Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Παρουσιάζεται το βιβλίο - λεύκωμα της Μυρτιάς

μυρτια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιάς (Βαρβάρων) παρουσιάζει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα το Βιβλίο – Λεύκωμα της Μυρτιάς. Η εκδήλωση θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Μυρτιάς, μπροστά στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, με συντονιστή τον κ. Νίκο Ψιλάκη. Τις σύντομες εισηγήσεις, ομιλίες και χαιρετισμούς θα ακολουθήσει παρουσίαση του Βιβλίου-Λευκώματος από τον κ. Μανόλη Παπαδάκη. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από καλλιτέχνες της Μυρτιάς, με την επιμέλεια και τη συμμετοχή του γνωστού Μυρτιανού λυράρη κ Μιχάλη Γρινιεζάκη και του χοροδιδασκάλου και μουσικού κ. Νώντα Ερωτοκριτάκη.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν, η παρουσίαση θα γίνει στη συνεδριακή αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης» του Μουσείου Καζαντζάκη.

Το βιβλίο, με τίτλο «Μυρτιά (Βαρβάροι), εικόνες του χθες και του σήμερα» είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης και κόσμημα, την όλη επιμέλεια του οποίου είχε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, μαθηματικός και βραβευμένος φωτογράφος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΕΦΕΚ). Οι περίπου 250 μεγάλου σχήματος, οι περισσότερες έγχρωμες, σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν ιστορικά κείμενα και φωτογραφίες ντοκουμέντα, πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη της Μυρτιάς (Βαρβάρων) στην πορεία του χρόνου, καθώς και πλήθος πανέμορφων φωτογραφιών από τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτού του ωραίου ιστορικού χωριού.

μυρτια προσκληση βιβλιο

μυρτια προσκληση βιβλιο, by meropi

Η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος συμπίπτει με την 58η επέτειο του θανάτου του Μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη (26 Οκτωβρίου 1957), η πατρική οικογένεια του οποίου, όπως είναι γνωστό, καταγόταν από τους Βαρβάρους, όπως λέει ο ίδιος στην Αναφορά στον Γκρέκο. Η εκδήλωση θα είναι και φόρος τιμής στο μεγάλο συντοπίτη μας Βαρβαριανό.

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Μαλεβιζίου: Τίμησε τον αντιστασιακό Ιωάννη Ανδρεαδάκη

Ονοματοδοσία - Γάζι

Σε μία σεμνή τελετή ο Δήμος Μαλεβιζίου τίμησε τον Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη με την ονοματοδοσία οδού στην Τοπική Κοινότητα Γαζίου, παρουσία του Δημάρχου Μαλεβιζίου, Βουλευτών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και περιφερειακών συμβούλων Αντιδημάρχων του Δήμου Μαλεβιζίου του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου, Δημοτικών Συμβούλων και μελών της οικογένειας Ανδρεαδάκη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος ενώ στον Ιωάννη Ανδρεαδάκη αναφέρθηκε με την ομιλία του ο ιστορικός – συγγραφέας Μιχαήλ Παπαηλιάκης.

«Η δύναμη της ψυχής είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Με αυτή τη δύναμη ο Ιωάννης Ανδρεαδάκης του Δράκου πορεύτηκε 95 χρόνια, αλλά στην ουσία έζησε πολλές ζωές.

Έγινε σύμβολο αγώνα για την πίστη στις ιδέες και στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Άφησε πίσω του διδάγματα διαχρονικά για τον τόπο μας, για την πατρίδα και την ενότητα.

Σήμερα τιμούμε έναν πραγματικό αντάρτη, έναν ήρωα.» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας.

Την ονοματοδοσία είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου το 2018 έπειτα από πρόταση της Κοινότητας Γαζίου

Η οδός Ιωάννη Δράκου Ανδρεαδάκη είναι η πρώτη κάθετος στην οδό Μητσοτάκη αμέσως μετά τη γέφυρα του Ξηροπόταμου προς Αμμουδάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει! - Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΚΑΒ

Κρήτη: Άνοιξαν οι κάλπες στους Δικηγορικούς Συλλόγους

 

 

ESPA BANNER