Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Ισότητας Φύλων

ισοτητα φυλων

H συνέχιση λειτουργίας των τεσσάρων ανεπτυγμένων Δομών της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (δυο συμβουλευτικών κέντρων και δυο Ξενώνων Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που δημιουργήθηκαν και παρείχαν σημαντικό κοινωνικό έργο κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013) και η διαδικασία ένταξης τους στο νέο ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης.

περιφερεια, ισοτητα φυλων

περιφερεια, ισοτητα φυλλων, by meropi

Πρόκειται για Δομές στις οποίες οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν την 30η Νοεμβρίου – επομένως σταματάει η λειτουργία τους – με την αναγκαιότητα άμεσης πρόσκλησης και ένταξής τους στο νέο ΕΣΠΑ να θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα. Στη συνεδρίαση, στην Περιφέρεια Κρήτης, έγινε εκτενής ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχη Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη και την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Μαρία Κασσωτάκη για την υπάρχουσα κατάσταση. Επίσης για όλες τις ενέργειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ενώ αποφασίστηκε ομόφωνα η εντατικοποίηση των επαφών με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας προκειμένου να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια προκειμένου οι δομές να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Για τον σκοπό αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη απέστειλε σχετική επιστολή στην Γενική Γραμματεία Ισότητας, ενημερώνοντας για την ομόφωνη απόφαση της επιτροπής και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι προβλεπόμενες ενέργειες για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στη λειτουργία των σημαντικών αυτών Δομών.

Από την επιτροπή αποφασίστηκε επίσης η διεξαγωγή εκδηλώσεων την 25η Νοεμβρίου, διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης για την προώθηση εκπαιδευτικών δράσεων ευαισθητοποίησης για το θέμα σε σχολεία της Κρήτης, καθώς και η αποστολή επιστολής προς τους Δήμους της Κρήτης που δεν έχουν ακόμα υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλλων στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνεδρίαση και λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη της επιτροπής, η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Μαρία Κασσωτάκη, ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Σπύρος Επιτροπάκης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικών Θεμάτων Λάμπρος Βάμβακας.

Κρήτη

Ανατροπή με τον Σήφη Βαλυράκη: Ανθρωποκτονία καταγγέλλει η γυναίκα του

Σήφης Βαλυράκης

Στοιχεία και μαρτυρίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στο δυστύχημα του Σήφη Βαλυράκη επικαλείται η γυναίκα του εκλιπόντος πρώην υπουργού, γνωστή ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη. 

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, που έχει την ευθύνη για το Λιμενικό Σώμα, η κυρία Βαλυράκη αναφέρει ότι «οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία ηγ εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

Τα επαγγελματικά σκάφη, σημειώνει η κυρία Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θαλάσσα κατά τον χρόνο του συμβάντος. Στην επιστολή της καταλήγει: «Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν μαρτυρίες που τοποθετούν τουλάχιστον δύο επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη κοντά στο φουρκωτό του πρώην υπουργού, ενώ κατά τις ίδιες μαρτυρίες υπήρξε παρενόχληση του σκάφους.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη επήλθε από τις βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από «θλων και τέμνον» όργανο, αλλά μέλλει να αποδειχθεί αν πρόκειται για την προπέλα του δικού του σκάφους ή άλλου.

Πάντως, η οικογένεια ανέβαλε την κηδεία του Σήφη Βαλυράκη που επρόκειτο να γίνει αύριο το μεσημέρι στο κοιμητήριο του Παπάγου.

Ειδήσεις σήμερα

Υπεγράφη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ασκούμε πίεση στις εταιρείες για περισσότερα εμβόλια

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή