Κρήτη

Ηράκλειο

Μηδενικοί οι τζίροι για τους Ηρακλειώτες επαγγελματοβιοτέχνες

tameio.jpg

Δεν καλύπτει και δεν ικανοποιεί τους επαγγελματοβιοτέχνες του Ηρακλείου αλλά και συνολικά τον κλάδο τους στην Ελλάδα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς δεν περιλαμβάνει βασικά τους αιτήματα αλλά αντίθετα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με όλες τις  προηγούμενες ρυθμίσεις ,που διαιωνίζουν τα σοβαρά προβλήματα τους.

Η κατάσταση στις επιχειρήσεις και τις βιοτεχνίες του Ηρακλείου είναι κάτι παραπάνω από τραγική αυτή την περίοδο και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης υπάρχουν συνάδελφοι του με μηδενικούς τζίρους που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
 

oeveni.jpeg

oeveni.jpeg, by eleniv

Έτσι, αντί να στηριχθούν, βλέπουν να έρχεται μια ρύθμιση που τους υποχρεώνει να είναι συνεπείς στο ακέραιο χάνοντας τη εφόσον δεν πληρώσουν έστω και μια δόση.
Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο χώρας υπάρχουν 89.000 επιχειρήσεις που έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και συνολικά 390.000 με οφειλές. Μόνο στο Ηράκλειο υπολογίζεται πως χρωστούν και αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους 8.000-9.000 επιχειρήσεις .
Τόσο η ΓΣΕΒΕΕ όσο και η ΟΕΒΕΝΗ αντέδρασαν στο επίμαχο νομοσχέδιο ενώ αύριο θα συνεδριάσει το ΔΣ της πρώτης για να δει πως θα κινηθεί για να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι δικές τους προτάσεις. Ζητούμενο των επαγγελματοβιοτεχνών είναι όλες οι οφειλές τους να κεφαλαιοποιηθούν και να μεταφερθούν στο τέλος του συντάξιμου βίου. Σύμφωνα με τον κ Λεκάκη με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν όλοι οι ασφαλισμένοι και θα μπορέσει ο ΟΑΕΕ να εισπράξει χρήματα.
Αυτή τη στιγμή τα μόνα θετικά στοιχεία που εντάσσει το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες είναι η κατάργηση των ποινών για τους οφειλέτες του  ΟΑΕΕ και η δυνατότητα που δίνει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού να ζητήσουν την υπαγωγή τους στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του  παραμένοντας στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Να σημειώσουμε πως στο Ηράκλειο εκδικάζεται στις 18 Μαρτίου η αγωγή που κατέθεσαν οι πρώτοι 212 επαγγελματοβιοτέχνες οφειλέτες του ΟΑΕΕ ζητώντας να τους θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με παράλληλη  διακοπή στις κατασχέσεις σε βάρος τους.
Η υπόθεση τους έφθασε σε ακρόαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο την περασμένη εβδομάδα χωρίς να βγεί απόφαση την οποία καλείται να πάρει την ερχόμενη Τετάρτη το ίδιο δικαστήριο σε τριμελή σύνθεση.
Να θυμίσουμε πως όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση ως τις 26 Απριλίου και την τηρήσουν θα πάρουν προσωρινή ανάσα από τις κατασχέσεις διαφορετικά θα δουν την περιουσία τους να κατάσχεται από το ΚΕΑΟ.

Ε.Β
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Τοποθέτηση του Σ. Βαρδάκη στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό

Σωκρατης Βαρδακης

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την συζήτηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βαρδάκης υπενθύμισε στον κ. Υπουργό ότι έχουν κατατεθεί 4 ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα δάνεια του Ο.Ε.Κ.. Παρόλο που η νομοθετική ρύθμιση είχε ετοιμαστεί από την κα Αχτσιόγλου, ακόμα μέχρι σήμερα 7 μήνες από την ανάληψη διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει υπογραφεί «παίζοντας κορώνα-γράμματα τα σπίτια των μεροκαματιάρηδων ανθρώπων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και στο σημείο αυτό διερωτήθηκε πως αφού δεν προχωρά ο Υπουργός στην υπογραφή μιας τέτοιας έτοιμης Υπουργικής Απόφασης, θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας όπως ισχυρίζεται.

Επίσης ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον κ. Υπουργό να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε από τον ίδιο με 10 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή των συνταξιούχων από την καταβολή εισφορών σε περίπτωση που αποκτούν αγροτικά εισοδήματα από την δική τους περιουσία.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την εξαπάτηση του ελληνικού λαού από την Κυβέρνηση, η οποία δίνοντας ψευδείς υποσχέσεις, κέρδισε τις εκλογές. Συγκεκριμένα η ΝΔ ισχυριζόταν ότι θα διαπραγματευόταν χαμηλότερα πλεονάσματα, θα κυριαρχούσε η αξιοκρατία, θα έφερνε τις πρώτες 50 μέρες καταιγισμό επενδύσεων, με τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο ελληνικό, τον Αύγουστο, ότι ο Τσίπρας καλούσε τους πρόσφυγες και ο Μητσοτάκης θα πατούσε το κουμπί και θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές, ότι θα έφερνε 4% ανάπτυξη, ότι θα διόρθωνε στρεβλώσεις στον αθλητισμό, ότι θα δημιουργούσε ο κ. Μητσοτάκης 300.000 νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, ότι θα δινόντουσαν αυξήσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ έμειναν υποσχέσεις, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ψέματα και την πολιτική της απάτη που διαφαίνεται τελικά ότι είναι στο DNA της.