Κρήτη

Ηράκλειο

Και οι Ηρακλειώτες γυρίζουν την πλάτη στην ανακύκλωση - Έρευνα της Public Issue

Δυσάρεστα αποτελέσματα επιφύλασσε έρευνα της εταιρείας Public Issue για την ανακύκλωση στις πόλεις της Ελλάδας και δυστυχώς ανάμεσά τους είναι και το Ηράκλειο.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό των κατοίκων που ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους έστω και μια φορά το μήνα έχει αυξηθεί κατά 28% την τελευταία επταετία. Όμως, παρά την πρόοδο, περισσότεροι από ένας στους δέκα κατοίκους θεωρούν ότι η ανακύκλωση «δεν αξίζει τον κόπο».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ακόμα τέσσερις πόλεις για λογαριασμό της WWF Ελλάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα υπολογίζεται σε 86%, συγκριτικά με 58% το 2007.Ωστόσο, το ποσοστό όσων ανακυκλώνουν σε σχεδόν καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%, ενώ 13% των ερωτηθέντων δεν ανακυκλώνουν ούτε μία φορά τον μήνα ή δεν γνωρίζουν τι είναι η ανακύκλωση.

Το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν υπάρχει κάδος ανακύκλωσης στην περιοχή τους.

Η πλειονότητα των πολιτών που δεν ανακύκλωσαν τον τελευταίο μήνα, δήλωσε ότι αυτό συνέβη διότι «δεν έτυχε να πετάξουν κάτι» (53%). Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων που δήλωσαν ότι δεν ανακύκλωσαν επειδή θεωρούν ότι «δεν αξίζει τον κόπο» (11%).

Τα είδη που ανακυκλώνονται από τους περισσότερους είναι το χαρτί (90% των ερωτηθέντων) και οι πλαστικές συσκευασίες (64%). Εντύπωση προκαλούν τα χαμηλότερα ποσοστά για τα μέταλλα (49%), το γυαλί (49%), οι μπαταρίες (44%) και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μόλις 13%).

Τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», θα υλοποιηθεί σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την ανταλλαγή αντικειμένων. Οι δράσεις θα κορυφωθούν το διάστημα 24- 28 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διοργανωθεί φεστιβάλ με τίτλο «Δες το αλλιώς!» για την ανταλλαγή αντικειμένων.

Η έρευνα για την ανακύκλωση διεξήχθη από τις 11 έως τις 19 Ιουνίου σε δείγμα 1.009 ατόμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Δήμος Μυλοποτάμου: Εντοπίστηκαν τρεις "ορφανές" χασισοφυτείες

μίνι χασισοφυτεία Μυλοπόταμος

Εντοπίστηκαν σήμερα (23.07.2021) το πρωί σε περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου, τρείς φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενες συνολικά από εξήντα πέντε (65) δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, σήμερα (23.07.2021) οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης συντονισμένη επιχείρηση εξερεύνησης, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνης και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου, τρείς φυτείες δενδρυλλίων κάνναβης, όπου καλλιεργούντο επιμελώς και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνολικά εξήντα πέντε (65) δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 3 μέτρων στο στάδιο της ανάπτυξης, τα οποία αφού εκριζώθηκαν στη συνέχεια κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Τουρκικός... τσαμπουκάς με φρεγάτες την ώρα της διάσωσης των μεταναστών

Προειδοποίηση για νέο "Μάτι" - Τι είναι η πυροθύελλα (βίντεο)

Κρήτη: Διέθεταν ...δήθεν βιολογικά κοτόπουλα και αυγά στην αγορά