Κρήτη

Ηράκλειο

Μία ελιά 700 ετών "καλωσορίζει" τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε,  το μεσημέρι της Πέμπτης, η φύτευση της υπεραιωνόβιας ελιάς ηλικίας περίπου 700 ετών στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και του Αερολιμένα

Όπως δήλωσε ο κ. Μανόλης Φούμης, Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου στο eΚρήτη, η ελιά «μαθουσάλας», ήρθε στο Ηράκλειο από το Αλάγνι και είναι δώρο του κ. Βλάση Ζωγραφάκη – Σφακιανάκη. Ο στόχος αυτής της κίνησης, είναι η ανάδειξη του συμβόλου της Κρήτης, της ελιάς, μιας και πρόκειται να είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που θα βλέπουν οι επισκέπτες κατά την άφιξη και την αποχώρηση τους από την πόλη μας.

Η συγκεκριμένη ελιά, μετράει περίπου 700 χρόνια ζωής μιας και υπολογίζεται ότι φυτεύτηκε επί Ενετοκρατίας. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Φούμης, η συγκεκριμένη κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα κατά της παράνομης υλοτόμησης που παρατηρείται στο νησί μας. Επίσης είναι μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες τέτοιων υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων ώστε να μην τα πωλούν για καυσόξυλα καθώς αποτελούν σπάνια και πραγματικά μνημεία της φύσης.

Μάλιστα αυτό, είναι το ένα από τα δύο δέντρα που δώρισε ο κ. Ζωγραφάκης στο Ροταριανό Όμιλο και σύντομα, στις επόμενες εβδομάδες, έχει προγραμματιστεί η φύτευση άλλης μίας υπεραιωνόβιας ελιάς στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. 

Νίκος Σπανουδάκης

 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κατέστρεψε αποθήκες - Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

φωτιά, πυροσβεστική

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στην Δημοτική Ενότητα Θερίσου στα Χανιά.

Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε σε αποθηκευτικό χώρο όπου στεγάζονται τρεις τουλάχιστον επιχειρήσεις. Λόγω των έφλεκτων υλικών που υπάρχουν η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, σήμανε συναγερμός ενώ ισχυρές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες. Συνολικά στο συμβάν επιχείρησαν 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα.

Η πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, ενώ το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. διερευνά τα αίτια.

 

(Φωτογραφία αρχείου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Καστέλλι: Τραγωδία στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου!

Ηράκλειο: Η κάνναβη του "πέρασε" χειροπέδες

Κρήτη: Μία σύλληψη και μία δικογραφία από την Αστυνομία