Κρήτη

Ηράκλειο

Θα τρέξει ξανά νερό από την Κρήνη Μοροζίνι

krinimorozini.jpg

Η Κρήνη Μοροζίνι αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη, τοπόσημο της πόλης μας και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, που όμως τα τελευταία χρόνια δεν αναδεικνυόταν επαρκώς λόγω διακοπής της υδροδότησης της.
Η Αντιδημαρχία Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, τη διοίκηση, τα υπηρεσιακά στελέχη και τους χημικούς επιστήμονες της ΔΕΥΑΗ, κατέθεσε προς έγκριση μελέτη για την εκ νέου υδροδότηση της Κρήνης Μοροζίνι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.
Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια  Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε:
το νερό που θα τροφοδοτεί την Κρήνη Μοροζίνι να προέρχεται από το Φράγμα Αποσελέμη το οποίο και  πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια τέτοια λειτουργία (μνημείο), 
να  εξασφαλίζεται ο επαρκής καθαρισμός του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο,
να γίνεται συνεχής έλεγχος, παρακολούθηση, και καθαρισμός της Κρήνης Μοροζίνι. 
Η εκ νέου υδροδότηση της Κρήνης Μοροζίνι θα συμβάλει στην ανάδειξη, όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά, και του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα. 

Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: Νέα κρούσματα μετάλλαξης εντοπίστηκαν στο νησί

κορωνοϊός DNA εργαστήριο έρευνα

Περίπου δέκα νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV.

Τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, τα περισσότερα όμως στην Κρήτη.

Στην Κρήτη είχαν ανακοινωθεί επίσημα 8 κρούσματα, πριν από λίγες ημέρες, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων μετάλλαξης σε όλη τη χώρα είναι 59, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο μεταλλαγμένο κρούσμα που ανιχνεύτηκε ηταν μία γυναίκα στο Ηράκλειο,  στις 19 Ιανουαρίου, η οποία δεν είχε ιστορικό ταξιδιού. 

Επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να εκδοθεί το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι το Κουφονήσι δεν είναι μόνο στις Κυκλάδες;

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Πλήθος κόσμου στο δρόμο παρά την απαγόρευση (βίντεο)

ΠΟΥ - κορωνοϊός: Είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση των lockdown στην Ευρώπη