Κρήτη

Ηράκλειο

Κοινή παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη φοροδιαφυγή στην Κνωσό

κνωσός

Ερώτηση υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, σχετικά με το πρόσφατο περιστατικό φοροδιαφυγής στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είναι ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Ν-736/77 (ΦΕΚ-316/Α/77). Το ΤΑΠΑ είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και «για τη διαχείριση αρχαιολογικών πόρων από σταθερές πηγές εσόδων αλλά και από παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ενώ τα όρια δραστηριοτήτων «ορίζονται από την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και τις ενέργειες της διοίκησής του». Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται από τον Υπ. Πολιτισμού.

Ο ετήσιος τζίρος που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ υπερβαίνει τα 70 εκατ. €, όπως όμως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης σε συνέντευξη τύπου, το ΤΑΠΑ μοιάζει με "απαρχαιωμένη μηχανή που καίει κάρβουνο", δεν διαθέτει λογιστή και η μηχανοργάνωσή του "είναι σε κατάσταση εμβρυακή" (Αυγή 17.04.2015).

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα της παθογένειας του τρόπου λειτουργίας του ΤΑΠΑ επιβεβαιώνεται και από το περιστατικό στο εκθετήριο πωλήσεως της Κνωσού (το δεύτερο πιο δημοφιλή αρχαιολογικό προορισμό της χώρας μετά την Ακρόπολη) και όσα ακολούθως είδαν το φως της δημοσιότητας και δημιουργεί υποψίες για τη διαχείριση των εσόδων από τα εισιτήρια των μουσείων - αρχαιολογικών χώρων και των πωλητηρίων τους.

Επειδή ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη χώρα, το ΤΑΠ ειδικά έχει χαρακτηριστεί από την πρόεδρο του ΔΣ κ. Ασπασία Λούβη ως «χρυσοτόκος όρνιθα» (Αυγή 17.04.2015)
Επειδή τα έσοδα από την αυξανόμενη επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων είναι πολύ σημαντικά και απαιτείται ορθή διαχείριση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιο το πόρισμα των φορολογικών αρχών από τον έλεγχο στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού; Έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και στα υπόλοιπα πωλητήρια και εκδοτήρια εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;
2.    Σε πόσα σημεία πώλησης και από πότε έχουν τοποθετηθεί ταμειακές μηχανές; Πόσες από αυτές και ποιες και για ποιο λόγο δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία; Γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα των πωλήσεων με πιστωτικές κάρτες;
3.    Υπήρχε άδεια για την τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρο της Κνωσού του αυτόματου πωλητή αντιγράφων νομισμάτων; Αν ναι, από ποιον και με ποια διαδικασία είχε δοθεί τέτοια άδεια αφού ο μόνος που έχει δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης είναι το ΤΑΠ; Υπάρχουν αντίστοιχοι πωλητές και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία;
4.    Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τα προαναφερόμενα και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της;
5.    Ποιο το ύψος των εισπράξεων από το πωλητήριο και ποιο από τα εισιτήρια του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού; Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αν ναι, ποια τα έσοδα απ’ αυτήν;
6.    Έχει γίνει διαχειριστικός έλεγχος των προηγούμενων περιόδων στο ΤΑΠ; Αν όχι, είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να διατάξει τέτοιον έλεγχο και να αποδοθούν ευθύνες εάν αυτές υπάρχουν;
7.    Υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την ορθολογική παραγωγή και κατανομή αντιγράφων και πωλητέων με χωρική συνάφεια, σύμφωνα με τις αναγκαιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αρχαιολογικού χώρου και μουσείου καθώς και την ορθολογική διαχείριση των εσόδων του;
8.    Σε ποιους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υπάρχει ήδη η δυνατότητα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη διεύρυνσή του, καθώς και για την οργάνωση ηλεκτρονικού καταστήματος και τη δυνατότητα αποστολής προϊόντων;»
 
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κανελλοπούλου Μαρία
Βάκη Φωτεινή
Κατσαβριά Σιωροπούλου Χρυσούλα
Σεβαστάκης Δημήτρης

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Φύσηξε ...Βοργιάς και σάρωσε στις εκλογές

βοργιας.jpg

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή  των  Αντιπροσώπων, στις αρχαιρεσίες του  Εργατικού  Κέντρου  Ηρακλείου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού  Συμβουλίου, Γενικού Συμβουλίου,  Εξελεγκτικής  Επιτροπής  &  Αντιπροσώπων  στην  Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 το απόγευμα, έπειτα από μία ήρεμη εκλογική διαδικασία, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 23/10/2021.

Στις εκλογές  συμμετείχαν 2 ψηφοδέλτια. Το ψηφοδέλτιο του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΔΗΣΥΕ), με επικεφαλής τον Στέλιο Βοργιά και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΑΣ), με επικεφαλής τον Γιάννη Γωνιανάκη.

Αναλυτικότερα τώρα, ψήφισαν 281 από τους 286 εγγεγραμμένους Αντιπροσώπους Σωματείων εκ των οποίων βρέθηκαν 280 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα (1) άκυρο. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Η ΔΗΣΥΕ έλαβε  213 ψήφους (76%),  15 ΕΔΡΕΣ

Η ΔΑΣ έλαβε 67 ψήφους (24%), 4 ΕΔΡΕΣ

Για το Γενικό Συμβούλιο:

Η ΔΗΣΥΕ έλαβε  213 ψήφους (76%),  12 ΕΔΡΕΣ

Η ΔΑΣ έλαβε 67 ψήφους (24%), 3 ΕΔΡΕΣ

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:

Η ΔΗΣΥΕ έλαβε  213 ψήφους (76%),  4 ΕΔΡΕΣ

Η ΔΑΣ έλαβε 67 ψήφους (24%), 1 ΕΔΡΕΣ

Για ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΣΕΕ, από τους 98 Αντιπροσώπους ψήφισαν οι 92 και βρέθηκαν 91 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα(1) άκυρο.

Αναλυτικότερα έλαβαν:

Η ΔΗΣΥΕ έλαβε  86 ψήφους (93,5%),  5 ΕΔΡΕΣ

Η ΔΑΣ έλαβε 5 ψήφους (6,5%), 0 ΕΔΡΕΣ

Δήλωση Στέλιου Βοργιά:

 «Το αποτέλεσμα μας γεμίζει τεράστια ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων του Ηρακλείου. Η στήριξη των αντιπροσώπων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μας γεμίζει πραγματικά συναισθήματα ικανοποίησης, συγκίνησης αλλά και ευθύνης. Ευχαριστώ προσωπικά του Συνέδρους-Συναδέλφους που μας στήριξαν αλλά και αυτούς που δεν μας στήριξαν και δεσμεύομαι ότι η ΔΗΣΥΕ θα συνεχίσει τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο για τους εργαζομένους και τους ανέργους του Ηράκλειου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Ζητά τη στήριξη των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά εξαιτίας του σεισμού

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Μπαίνουν οικίσκοι στα χωριά που ισοπέδωσε ο Εγκέλαδος

Κορωνοϊός - Κρήτη: Έκρηξη ιικού φορτίου στα λύματα

ESPA BANNER