Κρήτη

Ηράκλειο

"Να ασφαλιστούν οι καλλιέργειες στο Αντισκάρι και τα Πηγαϊδάκια"

Να μπορέσουν να ασφαλιστούν ακόμα και σήμερα καλλιέργειες των τοπικών διαμερισμάτων Αντισκαρίου και Πηγαϊδακίων και να αποκτήσουν δικαίωμα στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, για τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις της 28ης Οκτωβρίου, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «τα τελευταία δύο έτη τα τοπικά διαμερίσματα Αντισκαρίου και Πηγαϊδακίων του Δήμου Φαιστού έχουν πληγεί από δύο πυρκαγιές, μία μεγάλη το καλοκαίρι του 2013, μία μικρότερη πυρκαγιά το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ενώ πρόσφατα η περιοχή δέχθηκε ραγδαίες βροχοπτώσεις οι οποίες επέφεραν σοβαρές καταστροφές τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτική αγροτική υποδομή.

Επιπλέον τονίζεται ότι «αποτέλεσμα των παραπάνω γεγονότων είναι να έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής καθώς και μέρος της αγροτικής υποδομής. Ως εκ τούτου η μείωση εισοδημάτων από τον περιοχής είναι δραματική με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν σήμερα ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους δεδομένου ότι η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα επιδείνωνε το πρόβλημα βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν.»

«Επομένως σήμερα, μετά και την τελευταία θεομηνία πολλοί από τους αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν την ολική καταστροφή χωρίς να έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ εγώ το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»

Τέλος, ζητείται «να μπορέσουν να ασφαλιστούν ακόμα και σήμερα καλλιέργειες των τοπικών διαμερισμάτων Αντισκαρίου και Πηγαϊδακίων και να αποκτήσουν δικαίωμα στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, για τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις της 28ης Οκτωβρίου.

 

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Αναγκαία η κυκλική οικονομία και στην αλιεία

ψαράδες

Την ανάγκη εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών- Διεθνών Θεμάτων στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BLUEFASMA Interreg MED. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι απαραίτητο να εστιάσετε τις προσπάθειές μας σε αυτούς τους εμείς που είναι βασικοί πυλώνες της Γαλαζίας Οικονομίας στις Παράκτιες Μεσογειακές Περιφέρειες,   εστιάζοντας στην δραστηριότητα των ικανοτήτων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στην πρακτική εφαρμογή μεθοδολογιών που συμβάλλουν στην επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προς μια ουδέτερη, ανθεκτική οικονομία, με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ανθεκτικότητα και προστασία φυσικών βιολογικών πόρων, τόνισε Γιώργος 

Το πρόγραμμα BlueFasma έχει ως τίτλο: Ενίσχυση των ικανοτήτων των ΜΜΕ, των συμπλεγμάτων και των δικτύων για τηνοτομία, στα νησιά και τις παράκτιες περιοχές του Μεσογείου, για την υποστήριξη της γαλαζίας κυκλικής οικονομίας στην αλιεία/υδατοκαλλιέργεια », και η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως εταίρος. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο σε υβριδική μορφή, εμφανίστηκε σε ένα εργαστήριο συζήτησης μεταξύ επιστημόνων -ερευνητών, στελεχών δημοσίων υπηρεσιών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων στο σχεδιασμό της λειτουργίας των φορέων που είναι είτε θεματικά είτε από την πλευρά των αρμοδιοτήτων με το αντικείμενο του προγράμματος. Ο Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των τοπικών ενδιαφερομένων φορέων:

    • για την κυκλική οικονομία 
    • πώς συνδέεται η κυκλική οικονομία με την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες
    • ποιες καλές πρακτικές υπάρχουν?
    • τι ισχύει για τη διάθεση των ζωικών αποβλήτων;
    • πώς μπορούμε να αναπτύξουμε εργαλεία κυκλικότητας και τι μετρήσιμο αποτέλεσμα να μας αποφέρει?

Το πρόγραμμα BlueFasma υλοποιείται στην Κρήτη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με συντονιστρια την κα Αλίκη Καρούσου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές - παραδείγματα - κυκλική οικονομία από την αλιεία, με εισηγήσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβουλία ΕΝΑΛΕΙΑ, την κα Ελληνική από τη Δ/ση Κτηνιατριακή της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη δεύτερη ενότητα έγινε συζήτηση για τα εισβολικά είδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων Αλιέων, την κα Περιστεράκη από το ΕΛΚΕΘΕ και την Ε. Ψόχιου της Δ/σης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Λασιθίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Βιοενεργειακή Κρήτης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο - εστίαση: "Ο καλός ο μήνας ... χάθηκε" - Ελπίδες στον τουρισμό

Έρευνα Ράδιο Κρήτη: Ακριβέστερο και το νερό για αγρότες - νοικοκυριά λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Λιμάνι Ηρακλείου - ΤΑΙΠΕΔ: Σήμερα "κληρώνει" για το 67% των μετοχών του ΟΛΗ

ESPA BANNER