Κρήτη

Ηράκλειο

Νέες κατηγορίες κατά του Δήμου Ηρακλείου από τους Πολίτες Κατά της Ηχορύπανσης

image.jpg

Νέες κατηγορίες κατά του Δήμου Ηρακλείου απευθύνουν οι "Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης" τονίζοντας πως αν και εξέδωσε ήδη από το καλοκαίρι κανονιστική διάταξη σχετικά με την οριοθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της πόλης, εντούτοις η διάταξη δεν αναφέρεται συνολικά στη λειτουργία των ταβερνών, μπαρ κ.α. συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και της ηχορύπανσης, όπως είχαν δεσμευτεί τα στελέχη του που συμμετείχαν σε συνάντηση με τα μέλη της ομάδας πολιτών. 
Μόνος υπερασπιστής τους έναντι της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των καταστημάτων είναι η αστυνομία, λένε οι κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου αν και συνήθως η σχετική γραφειοκρατία απαιτεί συνεχείς μηνύσεις εις βάρος του ίδιου καταστήματος προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις. Πάντως, εξαιτίας της κινητοποίησης των ίδιων των κατοίκων και με τη συνδρομή της αστυνομίας, στην τελευταία ανακοίνωση των "Πολιτών κατά της Ηχορύπανσης" διαπιστώνεται οριακή βελτίωση ως προς την ποιότητα ζωής τους.    
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
Στις 6-8-2015 στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας των «Πολιτών κατά της Ηχορύπανσης». Κάνοντας μια εκτίμηση της  κατάστασης για τους τελευταίους μήνες, υπήρξε συμφωνία πως, για το κέντρο της πόλης τουλάχιστον, παρατηρήθηκε μικρή βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά την ηχορύπανση από τα διάφορα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος» όπως ταβέρνες, μπαρ και καφετέριες.  
Διαπιστώνουμε πως η βελτίωση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά των ιδιοκτητών των καταστημάτων ή στον τρόπο λειτουργίας και τη δράση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα της ηχορύπανσης, αλλά  στην κινητοποίηση  κατοίκων  -μελών της ομάδας και μη-  που οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα από τα παραπάνω καταστήματα που ενοχλούσαν. 
Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η μόνη  υπηρεσία που ανταποκρίνεται, συνήθως άμεσα, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, είναι η  αστυνομία, και αυτήν χρησιμοποιούμε όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται επανειλημμένες  μηνύσεις της αστυνομίας προς τους επιχειρηματίες,  για να αλλάξει η συμπεριφορά τους. Και πρέπει να παρακολουθούμε σχολαστικά και επίμονα την πορεία των καταγγελιών μας και την εξέλιξη της κάθε υπόθεσης ζητώντας τα σχετικά έγγραφα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. 
Περιληπτικά μπορούμε να κάνομε τις ακόλουθες διαπιστώσεις α) το νομικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την αδειοδότηση και τη  λειτουργία των  παραπάνω επιχειρήσεων είναι προβληματικό και  αφήνει μεγάλα  περιθώρια ασυδοσίας. Β) στο θέμα εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες  (Τμήμα Αδειοδοτήσεων κ.α. υπηρεσίες του Δήμου, Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Εισαγγελία, Αστυνομία) που συχνά δεν επικοινωνούν ικανοποιητικά μεταξύ τους, δεν κινούνται σχεδόν ποτέ με πρωτοβουλία δικιά τους και συχνά η δράση τους περιορίζεται σε άσκοπη και χωρίς ουσία  διακίνηση χαρτιών. Είναι  ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μια κεντρική αρχή  με  βούληση   να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και  να δώσει ριζικές λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός πως ο Δήμος εξέδωσε κανονιστική διάταξη σχετικά με την οριοθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αλλά παρά τις σχετικές αναγγελίες του προς εμάς η διάταξη αυτή δεν αναφέρεται συνολικά στη λειτουργία των ταβερνών, μπαρ κ.α. συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και της ηχορύπανσης.  
Θα ζητήσομε εγγράφως από το Δήμο να μας απαντήσει τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος παρά τις προηγούμενες αναγγελίες του ότι θα υπήρχε σχετική κανονιστική διάταξη την παρέλειψε ολοκληρωτικά.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι δύσκολη, είναι ανάγκη να γίνουμε περισσότεροι και να δυναμώσει η φωνή μας. Καλούμε όλους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηχορύπανσης στη γειτονιά τους να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας. 
Παράλληλα με τις ενέργειές μας στο Ηράκλειο, δικτυωνόμαστε και συνεργαζόμαστε με άλλες αντίστοιχες ομάδες σε άλλες πόλεις, με στόχο, τους επόμενους μήνες, την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων και στα αρμόδια Υπουργεία για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Τίμησε τον αντιστασιακό Ιωάννη Ανδρεαδάκη

Ονοματοδοσία - Γάζι

Σε μία σεμνή τελετή ο Δήμος Μαλεβιζίου τίμησε τον Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη με την ονοματοδοσία οδού στην Τοπική Κοινότητα Γαζίου, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Βουλευτών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακών συμβούλων Αντιδημάρχων του Δήμου Μαλεβιζίου του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου, Δημοτικών Συμβούλων και μελών της οικογένειας Ανδρεαδάκη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος ενώ στον Ιωάννη Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε με την ομιλία του ο ιστορικός – συγγραφέας Μιχαήλ Παπαηλιάκης.

«Η δύναμη της ψυχής είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Με αυτή τη δύναμη ο Ιωάννης Ανδρεαδάκης του Δράκου πορεύτηκε 95 χρόνια, αλλά στην ουσία έζησε πολλές ζωές.

Έγινε σύμβολο αγώνα για την πίστη στις ιδέες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Άφησε πίσω του διδάγματα διαχρονικά για τον τόπο μας, για την πατρίδα και την ενότητα.

Σήμερα τιμούμε έναν πραγματικό αντάρτη, έναν ήρωα.» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Την ονοματοδοσία είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου το 2018 έπειτα από πρόταση της Κοινότητας Γαζίου

Η οδός Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη είναι η πρώτη κάθετος στην οδό Μητσοτάκη αμέσως μετά τη γέφυρα του Ξηροπόταμου προς Αμμουδάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει! - Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ

Κρήτη: Άνοιξαν οι κάλπες στους Δικηγορικούς Συλλόγους

 

 

ESPA BANNER