Κρήτη

Ηράκλειο

Κ. Αράπογλου: Να κρατάμε μικρό καλάθι για την απόφαση του ΣτΕ περί αντικειμενικών αξιών

Μπορεί το  Συμβούλιο της Επικρατείας να πήρε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες, υποχρεώνοντας το κράτος να τις  αναπροσαρμόσει  εντός 6 μηνών, όμως εκ του αποτελέσματος θα κριθεί το τελικό όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή που έγινε από στελέχη, φίλους και τον Πρόεδρο της Δράσης Θόδωρο Σκυλακάκη, έκρινε με απόφαση του  ότι «η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας»

 Επί της ουσίας η Πολιτεία από το Μάρτιο του  2007 είχε σταματήσει να αναπροσαρμόζει, ως όφειλε από το νόμο που ισχύει από το 1982, τις αντικειμενικές αξίες παρανομώντας με αυτή την πρακτική της.

Τώρα το ΣτΕ με την απόφαση του της δίνει εξάμηνη προθεσμία , προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες αναπροσαρμογής.

Παρότι , σύμφωνα με τη Δράση,  η απόφαση αυτή «θα δώσει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο σε περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν»  το όφελος της δεν είναι δεδομένο.

Όπως εξηγεί στο Ekriti.gr ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων του Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, δυστυχώς το ΣτΕ δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει στην απόφαση του πόση θα είναι αυτή η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το κράτος ξέρει πως αν μειώσει σημαντικά τις αντικειμενικές αξίες θα επηρεαστεί ο τρόπος υπολογισμού φόρων, που βάζουν λεφτά στα ταμεία του, όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι από αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Έτσι έχει στα χέρια του δύο δυνατότητες: Είτε να μειώσει απειροελάχιστα τις αντικειμενικές αξίες ,χωρίς επί της ουσίας να προκύψει όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε να τις μειώσει σημαντικά μετακυλώντας  όμως αλλού το δημοσιονομικό κόστος , σε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο που θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων.

Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να περιμένουμε ,για να δούμε αν πράγματι η δικαστική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες θα έχει αντίκρισμα , σημειώνει ο κ Αράπογλου και προσθέτει πως, δυστυχώς δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες που να υποχρεώνουν το κράτος να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ως προς τους φόρους που επιβάλλει, οπότε και με τις αντικειμενικές αξίες θα κινηθεί όπως νομίζει κι όχι όπως θέλει και απαιτεί η κοινωνία.

Ε.Β

 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.461 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 75 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 46 στο Ηράκλειο, 21 στα Χανιά, 6 στο Ρέθυμνο και 2 στο Λασίθι.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας

Κρήτη - κορωνοϊός: Κάνουν χιλιόμετρα γονείς κι εκπαιδευτικοί για το self test!