Κρήτη

Ηράκλειο

Λευτέρης Αυγενάκης: Διάφανεια και ισονομία στις ξένες γλώσσες

Στα κριτήρια σχετικά με την απόκτηση άδειας διδασκαλίας ξένων γλωσσών και την επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένων γλωσσών, προκειμένου να διασφαλίζουν την αξιοπιστία, διαφάνεια, ισονομία και δίκαιη κρίση, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο, διαβιβάζοντας επιστολή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ηρακλείου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «επειδή το Υπουργείο είναι πλέον χρονικά πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση παγίων κριτηρίων για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένων γλωσσών, παρατίθενται σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής».

Πιο συγκεκριμένα: «1)Η απόδειξη της  γλωσσικής  επάρκειας πρέπει να γίνεται με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας διαπιστευμένου όπως και ο φορέας που το εκδίδει (πιστοποιών φορέας εξωτερικής πιστοποίησης) από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας.  Το πιστοποιητικό θα πρέπει να είναι απαραίτητα γενικής γνώσης της γλώσσας και να χορηγείται μετά από εξετάσεις και στις τέσσερις δεξιότητες. Πιστοποιητικά που βεβαιώνουν γνώση της γλώσσας σε ειδικά αντικείμενα όπως εμπορικά, επαγγελματικά, τουριστικά κ.α. όπως και πιστοποιητικά που δεν  παρέχουν εγγύηση της ικανότητας και στις τέσσερις δεξιότητες δεν μπορούν να θεωρούνται αποδεικνύοντα τη γλωσσική επάρκεια ατόμου που καλείται να διδάξει την ξένη γλώσσα.  Τέτοια πιστοποιητικά για την αγγλική είναι μόνο τα Esol International General.»

«2) Επειδή οι ξένοι διαπιστεύοντες φορείς εγγυώνται  το αξιόπιστο και αδιάβλητο των εξετάσεων εφόσον αυτές διεξάγονται στην οικεία χώρα όπου ασκούν και τον μετά τη διαπίστευση έλεγχο για την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων και μέχρι θεσμοθέτησης συστήματος διαπίστευσης και ελέγχου στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων στην Ελλάδα ότι τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις διαφάνειας και αδιάβλητου ως αν οι εξετάσεις να γίνονται στην οικεία χώρα.

3) Ο τρόπος απόκτησης της διδακτικής επάρκειας όπως προηγούμενη μακρόχρονη προϋπηρεσία, φοίτηση σε εκπαιδευτικό φορέα καθώς και οι προδιαγραφές των επαγγελματικών εκπαιδευτικών προσόντων αναλυτικά και με σαφήνεια και τέλος ο τρόπος πιστοποίησης της ικανότητας για διδασκαλία είναι εξαιρετικά σημαντικά θέματα που χωρίς την σωστή και αυστηρή αντιμετώπισή τους θα αποτελούν στοιχεία επιπολαιότητας και αποτυχίας.

4) Η εκπαίδευση και ιδιαίτερα η πιστοποίηση των ικανοτήτων πρέπει να τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου και γενικότερα του κράτους και να μην γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με ιδιωτικά – ιδιοτελή συμφέροντα.»

Κρήτη

Ηράκλειο - 28η Οκτωβρίου: Παρέλαση, μετά από δύο χρόνια, με μέτρα

παρέλαση

Μετά από δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Ηράκλειο όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας όπου την τελευταία στιγμή, απαγορεύτηκαν οι μαθητικές παρελάσεις, επιτρέπει την πραγματοποίηση των επετειακών εκδηλώσεων, αλλά με μέτρα.

Όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν την παρέλαση αύριο στις 12 το μεσημέρι, θα πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ.

Όσοι παρελάσουν στον χώρο συγκέντρωσης θα πρέπει να φορούν μάσκα, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. 

Επίσης η διάρκεια της παρέλασης δεν θα ξεπεράσει τη μία ώρα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Ηράκλειο:

ΩΡΑ  7:30

Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό.

ΩΡΑ  8:00

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:30

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Για την 28η Οκτωβρίου θα μιλήσει ο Διευθυντής του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Λαμπράκης Εμμανουήλ. 

ΩΡΑ 11:30     

Τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

ΩΡΑ  12:00

Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού)

ΩΡΑ 17:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε εργαζόμενους επιχειρήσεων

Φώφη Γεννηματά: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της (βίντεο - φωτο)

Αθήνα: Μαχαίρωσαν 16χρονο μαθητή μέσα σε σχολείο

 

 

 

ESPA BANNER