Κρήτη

Ηράκλειο

Μειώνονται τα τέλη στα κοιμητήρια του Ηρακλείου - Τι προτείνει ο Δήμος

koimitirioiraklio.jpg

Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών και τις οικονομικές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου σκοπεύει να προχωρήσει σε ουσιαστική αναπροσαρμογή των τελών στα Δημοτικά Κοιμητήρια και  τις υπηρεσίες που παρέχει.
 
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, εισηγείται προς την Οικονομική Επιτροπή αλλά και προς το δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα πάρει και την οριστική απόφαση την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του να μειωθεί  από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το κόστος των ταφοπεδίων αλλά και το κόστος της φύλαξης των κιβωτίων στα οστεοφυλάκια.
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο κ Καραντινός έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η επιμήκυνση του χρόνου παραμονής του νεκρού στο ταφοπέδιο πέραν της τριετίας.
 
Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται επιβεβλημένη και η μεταφορά του σε άλλο ειδικό χώρο μέχρι την αποσύνθεση. Ωστόσο όλος αυτός ο χρόνος παράτασης είχε ένα κόστος, που με δεδομένη την οικονομική κρίση φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις οικογένειες αυτές που δεν έχουν μόνο το πένθος τους να διαχειριστούν αλλά και ένα επιπλέον οικονομικό βάρος.
 
Έτσι όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, από τη Δημοτική Αρχή προτείνεται: ο 4ος χρόνος παραμονής του νεκρού στο ταφοπέδιο να είναι δωρεάν και μετά από αυτό η χρέωση να γίνεται ανά τρίμηνο.
 
Παράλληλα προτείνει από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το κόστος των τάφων 3ετούς χρήσης με μάρμαρο από τα 850 ευρώ να μειωθεί στα 700 ευρώ, εφάπαξ ή σε 3 μηνιαίας δόσεις άτοκα. 
 
Οι τάφοι 3ετούς χρήσης χωρίς μάρμαρο από 550 ευρώ σε 450 ευρώ, εφάπαξ ή σε 3 μηνιαίες δόσεις άτοκα και για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω 12.000 ευρώ 6 μηνιαίες δόσεις άτοκα.
 
 Για τους παιδικούς τάφους το κόστος μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ Η 3μηνη παράταση μετά την συμπλήρωση 4 ετών από 75 ευρώ μειώνεται σε 55 ευρώ.
 
Τέλος για το οστεοφυλάκιο, η φύλαξη μονού κιβωτίου από 30 ευρώ προτείνουμε να μειωθεί σε 15 ευρώ το χρόνο και για το διπλό από 30 ευρώ σε 20 ευρώ το χρόνο. Επίσης στις προθέσεις  της δημοτικής Αρχής είναι αναφορικά με τη φύλαξη των κιβωτίων να υπάρξει έκπτωση της τάξης του 20% μετά τη 10ετία και 30% μετά τα 30 χρόνια.
 
Όλα τα υπόλοιπα τέλη χρήσης και η παροχή υπηρεσιών στα Δημοτικά Κοιμητήρια παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Οι έλεγχοι Ορκωτών λογιστών στους ΤΟΕΒ και το έλλειμμα χιλιάδων ευρώ

φωτο αρχείου

Σε ευρύ διαχειριστικό έλεγχο των ΤΟΕΒ(Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του νόμου 4546/2018 που προβλέπει την εποπτεία των ΤΟΕΒ της χώρας από τις Περιφέρειες.

Αφορμή για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών ήταν και η υπόθεση στον ΤΟΕΒ Ινίου - Μαχαιρά - Μοναστηρακίου υπόθεση που είχε αναδείξει πριν μερικούς μήνες το Ράδιο Κρήτη με το έλλειμμα στα έσοδα 133.000 περίπου που διαπιστώθηκε στον συγκεκριμένο οργανισμό.

Μιλώντας σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο σημερινός πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ινίου κ.Γιάννης Ρολάκης είπε ότι η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται πρώην υπάλληλος του Οργανισμού έχει πάει ήδη στον εισαγγελέα και έχει υποβληθεί μήνυση.

"Τώρα οι Ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν όλα τα στοιχεία των τελευταίων ετών και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα" επεσήμανε ο πρόεδρος.

Μάλιστα ανέφερε ότι παρά το έλλειμμα ο ΤΟΕΒ με την χρηστή διαχείριση ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις του και είναι ένας βιώσιμος Οργανισμός.

Οι έλεγχοι των ΤΟΕΒ βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης με τους ορκωτούς λογιστές Μανόλη Διαμαντουλάκη και Κώστα Αντωνακάκη.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης η γενική Διευθύντρια εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Ραπτάκη και το στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Ηρακλείου Μαρία Κοροβέζου.

Διαβάστε επίσης: 

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ψάχνουν απαντήσεις για το "ορφανό" μεταλλαγμένο κρούσμα

Ηράκλειο: Δολιοφθορές και... δυναμιτάκια σηκώνουν στο πόδι μια ολόκληρη γειτονιά!