Κρήτη

Ηράκλειο

Κοιτάμε μέσα στα μάτια του άλλου - Ένα κοινωνικό πείραμα στο Ηράκλειο (βίντεο)

eyecontact.jpg

Στο Ηράκλειο έρχεται την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ένα κοινωνικό πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα σε περισσότερες από 140 πόλεις του κόσμου αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα σε πάνω από 150.000 ανθρώπους που έχουν ήδη συμμετάσχει. 

Πρόκειται για την ευκαιρία βλεμματικής επαφής  που μπορεί να έχει ο κάθε συμμετέχων με έναν από τους διοργανωτές της δράσης. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή καθώς σε έναν δημόσιο χώρο οι πολίτες καλούνται να μείνουν για ένα μόλις λεπτό προσηλωμένοι στο βλέμμα ενός άλλου, συνήθως παντελώς άγνωστου σε αυτούς ανθρώπου. 

Με μεγάλα πανό που βρίσκονται στο χώρο τίθεται στο κοινό το ερώτημα "που πήγε η ανθρώπινη επαφή" ενώ ένα  από τα συνθήματα που συνοδεύουν συνήθως τη δράση είναι "για τη σύνδεση των ανθρώπων δε χρειάζεται wi fi". Σε άλλες περιπτώσεις οι επαφές αυτές καταλήγουν σε ένα απλό χαμόγελο, σε μια αγκαλιά ή κάποιες φορές ακόμα και σε δάκρυα. 

Κάθε δράση είναι τμήμα του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Πειράματος Επαφής με το Βλέμμα http://www.eyecontactexperiment.com/ που διοργάνωσαν οι "The Liberators International" σε πόλεις σε όλον τον κόσμο και η συμμετοχή των πολιτών θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός βίντεο με παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και ανθρώπινης επαφής.

Σήμερα 15 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται αντίστοιχες δράσεις ταυτόχρονα σε 41 χώρες από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία και από τη Σκωτία μέχρι το Βιετνάμ. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται αντίστοιχη δράση σήμερα στην Αθήνα (Προπύλαια), στη Λάρισα και στον Βόλο. Αναλυτική λίστα μπορείτε να δείτε εδώ:
https://docs.google.com/document/d/1dMHcPwRXFPe2AjB8OqldGd4YwwoZFwqC7Ravy61KLQQ/edit?pli=1

Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο 

Στο Ηράκλειο η δράση θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες αργότερα, την Κυριακή 25/10, στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανήκει στην Ιωάννα Κυπράκη, ενεργειακή θεραπεύτρια "Angelic Reiki Master" η οποία μιλώντας στο e-kriti τονίζει πως πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι αντίστοιχο στην Κρήτη. 

kipraki.jpg

kipraki.jpg, by gpapadakis

"Είναι μια εκδήλωση χαράς και αγάπης, μια προσπάθεια μέσα από το βλέμμα μας να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ψυχή του άλλου αλλά τελικά και στη δική μας" αναφέρει η ίδια τονίζοντας πως δίνεται σε όλους μια ελάχιστη αφορμή να σταματήσουμε για ένα μόνο λεπτό τον φρενήρη ρυθμό της ζωής μας, να αφιερώσουμε αυτό το λεπτό σε έναν άγνωστο άνθρωπο, στη σκέψη μας και στην κοινωνική επαφή που τόσο έχουμε ξεχάσει.

Στα παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται αποσπάσματα από τις αντίστοιχες δράσεις 

στο Πέρθ της Αυστραλίας: 

και στο Λονδίνο:

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: