Κρήτη

Ηράκλειο

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του εξωτερικού στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

comenius3.jpg

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius (Πολυμερής Σύμπραξη Ευρωπαϊκών χωρών), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), επισκέφθηκαν το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015:

comenius.jpg

comenius.jpg, by meropi

2 εκπαιδευτικοί από την Κύπρο

3 εκπαιδευτικοί συνοδοί και 12 μαθητές από την Πολωνία

4 εκπαιδευτικοί από την Ιρλανδία

2 εκπαιδευτικοί από την Αγγλία και

4 εκπαιδευτικοί από την Ισπανία

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου συνεργάζεται στο 2/ετές (2013-2015) Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τις παραπάνω χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2013, με θέμα: «Όραμα 20:20».

comenius2.jpg

comenius2.jpg, by meropi

Στόχοι του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Όραμα 20:20» είναι:

α) γνωριμία μεταξύ των χωρών συνεργασίας

β) διερεύνηση των όρων καταλληλότητα για απασχόληση, επιχειρηματικό πνεύμα, εγκάρσιες δεξιότητες

γ) γνωριμία με σύγχρονα και μελλοντικά επαγγέλματα για ενημέρωση των μαθητών σ’ ένα συνεχώς διεθνοποιημένο, ανταγωνιστικό και διαφορετικό μέλλον στην αγορά εργασίας

Οι προηγούμενες συναντήσεις έγιναν:

Τον Οκτώβριο του 2013 στην Κύπρο

Το Φεβρουάριο του 2014 στην Πολωνία, όπου 12 μαθητές από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς και να γνωρίσουν από κοντά το συνεργαζόμενο σχολείο.

Το Μάιο του 2014 στην Ιρλανδία

Τον Οκτώβριο του 2014 στην Αγγλία

Η τελευταία συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στην Ισπανία, όπου και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Στη διάρκεια του 2/ετούς προγράμματος «Όραμα 20:20» οι μαθητές των 6 συνεργαζόμενων χωρών μπόρεσαν α) ξεκινώντας από την έρευνα των επαγγελμάτων των προ παππούδων τους να γνωρίσουν τις δεξιότητες που απαιτούνταν γι’ αυτά.

β) Στη συνέχεια να ερευνήσουν 4 σύγχρονα κοινά επαγγέλματα στην περιοχή τους (διευθυντή ξενοδοχειακής μονάδας, βιοκαλλιεργητή, γιατρού, αρχιτέκτονα) αρχίζοντας από τις εργασίες των γονιών τους και

γ) Τέλος στα πλαίσια του «Ανοικτού Σχολείου» προσκάλεσαν και πήραν συνέντευξη από επαγγελματίες του 21ου αιώνα με προοπτικές εξέλιξης και επαγγελματικής αποκατάστασης σ΄ ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς (υπεύθυνος ψηφιακού κινδύνου, κλινική κυτταρογενετίστρια, οινολόγος, υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. αρχιτέκτονας με πολυετή εμπειρία στην αναστήλωση μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, δημοσιογράφος) για να γνωρίσουν τις μεταβιβάσιμες εγκάρσιες δεξιότητες, την εξειδίκευση, καθώς και τις στάσεις και αξίες που απαιτούνται στο χώρο εργασίας τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών του προγράμματος σε κάθε χώρα και τέθηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι του διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας που θα κληθούν οι μαθητές απ’ τα συνεργαζόμενα σχολεία να υλοποιήσουν μέχρι την τελευταία συνάρτηση του προγράμματος στην Ισπανία στις 2 Ιουνίου. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της δημοσιοποίησης υλικού που θα παραχθεί από την ολοκλήρωση του Project.

Η αξιοποίηση του διαλόγου το κλίμα συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων και η επικοινωνία διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων χαρακτήρισαν τη συνάντηση. Στις 5 συνεργαζόμενες χώρες δόθηκε η ευκαιρία παράλληλα με την επίσκεψη τους στο σχολείο μας να γνωρίσουν πολιτιστικά αξιοθέατα του τόπου μας και την κρητική φιλοξενία.

Κρήτη

Παρέμβαση ΠΕΔ Κρήτης για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

ναυαγοσωτης

Την αναστολή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 81/2020) που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών από τους ΟΤΑ, ζητά με επιστολή της προς τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Μεταξύ άλλων η ΠΕΔ Κρήτης τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν ανασταλεί για τη φετινή σεζόν η ισχύς του ΠΔ, τότε λόγω της μεγάλης αύξησης τους κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης αλλά και της σημαντικής υστέρησης των δημοτικών εσόδων εξαιτίας της πανδημίας, θα απαιτηθεί η κρατική χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ. Γ. Κουράκη και Γ. Μαλανδράκη, Πρόεδρο και Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης αντίστοιχα, αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση το άρθρο 7 του ΠΔ 81/2020 «Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες» οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες δικαιοδοσίας τους.

Δεδομένης όμως της μεγάλης αύξησης του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης με βάση τις προβλέψεις του νέου  ΠΔ σε σχέση με το  προηγούμενο ΠΔ (31/2018) αλλά και της καθίζησης των δημοτικών εσόδων, συνυπολογίζοντας και την κατακόρυφη μείωση του οικονομικού ανταλλάγματος που εισπράττουν οι ΟΤΑ από την παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, οι Δήμοι της Κρήτης αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος για την παροχή της υπηρεσίας ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατόπιν των ανωτέρω και έχοντας ως μοναδική μέριμνα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των λουτρικών εγκαταστάσεων προτείνουμε άμεσα:

Α) να ανασταλεί η ισχύς του ΠΔ 81/2020 για το έτος 2021 και να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018.

Β) να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό παράλιων χώρων ως πολυσύχναστων λαμβάνοντας υπόψη όσα προβλέπονταν στο άρθρο 11 του ΠΔ 31/2018 ώστε να μην προκύψει αύξηση των ναυαγοσωστικών πύργων. 

Γ) να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ από το Κράτος προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει και το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν, σε περίπτωση μη αναστολής του ΠΔ 81/2020.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουράκης σε Σκρέκα για δασικούς χάρτες: Να διασφαλιστούν οι ιδιοκτησίες πολιτών και ΟΤΑ

ΠΕΔ Κρήτης: Εξορθολογισμός του τέλους 5% για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Κρήτη: Δύο παραλίες του νησιού στη λίστα με τις 25 δημοφιλέστερες παγκοσμίως