Κρήτη

Ηράκλειο

Η ομάδα του ΕΚΠΑΖ κατάφερε να σώσει δύο γύπες

Γύπας Λασίθι

Οι εθελοντές του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στην Κρήτη, παρέλαβαν δύο Γύπες την Παρασκευή 14 Αυγούστου και τη Κυριακή 16 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, τη Παρασκευή το πρωί ειδοποιηθήκαμε από πολίτη για έναν Γύπα ο οποίος εντοπίστηκε, αδύναμος να πετάξει, στη περιοχή Λίμνες Αγίου Νικολάου (Νομός Λασιθίου). Ειδοποιήθηκε άμεσα, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Νεαπόλεως η οποία μετέφερε το ζώο εσπευσμένα στο Ηράκλειο όπου και του παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες. Πρόκειται για ένα μικρό Γύπα, φετινό πουλί, που είχε ελαφριά δηλητηρίαση –την οποία και ξεπέρασε-, και ασιτία.

Γύπας Λασίθι

Γύπας Λασίθι, by meropi

Τη Κυριακή 16/8 η ομάδα του ΕΚΠΑΖ ενημερώθηκε για έναν Γύπα ο οποίος βρέθηκε αδύναμος να πετάξει στις Αρχάνες. Το πουλί περισυνέλεξε η Δασοφυλακή και το μετέφερε στο Ηράκλειο πολύ γρήγορα. Είναι ένα νεαρό πουλί που έχει κλειστό κάταγμα στο αριστερό φτερό και νευρολογικά προβλήματα. Το πουλί πήρε τις Πρώτες Βοήθειες και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αίγινα στο ΕΚΠΑΖ.

«Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι συνέδραμαν στη σωτηρία των ζώων. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Κρήτης & Δωδεκανήσων και ιδιαιτέρως τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Νεαπόλεως κύριο Κώστα Κουμπανάκη, τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Αγίου Νικολάου κύριο Γιώργο Χωραφά, και φυσικά τον κύριο Κώστα Ξωμεριτάκη (κάτοικο Αθηνών που βρέθηκε στην Κρήτη για διακοπές) που εντόπισε το Γύπα και μας ειδοποίησε καθώς και τη κυρία Γεωργία Στεφανάκη για τη βοήθεια της. Άλλη μια φορά μια αλυσίδα ανθρώπων βοήθησε για να σωθεί ο μικρός Γύπας από τον Νομό Λασιθίου».

Γύπας Λασίθι

Γύπας Λασίθι, by meropi

«Ακόμη ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου και το Δασοφυλακείο Αρχανών και όλους του τους υπαλλήλους για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους και την ευαισθησία που δείχνουν κάθε φορά που θα υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό με αγριμικό που είναι σε ανάγκη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κρήτη

ΣΕΚ: Σε εγρήγορση για τη διατροφική "υποβάθμιση" των κρητικών προϊόντων

ελαιόλαδο

Εντείνονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με το σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων Nutri – Score και την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής του, που υποβαθμίζουν πολλά προϊόντα της Κρητικής Διατροφής- θέμα το οποίο έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη 

Με επιστολή του ενημέρωσε το νέο Υπουργό, κο Λιβανό, σχετικά με το Nutri – Score και τον κίνδυνο που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινωβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας. 

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri - Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). 

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri - Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”. 

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη. Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης: Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “from farm to fork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο κος Βορίδης προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών. Με την ανακοίνωσή του ζητάει την de facto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ζητάει την κατηγορία «Β». Η κίνηση αυτή συμπλέει με την απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης επιτροπής που διαχειρίζεται τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και με την κατεύθυνση των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο, αλλά προτάσεις τεκμηριωμένες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά συντεχνιακά εθνικά συμφέροντα, αλλά προστατεύουν τον ευρωπαίο καταναλωτή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να έχει μια πλήρη και σωστή απεικόνιση του διατροφικού επιπέδου των προϊόντων που καταναλώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές, του καταθέτοντας συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 7η ΥΠΕ Κρήτη: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: 12 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ