Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα διαμαρτυρία για το επίδομα τοκετού στο Ηράκλειο

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας για το επίδομα τοκετού, αυτή τη φορά στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποίησαν σήμερα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, και η  Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου με την συμμετοχή γυναικών που έγιναν πρόσφατα μητέρες και τους έχει ζητηθεί να επιστρέψουν πίσω το επίδομα, επειδή γέννησαν σε κλινική, ιδιωτική ή δημόσια και όχι στο σπίτι, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός.

Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού  ο αριθμός των γυναικών αυτών μόνο στο νομό Ηρακλείου υπολογίζεται γύρω στις 130.

Ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ που τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβρη του 2012 και έχει αναδρομική ισχύ προβλέπει για τις γυναίκες που γεννάνε σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές να μην λαμβάνουν το επίδομα, αλλά μόνο οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι.

Ήδη δεκάδες γυναίκες έχουν καταγγείλει είτε στην Ένωση ή στα γυναικεία σωματεία ή ακόμη και στο ΕΚΗ, πως τους έχει ζητηθεί το επίδομα πίσω και μάλιστα με την απειλή ότι αν δεν το επιστρέψουν θα προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων και πλειστηριασμούς.

Οι εκπρόσωποι των γυναικών προσπάθησαν να καταθέσουν  σχετικό υπόμνημα στον γραμματέα Αποκεντρωμένης διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη, ζητώντας του να μεσολαβήσει στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την απόσυρση του άδικου κανονισμού .Επειδή όμως ο κ Δεικτάκης απουσίαζε, αποφάσισαν να επαναλάβουν και αύριο Τετάρτη την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη διοίκηση

Όπως μάλιστα είπε στο Ραδιο-Κρήτη και στην Ελένη Στάθογλου η πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Γυναικών Μαλεβιζίου κ. Νατάσα Χουστουλάκη, ο αγώνας των γυναικών και οι παραστάσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των γυναικών που είναι ή πρόκειται να γίνουν μητέρες, να ενισχύονται με το επίδομα τοκετού και για την διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας.

Διεκδικούν:

1. Μη επιστροφή του επιδόματος τοκετού από τις γυναίκες που τους δόθηκε και τους το ζητάνε πίσω εντός 15 ημερών, αλλιώς όπως απειλούν θα προχωρήσουν σε κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

2. Καταβολή του  επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

3. Δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού έλεγχου, κύησης κτλ.

4. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Και Καλούν  «όλες τις μητέρες, τους γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να επικοινωνήσουν στο ogeirakliou@gmail.com».

 

Μανώλης Δερμιτζάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - καταγγελία: Κλείνει δημοτικό σχολείο (που άνοιξε σήμερα) λόγω έργων

σχολικη αιθουσα

Είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις με τον προγραμματισμό των έργων στο Ηράκλειο.

Κι αυτό γιατί το Δημοτικό Σχολείο στο Βενεράτο - το οποίο άνοιξε σήμερα για τους μαθητές και τους δασκάλους μετά την πολύμηνη αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω κορωνοϊού - θα κλείσει (!) για δύο ημέρες λόγω ...έργων που θα εκτελέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου... Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία που έχει γίνει μέσω διαδικτύου, το σχετικό έγγραφο κοινοποιήθηκε ...αρμοδίως σήμερα.

Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι αμείλικτα: Πως είναι δυνατόν να κλείσει ένα σχολείο που μόλις άνοιξε, ενώ ο δήμος και οι υπηρεσίες του είχαν όλο το προηγούμενο διάστημα την ευκαιρία να εκτελέσουν τις εργασίες αυτές, χωρίς να χρειαστεί να αναστείλει τις δραστηριότητές του το δημοτικό σχολείο και να αναστατωθούν - για πολλοστή φορά - οι γονείς και οι μαθητές;

Πέρα από ...χρονοδιαγράμματα και άλλα γραφειοκρατικά θέματα που μπορεί να επικαλεστούν οι αρμόδιοι ως δικαιολογία, αναρωτήθηκε κανείς τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογία των παιδιών το άνοιξε - κλείσε;

Ρώτησε κανείς τους γονείς που σήμερα το πρωί έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο και μετά πήγαν στις δουλειές τους, τι θα τα ...κάνουν τις επόμενες ημέρες;

Δείτε την παρακάτω ανάρτηση - καταγγελία που έγινε στο facebook, για το θέμα αυτό: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Η Ένωση Γονέων για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων

Ηράκλειο: Απειλές σε βάρος φαρμακοποιών από... οργισμένους γονείς για τα self test!

Κορωνοϊός - Άνοιγμα σχολείων: Σε 3.000 ανέρχονται τα θετικά self test