Κρήτη

Ηράκλειο

Ημέρα Οδικής Ασφάλειας ... και στο Ηράκλειο

Η 9η Μαΐου φέτος, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας. Συμπίπτει μάλιστα με μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη, την ημέρα που το 1950 παρουσιάστηκε η Διακήρυξη Σουμάν που οδήγησε στην συγκρότηση της Ενωμένης Ευρώπης.

Η σύμπτωση αυτή έχει το δικό της συμβολισμό, δεδομένου ότι η οδική ασφάλεια εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών πολιτικών για ασφαλείς υποδομές και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι ασφαλείς μετακινήσεις είναι βασική προϋπόθεση για τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς και την ποιότητα ζωής, δεδομένου ότι συνδέονται με την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου. Συνεπώς η ασφάλεια στην κυκλοφορία, πεζών και εποχούμενων, αποτελεί προσωπικό δικαίωμα αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική υποχρέωση.

Δυστυχώς η χώρα μας κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από πλευράς θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Και βέβαια, τα θύματα αυτά, είτε αφορούν οδηγούς είτε πεζούς, ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ευάλωτες ηλικίες, τους νέους και την μεγαλύτερη ηλικία.

Η πολιτεία μέχρι σήμερα έχει επιχειρήσει αρκετούς σχεδιασμούς οι οποίοι όμως έχουν μείνει στο μεγαλύτερο μέρος τους ανεκπλήρωτοι.Ήδη από το 2010, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει εκπονήσει το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2011-2020, για να υλοποιηθεί την τρέχουσα δεκαετία, με στόχο τη μείωση των οδικών τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου αυτού, έχει συνταχθεί και ένα πολύ ενδιαφέρον Εγχειρίδιο Ασφαλούς Οδήγησης σε Μεγαλύτερη Ηλικία. Στο Εγχειρίδιο αυτό περιλαμβάνονται ερωτήσεις και απαντήσεις για την ασφαλή οδήγηση, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τις αλλαγές στην οδήγηση που συνδέονται με τη μεγαλύτερη ηλικία.

Άραγε, πόσοι από τους οδηγούς έχουν αναρωτηθεί για τις αλλαγές που τους συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές αυτές, αφού γίνουν αντιληπτές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη προσαρμογή της οδηγικής συμπεριφοράς.

Με την ευκαιρία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, μετέχοντας ενεργά στο δίκτυο για την οδική ασφάλεια, θα διανείμει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας φυλλάδια του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με ερωτήσεις και απαντήσεις για ασφαλή οδήγηση σε μεγαλύτερη ηλικία και θα εφοδιάσει χώρους συνάθροισης και αναμονής κοινού με το Εγχειρίδιο Ασφαλούς Οδήγησης σε μεγαλύτερη Ηλικία.

Και βέβαια, οι Βασικές Συστάσεις για Ασφαλή Οδήγηση σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να μας προστατεύσουν από δύσκολες καταστάσεις:

 

 • προσέχω στις διασταυρώσεις

 • προσέχω κατά την είσοδο και έξοδο στον αυτοκινητόδρομο

 • προσέχω γύρω μου και βγάζω πάντα φλας όταν αλλάζω λωρίδα

 • χρησιμοποιώ τους καθρέπτες μου

 • διατηρώ ασφαλείς αποστάσεις

 • αποφεύγω να οδηγώ νύχτα, με κακό καιρό ή μεγάλη κυκλοφορία

 • φοράω πάντα ζώνη ασφαλείας

 • είμαι πληροφορημένος για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και τη σήμανση

 • ελέγχω συχνά την όρασή μου

 • προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος, ήρεμος και ψύχραιμος όσο οδηγώ

 • διατηρώ την καλή φυσική μου κατάσταση

 • προετοιμάζομαι για αλλαγές στον τρόπο των μετακινήσεών μου.

Κρήτη

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

τηλεφωνική απάτη

Πυκνώνουν οι καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε προσπάθεια τηλεφωνικής εξαπάτησης, με στόχο την απόσπαση υψηλών χρηματικών ποσών από επιτήδειους, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία, οφειλές στην εφορία ή στην τράπεζα αλλά και την αποδοχή κληρονομιάς!

Θύμα απάτης κάτοικος της Βιάννου

Υπόθεση απάτης  εξιχνιάστηκεαπό αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βιάννου, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αλλοδαπού άνδρα, κατηγορούμενου για το αδίκημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, χθες  το πρωί άγνωστος άνδρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με μία γυναίκα και παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία, προσποιούμενος υπάλληλο τραπεζικού ιδρύματος, κατάφερε να την πείσει να καταβάλει σε λογαριασμό που της υπέδειξε, το χρηματικό ποσό των 8.600 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει στον εν λόγω αλλοδαπό, ενώ η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου.

Απάτη και στο Δήμο Φαιστού

Μετά την περίπτωση της Βιάννου, ένα ακόμα περιστατικό εξαπάτησης που σημειώθηκε στο Δήμο Φαιστού έγινε γνωστό μέσα από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, απατεώνας τηλεφώνησε σε κάτοικο της περιοχής, παριστάνοντας στο τηλέφωνο τον υπάλληλο τράπεζας, κατάφερε κι έπεισε το θύμα του, να του καταβάλει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό που του υπέδειξε!

Μάλιστα, για να μη γίνει αντιληπτή η απάτη του, μηχανεύτηκε πως δήθεν απουσίαζε από την τράπεζα για εξωτερικές δουλειές και συμφώνησε με το θύμα του να συναντηθούν σε συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να του δώσει τα δήθεν δικαιολογιτικά έγγραφα, αφού όμως πρώτα θα είχε περάσει από την τράπεζα να καταβάλει τα λεφτά.

Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης έφτασε στο ραντεβού αντιλήφθηκε πως ο δήθεν τραπεζικός υπάλληλος δεν είχε σκοπό να εμφανιστεί και όταν άρχισε να του τηλεφωνεί συνειδητοποίησε πως ότι το τηλέφωνο δε λειτουργούσε κι ότι είχε πέσει θύμα απάτης!

Μια δεύτερη καταγγελία από το Τυμπάκι

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πληροφόρηση υπάρχει και για ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Τυμπάκι.

Άγνωστος, τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη γυναίκα και με το πρόσχημα ότι η γυναίκα δικαιούταν να λάβει τα αναδρομικά ποσά του θανόντος συζύγου της, προσπάθησε να την πείσει να καταβάλει στην τράπεζα το ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η ηλικιμένη γυναίκα υποψιάστηκε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, και ενημέρωσε τα παιδιά της και κατόπιν την αστυνομία για το ύποπτο τηλεφώνημα που έλαβε.

Φαίνεται πάντως, πως οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες ποικίλλουν ανάλογα με την περίσταση, γεγονός που μαρτυρά ότι ενδεχομένως δρουν οργανωμένα, έχοντας συλλέξει πληροφορίες και ξέροντας που στοχεύουν.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά  και με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

-να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις που μέσω τηλεφώνου, από άγνωστα άτομα (που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι φορέων ή υπάλληλοι Υπηρεσιών), σας ζητάνε την καταβολή χρηματικών ποσών ή την παροχή στοιχείων λογαριασμών ή κωδικών, για την πραγματοποίηση συναλλαγών.

- να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συμβουλές σχετικά με την αποφυγή εξαπάτησης είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη.

Ειδήσεις σήμερα

Ρέθυμνο: Μέτρα προστασίας για τα σχολεία ζητά η Ένωση Γονέων και Μαθητών

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς