Κρήτη

Ηράκλειο

Με 20.000 ευρώ παίρνεις πλέον σπίτι στο Ηράκλειο - Ζήτηση και σε αγροτεμάχια

ακίνητο

Ακίνητα σε χαμηλές τιμές επιλέγουν να αγοράσουν πολλοί Ηρακλειώτες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μικρά διαμερίσματα  με σκοπό να τα ενοικιάσουν.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο Κρήτη η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου Άρτεμις Μαυράκη, μετά τις εκλογές η κίνηση ξεκίνησε και πάλι δειλά –δειλά με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε κυρίως σε  δυάρια και  τριάρια τα οποία βρίσκουν σε ιδιαίτερα καλές τιμές.

Για παράδειγμα, ένα δυάρι  μεταχειρισμένο ,πλέον μπορούν να βρουν  στην τιμή των 20.000-25.000 ευρώ ενώ  για ένα τριάρι από 50.000 ευρώ και άνω. Ωστόσο εξαιρείται η περιοχή του κέντρου καθώς εκεί οι τιμές είναι  υψηλότερες. Ειδικότερα, για ένα δυάρι στο κέντρο η τιμή είναι σχεδόν η διπλάσια.

Επίσης όπως επεσήμανε η κα Μαυράκη  ,οι τιμές είναι διαφορετικές όταν πρόκειται για καινούργιο διαμέρισμα .

«Φαίνεται ότι τα χρήματα που κάποιοι είχαν αποταμιεύσει θέλουν να τα επενδύσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μαυράκη η οποία παράλληλα τονίζει ότι ακριβά διαμερίσματα  άνω των 200.000 ευρώ αλλά και μεγάλα διαμερίσματα δύσκολα πλέον πωλούνται .

Η ίδια επίσης  αναφέρει, ότι από τότε που άρχισε η κρίση οι τιμές  των ακινήτων στην πόλη μας έχουν μειωθεί στο 35% με 40% και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και στο 50%.

Σήμερα το τετραγωνικό μέτρο για ένα καινούργιο ακίνητο κυμαίνεται από 1.800-2.200 ενώ το 2009, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου ήταν 2.800 έως 3.200 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα μεταχειρισμένα ακίνητα σήμερα η τιμή του τετραγωνικού  κυμαίνεται από 500 -600 ευρώ έως 1.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζεται  το τελευταίο τρίμηνο και  για την αγορά αγροτεμαχίων.
 

Το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται  στις αγοραπωλησίες των ακινήτων είναι ότι οι Τράπεζες αν ένα ακίνητο είναι υποθηκευμένο ή προσημειωμένο δεν δέχονται τα χρήματα να μεταφερθούν από τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά ζητούν τα χρήματα μετρητά που λόγω και των capital contros αυτό είναι πολύ δύσκολο  έως αδύνατο για να γίνει.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το τελευταίο διάστημα  υπάρχει ζήτηση και  για παραθεριστικές κατοικίες από πολίτες εκτός Ε.Ε όπως για παράδειγμα από Άραβες για ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ.
 

Κρήτη

Ηράκλειο: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες

καρτερός πλημμύρα

Από αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα κατατίθενατι οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Ηρακλείου.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, στην οδό Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου.

Τα ποσά που θα λάβουν αν εγκριθεί η αίτηση, είναι 600 ευρώ εφάπαξ στο κάθε νοικοκυριό, για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, επιπλέον 600 ευρώ σε πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες, μέχρι 6.000 ευρώ για επισκευές,  καθώς και 4.500 ευρώ σε περίπτωση τραυματισμού.

Αναλυτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση:

Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται από το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου).

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση

της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

2. Εγκρίνεται επιπλέον της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών:

-Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών :

βα) απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή

ββ) Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

 

·         Χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00 €) κατ΄ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Τελευταίας υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

3. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από την Επιτροπή εξέταση των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, όσο και στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους, η οποία συμπληρώνει το έντυπο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ» και το υποβάλλει στην αρμοδίως στο Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου ΤΚ. 71303)

·         Χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500,00€) στα άτομα που, λόγω τραυματισμού τους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω μετά την υποβολήτων κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Γνωμάτευσης - Βεβαίωσης Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία

προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

γ) Γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

2. Αρμόδιο για τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών είναι το Τμήμα Εφαρμογής Επιδοματικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Διαδικασία Υλοποίησης - Έλεγχος

1.       Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτηση στον οικείο Δήμο σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, από την ημερομηνία εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής.

2.       Οι Δήμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών το προβλεπόμενο, από την παρ. 1Α του άρθρου 2 της 5808/02-03-2018 κοινή υπουργική

1.       απόφαση (ΦΕΚ 772 Β΄), αίτημα επιχορήγησης και εντός του προβλεπόμενου από την ως άνω διάταξη χρονικού διαστήματος.

2.       Η Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατόπιν αναζήτησης και παραλαβής των δικαιολογητικών των δικαιούχων από τους Δήμους.

3.       Η σχετική δαπάνη που θα προκληθεί κατά περίπτωση από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, θα βαρύνει τους οικείους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι οποίοι θα ενισχύονται από πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ειδικός Φορέας 1007-201-0000000