Κρήτη

Ηράκλειο

Κυριακάκης: Να δοθεί λύση στο θέμα με το εργοστάσιο της ανακύκλωσης

ανακύκλωση διαμαρτυρία

Δήλωση του Περιφερειακού Συμβούλου της Ανυπότακτης Κρήτης, Γιάννη Κυριακάκη αναφορικά με το εργοστάσιο της Ανακύκλωσης.

«Ο αγώνας των εργαζόμενων στη μονάδα ανακύκλωσης, στο Ηράκλειο, αποτελεί ορόσημο εργοδοτικής βουλιμίας και ταυτόχρονα εργατικής αλληλέγγυας αντίστασης. Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν να δουλέψουν όλοι στο νέο εργολάβο λειτουργίας της μονάδας που όρισε η εποπτεύουσα εταιρεία ΕΕΑΑ (σ' αυτήν ανήκει το ΚΔΑΥ) και να δουλέψουν χωρίς μείωση των αποδοχών τους, καθώς είχαν καταφέρει να μην εφαρμοστεί στη μονάδα η μείωση των μισθών στα 585 ευρώ. Η νίκη τους (ή ήττα τους), αφορά όλους τους εργαζόμενους. Υπάρχει ταυτόχρονα και μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική διάσταση που αφορά την Κρήτη σε ότι αφορά αυτό τον αγώνα. Η μονάδα ανακύκλωσης του Ηρακλείου δεν είναι ένα οποιοδήποτε εργοστάσιο, αλλά υποδέχεται τους μπλε κάδους (ανακυκλώσιμα υλικά) όλης της Ανατολικής Κρήτης. Η μη λειτουργία του, σημαίνει ότι περίπου 20.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών το χρόνο πηγαίνουν στην χωματερή. Αυτό σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης, διότι υπάρχουν τέλη εισόδου και ταφής (μέχρι και 1 εκ ευρώ το χρόνο για αυτά τα υλικά). Επίσης σημαίνει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, καθώς θάβονται υλικά που μπορούσε και έπρεπε να ανακυκλωθούν. Τέλος σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Κρήτης μακροπρόθεσμα, καθώς με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται η λειτουργία των ΧΥΤΑ πάνω από τη δυναμικότητα τους, ενώ ελαττώνεται ο χρόνος λειτουργίας τους. Πέραν των παραπάνω, η ταφή ανακυκλώσιμων υλικών, απαγορεύεται ρητά από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλήθεια γιατί αδιαφορούν οι Δήμοι της Ανατολικής Κρήτης και η Περιφέρεια; Η κατανόηση και οι δηλώσεις συμπάθειας δεν αρκούν. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την εργοδότρια εταιρεία που είναι ο νέος εργολάβος λειτουργίας της μονάδας. Αφορά και την ΕΕΑΑ, η οποία δεν είναι μια οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία που είναι διαχειριστής του υποχρεωτικού τέλους ανακύκλωσης των εταιρειών, που στην ουσία πληρώνουν οι πολίτες μέσα στην τιμή των προϊόντων. Αφορά και τους εν λόγω Δήμους, καθότι το ΚΔΑΥ Ηρακλείου λειτουργεί, στη βάση συμβάσεων τους με την ΕΕΑΑ, ενώ και οι μεταφορές γίνονται από τους Δήμους.

Έχουμε διατυπώσει τη θέση μας για την ανάγκη εθνικοποίησης των δομών και πόρων που αφορούν την ανακύκλωση, ώστε να λειτουργεί με βάση το δημόσιο κοινωνικό όφελος και όχι το όφελος των ιδιωτών κερδοσκόπων. Απαιτείται ταυτόχρονα άμεση λύση. Να παρέμβει άμεσα η Περιφέρεια, αυτοτελώς και μέσω των Δήμων Ηρακλείου και λοιπής Ανατολικής Κρήτης προς την ΕΕΑΑ και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτώντας την εδώ και τώρα επαναλειτουργία της μονάδας, χωρίς καμία απόλυση ή αρνητική μεταβολή των εργασιακών όρων για τους εκεί εργαζόμενους . Αν δεν το κάνουν, αναλαμβάνουν βαριές πολιτικές αλλά και νομικές ευθύνες».

Κρήτη

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

άνδρας κορωνοϊός

"Το χειρότερο και δυσκολότερο 15ήμερο ξεκίνησε από σήμερα για την Κρήτη, από την αρχή της πανδημίας", δήλωσε νωρίτερα στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, και σε δραματικό τόνο, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, Άννα Ψαρουλάκη.

Όπως είπε, από τις μετρήσεις στα λύματα, όχι μόνο δεν παρατηρήθηκε σταθεροποίηση, αλλά κατεγράφη νέα εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου! Όπως είπε κ κ. Ψαρουλάκη οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διασπορά είναι μεγάλη.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 46 νέες μολύνσεις με τις 29 από αυτές στο Ηράκλειο!

Η απάντηση του Γρηγόρη Πασπάτη για τους θανάτους στο Βενιζέλειο

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει το νησί και σε θανάτους τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα εξέπνευσε μία 86χρονη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο με υποκείμενα νοσήματα, ενώ το Σαββατοκύριακο, στο ίδιο νοσοκομείο κατέληξαν άλλοι 4 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο 42χρονος εικονολήπτης Γιώργος Λιακάκης.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο Συντονιστής Covid του Βενιζελείου Γρηγόρης Πασπάτης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, δεν καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό στο Βενιζέλειο σε σχέση με το ΠΑΓΝΗ, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων αφορούν σε ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

"Ο Μάρτιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας, από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα. Ελπίζω να μην ληφθούν σπασμωδικές αποφάσεις χαλάρωσης για το Ηράκλειο", είπε ο κ. Πασπάτης ενώ για το θέμα με τα rapid test στους συνοδούς ασθενώνών, είπε ότι όποιος πολίτης αντέχει οικονομικά, θα το κάνει εκτός νοσοκομείου, και οι υπόλοιποι, δωρεάν, μέσα στο Βενιζέλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Το μεζεδοπωλείο σέρβιρε πελάτες εν μέσω πανδημίας

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Έκκληση Κιούλπαλη - "Πιεζόμαστε καθημερινά"

Ηράκλειο: Δικάζονται στο αυτόφωρο για την επίθεση στο γραφείο Αυγενάκη