιδιά που τελικά θα επιλεγούν σ' αυτούς, στέλνει η δημοτική παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες. 
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κύριοι

Όπως είναι γνωστό οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, παρά τις σημαντικές ελλείψεις που έχουν, διαδραματίζουν ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο, αποτελούν δε αναντικατάστατη κοινωνική υπηρεσία για κάθε οικογένεια.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται έως και εξανεμίζονται,  επιδιώκουν την επιλογή των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς.
Φέτος, για την περίοδο 2014-2015 δύο χιλιάδες τριακόσιες οικογένειες ( 2300) του δήμου μας υπέβαλαν αίτηση για την κάλυψη των θέσεων. Αριθμός, αρκετά μεγάλος, που αποτυπώνει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες συνέπεια της επικρατούσας οικονομικής πολιτικής από κυβέρνηση και τρόικα.
Δυστυχώς όμως, οι διαθέσιμες θέσεις είναι 1300 και αυτές με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι 30 προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΕΣΠΑ.
Ουσιαστικά δηλαδή θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 1000 βρέφη και παιδιά (βρέφη και νήπια) 
Επιπλέον θα πρέπει να τονιστεί ότι οι υπάρχουσες δομές στον δήμο μπορούν να προσφέρουν θέσεις σε περισσότερα από 1300 παιδιά αρκεί να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό.
Θεωρούμε ότι κοινή αφετηρία όλων μας, είναι ο σοβαρός και αποτελεσματικός ρόλος του κοινωνικού κράτους ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, κυρίως παιδιά και νέους, κάτι που σήμερα ενώ θα έπρεπε να είναι καθημερινότητα, είναι ζητούμενο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικογένειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Βέβαια το αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών για τους παιδικούς σταθμούς σε 160 εκ. από 185 εκ πέρσι και 200 εκ παλαιότερα στο σύνολο της επικράτειας και η επέκταση του θεσμού των τροφείων για το σύνολο των παιδιών ήταν επιλογή και υπόδειξη της τρόικας την οποία με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα γνωστά, περίπου 40.000 παιδιά λιγότερα, στους παιδικούς σταθμούς της χώρας μας, φέτος.
Υπάρχει τρόπος. Είναι όμως θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων. 
Υπάρχει ήδη πρόταση της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΕ για λήψη 40-50 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα και αξιοποίηση των αναπορρόφητων κονδυλίων από τα τομεακά προγράμματα «Διά Βίου Μάθηση», «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου παραμένουν αναπορρόφητα 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί ένα τμήμα με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας.

Με την παρούσα επιστολή μας ζητάμε από τους γονείς, τους δημότες, τον Δήμο Ηρακλείου, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού, να αγωνιστούν για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί .
Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τον συντονισμό μιας τέτοιας δράσης και επίσης από την δική του πλευρά, το επόμενο διάστημα να λύσει κάθε πρόβλημα νομιμότητας και καταλληλότητας σε όλα τα κτίρια των παιδικών σταθμών εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά και άδειες για την ασφάλεια και υγιεινή τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Τον έπιασαν με λαθραίο καπνό

σύλληψη

Συνελήφθη, σήμερα (18/10) το πρωί σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής και διακίνησης καπνού και τσιγάρων, σήμερα το πρωί από αστυνομικούς πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον ημεδαπό. κατά την διάρκεια του οποίου βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία περιέχουσα 530 γραμμάρια καπνού τα οποία δεν έφεραν την απαιτούμενη ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ως εκ τούτου στερούνται τελωνειακού ελέγχου και σήμανσης.

Η ποσότητα του καπνού κατασχέθηκε και θα αποσταλεί στο Τελωνείο Χανίων, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Οι άσκοποι πυροβολισμοί αποκάλυψαν και ...οπλοστάσιο

Κρήτη: 21 συλλήψεις στα αεροδρόμια

Ηράκλειο: Τους πέταξε κροτίδα και τους απείλησε με ρόπαλο!

ESPA BANNER